WILLIE NELSON

 

Willie Nelson

 

Willie Hugh Nelson is een Amerikaanse zanger van countrymuziek, songwriter, auteur, dichter, acteur en activist voor de legalisatie van marihuana en het gebruik van bio-brandstoffen.

Willie Nelson werd geboren op 29 april, 1933 in Abbott, Texas, als zoon van Myrle Marie (meisjesnaam: Greenhaw) en Ira Doyle Nelson. In 1929 verhuisden Willie's ouders naar Arkansas om werk te zoeken, maar snel na zijn geboorte vertrok zijn moeder. Zijn vader deed niet lang daarna hetzelfde, dus Willie en zijn zus Bobbie werden opgevoed door hun grootouders. De Nelsons leerden hen zingen en toen hij zes was, gaf zijn grootvader hem een gitaar. Hij leerde hem wat akkoorden en Willie en zijn zus zongen gospel liedjes in de lokale kerk.

Toen Willie 7 jaar oud was, componeerde hij zijn eerste nummer en op 9-jarige leeftijd werd hij lid van zijn eerste band, als zanger en gitarist. Beïnvloed door de muziek van Louis Armstrong, Lefty Frizzell, Ray Price, Django Reinhardt, Frank Sinatra, Hank Snow, Ernest Tubb, Hank Williams en Bob Will, startte hij met het verdienen van geld door te zingen in kroegen en dansgelegenheden. Gedurende de middelbare school was hij de zanger en gitarist van een band met de naam Bohemian Polka en zij toerden lokaal totdat hij zijn diploma behaalde op Abbott High School. Hij was ook sportief, speelde basketbal als verdediger, was de halfback van het American football team op school en de korte stop bij honkbal.

In 1950 ging hij bij de luchtmacht, maar vanwege problemen met zijn rug werd hij na 8 maanden ontslagen, dus ging hij landbouwkunde studeren op de Baylor University. Vanwege het stijgende succes van zijn muziek stopte hij twee jaar later met zijn studie. In 1952 trouwde Willie met Martha Matthews. Hij werkte op dat moment als zanger in honky tonks en als discjockey bij radiostations. In 1956 verhuisde hij naar Vancouver in Washington, waar hij het nummer "Lumberjack" opnam en "Family Bible" schreef, die een hit werd in 1960. Slechts twee jaar later tekende hij een contract met D Records en verhuisde naar Houston, Texas. De nummers die hij in die tijd schreef, zoals: "Funny How Time Slips Away", "Hello Walls", "Pretty Paper" en "Crazy" zouden snel de standaarden van country worden.

In 1960 verhuisde hij weer, naar Nashville, Tennessee, waar hij later een contract tekende met Pamper Music en bassist zou worden bij Ray Price's band Cherokee Cowboys. Onder contract bij Liberty Records nam hij in augustus 1961 zijn eerste album "And Then I Wrote" op en zijn eerste twee succesvolle singles "Willingly" (nummer 10 in de Top Ten) en "Touch Me" (nummer 7 in de Top Ten) werden het volgende jaar uitgegeven. Andere nummers die hij had geschreven werden hits voor andere artiesten: Patsy Cline's uitvoering van "Crazy" werd een van de grootste jukebox hits aller tijden. Zijn huwelijk met Martha Matthews liep in 1962 op de klippen en een jaar later trouwde hij met Shirley Collie, zijn co-zangeres in het duet "Touch Me". In 1964 tekende hij bij RCA Records en het volgende jaar werd hij lid van de Grand Ole Opry. Zijn singles bereikten van november 1966 tot maart 1969 consistent de Top 25.

Het stel scheidde in 1970 en datzelfde jaar nog trouwde Willie met zijn derde vrouw, Connie Koepke. Ook brandde zijn ranch in Ridgetop, Tennesee af. Na zijn succesvolle Top Tien hits in de jaren '60 en '70, trok hij zich in 1972 terug en verhuisde naar Austin in Texas. Maar de hippie muziek gaf Willie nieuwe inspiratie en hij begon weer regelmatig op te treden in de Armadillo World Headquarters. Op zijn album van 1973, Shotgun Willie, was voornamelijk outlaw country te horen, een sub-genre van country muziek. Het album werd uitgebracht door Atlantic Records en markeerde een verandering van stijl ten opzichte van Willie's eerdere opnames. Hoewel de kritieken lovend waren verkocht het niet, maar na een overstap naar Columbia Records en het commerciële succes van de volgende albums Red Headed Stranger in 1975 en Stardust in 1978, werd hij een zeer gewaardeerd artiest in de country muziek. Ook in 1975 nam hij nogmaals een outlaw country album op: Wanted! In 1974 werd hij voor het eerst gearresteerd, in Dallas, Texas, voor het in bezit hebben van marihuana. Zijn eerste filmrol kreeg hij in 1979 in de Electric Horseman. Meer optredens in films en op televisie volgden.

