Blog
Terpene Tour: Beta-caryofylleen
4 min

Terpene Tour: Beta-caryofylleen

4 min
Headshop Products
We gaan dieper in op beta-caryofylleen, de eerste terpeen in de natuur met cannabinoïden-achtige eigenschappen en het vermogen de farmaceutische industrie te veranderen.

De cannabisplant bevat meer dan 200 verbindingen. Deze verbindingen kunnen worden onderverdeeld in drie uitgesproken groepen: Cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. Tegenwoordig is het bekend dat er synergetische effecten zijn tussen de verbindingen van de cannabisplant. Dit gedrag staat bekend als het Entourage effect. Desondanks is nog niet aangetoond welke verbindingen precies een synergetisch effect produceren met cannabinoïden en hoe de synergie wordt gevormd. Tot voor kort is de nadruk vooral gelegd op de effecten van cannabinoïden, namelijk THC en CBD. De wetenschappelijke aanpak is enkelvoudig geweest, want wanneer het aankomt op complexe interacties in vele samengestelde natuurlijke systemen, is het bijna onmogelijk te bepalen welke verbindingen of interactie welk effect veroorzaakt. Het is aangetoond dat zowel terpenen als flavonoïden farmacologische activiteiten vertonen, wanneer de concentraties hoog genoeg zijn en als een gevolg hiervan is de aandacht van de wetenschappelijke gemeenschap toegenomen.

CANNABINOÏDEN

Cannabinoïden zijn een klasse met diverse verbindingen die in het lichaam zelf worden geproduceerd, maar ook bereikbaar zijn als fytocannabinoïden (bestaande in de cannabisplant) of via synthetische cannabinoïden. In de cannabisplant zijn inmiddels meer dan 100 cannabinoïden geïdentificeerd. Met de introductie van cannabinoïden die niet door het lichaam zijn geproduceerd, veranderen we, zoals verwacht, de niveaus van deze cannabinoïden in het lichaam, ook wel bekend als endocannabinoïden niveaus.

Er zijn twee soorten bekende cannabinoïdenreceptoren in het menselijk lichaam, aangeduid als CB1 en CB2. CB1 receptoren worden voornamelijk in de hersenen en het centrale zenuwstelsel gevonden en zijn verantwoordelijk voor de cerebrale effecten van cannabinoïden, ook wel bekend als de beruchte high. Aan de andere kant worden CB2 receptoren voornamelijk gevonden in het immuunsysteem en de daarvan afgeleide cellen.

Veranderingen in de endocannabinoïden niveaus en/of de expressies van CB2 receptoren zijn vastgesteld in een groot aantal ziekten waar mensen mee te maken krijgen, variërend van aandoeningen aan het hart, de maag, lever, nieren, longen, botten en de huid, maar ook neurodegeneratieve en psychiatrische aandoeningen en kanker. Het moduleren van de CB2 receptor activiteit heeft wellicht enorme, therapeutische, voordelen bij deze pathologieën

TERPENEN

Terpenen zijn een groep vluchtige, organische verbindingen. Naast flavonoïden, voorzien zij de cannabisplant van smaak en aroma. Onder zeer warme omstandigheden, verhoogt de cannabisplant de productie van terpenen, omdat het verdampen van terpenen de plant helpt af te koelen. Verdampende terpenen zijn sterk aanwezig in de rook van cannabis, wat de aroma en de geur verklaart bij het kweken en het roken.

Terpenen en cannabinoïden delen hun biosynthetische routes, wat betekent dat beide verbindingen dezelfde vroege ontwikkelingsfase hebben en pas in de latere fases van de ontwikkeling gaan verschillen. In de cannabisplant delen terpenen ook de ruimtes voor synthese en accumulatie. Deze ruimtes staan bekend als trichomen, die wij zien als een witte, harige laag op de cannabisplant.

Een verschil in de verhouding trichomen cannabinoïden tot terpenen is geobserveerd bij het vergelijken van de bladeren en bloemen van de plant. De trichomen op de cannabisbloemen lijken grotere hoeveelheden cannabinoïden te produceren, terwijl de trichomen op de bladeren meer terpenen produceren.

CARYOFYLLEEN

Caryofylleen is een mengsel van drie verbindingen: A-caryofylleen, β-caryofylleen en caryofylleen oxide. Deze zijn allemaal aanwezig in alle cannabis varianten. Speurhonden worden zelfs getraind op caryofylleen oxide om cannabis te vinden. We moeten onthouden dat caryofylleen een van de minder vluchtige terpenen is, waardoor het dus minder waarschijnlijk verdampt onder normale omstandigheden. Hierdoor kan dit terpeen ook het meest eenvoudig worden gevonden in cannabis extracten.

BETA-CARYOFYLLEEN

Beta-caryofylleen, ook bekend als BCP, wordt gevonden in de essentiële oliën van diverse planten, waaronder rozemarijn, hop, kruidnagel en natuurlijk cannabis. Het is trouwens ook ruimschoots aanwezig in zwarte peper.

Hoewel BCP wordt gevonden in alle cannabis soorten, zijn Arjan's Haze #2, Super Silver Haze and Neville's Haze bekende soorten die het meest bevatten. De aroma's, die met BCP worden geassocieerd, zijn pittig, warm, zoet en houtachtig.

BCP werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1964, maar het ware potentieel ervan werd pas in 2008 ontdekt. Wat BCP zo speciaal maakt, is het feit dat ontdekt is dat dit terpeen effect heeft op CB2 receptors, waardoor het niet uitsluitend een terpeen is, maar ook een cannabinoïde nabootst. Het is de eerste en enige, natuurlijk voorkomende verbinding die fungeert als een CB2 receptor specifieke agonist (een agonist betekent dat deze ervoor zorgt dat de CB2 receptor een biologische respons produceert). Als verbinding is BCP wereldwijd legaal, wat het potentieel aanzienlijk interessanter maakt.

DE EFFECTEN VAN BETA-CARYOFYLLEEN

Zoals reeds in dit artikel vermeld bij het gedeelte over cannabinoïden, hebben positieve veranderingen in de werking van CB2 receptoren zeer uiteenlopende medicinale gevolgen. Een aantal hiervan zijn inmiddels wat grondiger onderzocht, terwijl een groter gedeelte nog moet worden getest en ontdekt.

Vanwege de belemmerende wetten rondom THC en de gevreesde cerebrale effecten van cannabinoïden die werken op de CB1 receptoren, is er lange tijd een soort wedstrijd geweest binnen de farmaceutische industrie om een cannabinoïde te vinden die uitsluitend invloed heeft op CB2 receptoren, omdat ze zoveel potentieel lijken te bezitten in het genezen van verschillende pathologieën. Hoewel dergelijke verbindingen zijn gesynthetiseerd, bestaan er onderzoeken die aantonen dat natuurlijk voorkomende BCP effectiever is bij het behandelen van deze aandoeningen dan de synthetische tegenhangers. Met meer onderzoek naar de algemeen beschikbare BCP, kan deze wedstrijd binnenkort mogelijk worden gestaakt.

CB2-selectieve cannabinoïden hebben veel potentieel laten zien in het bestrijden van veel ontstekingsziekten, variërend van artritis, blaasontsteking, Multiple Sclerose en HIV-geassocieerde dementie.

Onderzoeken op dieren hebben ook aangetoond dat BCP mogelijk effectief kan zijn bij het bestrijden van angst en depressie. Ook cannabis gebruikers die aan zelfmedicatie doen, hebben aangegeven dat een groot aantal THC-arme cannabis soorten hierbij kunnen helpen. Gedacht wordt dat grote hoeveelheden THC de aandoening kunnen verergeren.

Ook moet worden vermeld dat BCP is overwogen bij het bestrijden van alcoholisme, omdat in een onderzoek op dieren is geobserveerd dat het de vrijwillige inname van alcohol vermindert.

Omdat het onderzoeksveld nog zo nieuw en onderontwikkeld is, zijn er nog veel wetenschappelijk niet-ondersteunde beweringen die eigenlijk moeten worden ingedeeld in de categorie "onderbouwde veronderstellingen". Hieronder valt de bewering dat BCP mogelijk nuttig kan zijn voor kankerpatiënten en voor mensen met gastro-intestinale aandoeningen.

WAT HEEFT DE TOEKOMST IN PETTO?

Niemand weet dat de toekomst brengt. De ontdekking van BCP kan mogelijk een revolutie teweeg brengen binnen de farmaceutische industrie en biedt wellicht een nagenoeg gratis alternatief voor de dure, synthetische medicijnen die op dit moment worden ontwikkeld. Zoals reeds het geval is met cannabis, dreigen overheidsbeleid en belangen van het bedrijfsleven de voortgang te vertragen in het vinden van mogelijke toepassing voor BCP en de planten die de verbinding bevatten. We kunnen alleen maar hopen dat het bewustzijn over deze wonderplant zal toenemen en de bestaande grenzen zullen vervagen, naarmate we meer toepassingen vinden voor cannabis en de verbindingen.

 

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Headshop Products
Zoeken in categorieën
of
Zoeken