In 1980 trad Marc op op het Zuidelijke gazon van het Witte Huis en nam onder andere de volgende hits op: "To All the Girls I've Loved Before", "On the Road Again" en "Pancho & Lefty". "On the Road Again" behaalde nummer 1 status in Hot Country Songs. Ondertussen startte hij met het beoefenen van krijgskunsten zoals Kung FZ en Tae Kwon Do. In 1981 kreeg Willie een klaplong toen hij aan het zwemmen was op Hawaii en werd overgebracht naar het Maui Memorial Hospital. Hij rookte ongeveer twee tot drie pakjes sigaretten per dag en hoewel bij steeds tijdelijk besloot te stoppen als zijn longen waren verstopt, kreeg hij meerdere keren last van longontstekingen. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat hij zou moeten kiezen tussen het stoppen met marihuana of het stoppen met tabak; dus stopte hij met de tabak. In 1985 zette hij, samen met Neil Young en John Mellencamp, Farm Aid op om het belang van familieboerderijen te benadrukken. Halverwege de jaren '80 vormde hij, samen met Jennings, Kristofferson en Johnny Cash, The Highwaymen, die de hele wereld over toerden en platinum platen verkoop bereikten. In 1988 scheidde hij alweer, maar ook in 1988 werd zijn eerste boek gepubliceerd: Willie, Een Autobiografie.

In 1990 claimde de Belastingdienst dat hij $32.000.000 aan hen schuldig was en Willie's bezittingen werden in beslag genomen, maar zijn advocaten gingen de onderhandelingen aan en zijn belastingschuld werd verlaagd naar $16.000.000 en nog later naar $6.000.000. Willie ging niet akkoord met deze schikking, omdat ondertussen duidelijk werd dat Price Waterhouse, zijn accountant, jarenlang zijn belasting niet had betaald. Om zijn schuld af te lossen, bracht hij "The IRS Tapes: Who'll Buy My Memories?" uit, een dubbelalbum verwijzend naar de veiling van zijn bezittingen. Hij trouwde Annie D'Angelo in 1991. In 1993 had hij zijn schuld afbetaald en werd ingehuldigd in de Country Music Hall of Fame. De verkeerspolitie vond een joint in zijn auto bij Waco, Texas in 1994 en de rechtszaak die volgde zorgde ervoor dat hij zijn optreden bij de Grammy Awards miste. In 1998 kwam zijn veelgeprezen album Teatro uit.

Vanaf het jaar 2000 was hij constant op tournee en een duet in 2003 met Toby Keith, "Beer for My Horses", stond zes aaneengesloten weken bovenaan de Billboard Hot Country Songs hitlijst. Het jaar erop won de video een prijs voor "Beste Video" op de Academy of Country Music Awards. Ook in 2003, verscheen hij op Ringo Starr's album Ringo Rama, als gast zanger in "Write One For Me". Zijn tweede boek: The Facts of Life: and Other Dirty Jokes kwam uit in 2002. Willie was in 2005 de hoofdact van het Tsunami Relief to Asia concert en bracht het nummer "Busted" met Ray Charles, die later op Ray's album Genius & Friens verscheen. Ook in 2005, waren Willie en zijn familie gastheer van het eerste jaarlijkse "Willie Nelson & NORML Benefit Golf Tournament", wat leidde tot een cover foto en een diepte-interview in het januari 2008 nummer van High Times Magazine. In 2006, terwijl Willie samen met zijn manager en zus op reis was, werden ze gearresteerd in St. Martin Parish, Louisiana en beschuldigd van bezit van marihuana en hallucinerende paddestoelen. Zijn derde boek, met zijn vriend Turk Pipkin als co-auteur, werd in 2006 gepubliceerd: The Tao of Willie: A Guide to Happiness in Your Heart. Willie trad in 2007 op met jazz trompettist Wynton Marsalis in het Lincoln Center en toen het live album Two Men with the Blues uitkwam in 2008, bereikte het de twintigste plaats in de Billboard 200. Het volgende jaar werkten zowel Willie als Wynton samen met Norah Jones om een tribuut concert op te nemen voor Ray Charles. Het resultaat was het album "Here We Go Again, Celebrating the Genius of Ray Charles, en dit album kwam uit in 2011. On The Clean Road Again: Biodiesel and The Future of the Family Farm, een boek dat pleit voor het gebruik van bio-brandstoffen en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen werd in 2007 gepubliceerd. Zijn volgende boek, mede geschreven door Mike Blakely, A Tale Out of Luck, kwam uit in 2008; het was Willie's eerste fictieve boek.

2010 was een enerverend jaar... Austin, Texas doopte hun Second Street om tot Willie Nelson Boulevard en onthulde een levensgroot beeld aan de ingang van de nieuwe studio van Austin City Limits om Willie te eren. Het beeld werd onthuld op 20 april 2012. De ceremonie stond gepland op 16:20 (4:20) en tijdens de ceremonie bracht Willie het nummer "Roll Me Up and Smoke Me When I Die" ten gehore. Op 26 november 2010 werd Willie gearresteerd voor het in bezit hebben van marihuana in Sierra Blanca, Texas; ze vonden 170 gram wiet in zijn toerbus. Na het betalen van $2.500 borg werd hij weer vrijgelaten. Na zijn arrestatie startte Willie de TeaPot Party, onder de noemer: "Tax it, regulate it and legalize it!" In 2010 produceerde T-Bone Burnet Willie's album Country Music en nadat dit album de 4de plaats bereikte in de Billboard Top Country Albums en nummer 20 op de Billboard 200 werd het genomineerd als Beste Amerikaanse Album op de Grammy Awards van 2011. Ook in 2011 nam Willie deel aan een fonsenwerving voor de slachtoffers van de tsunami en de aardbeving van dat jaar; het evenement bracht $1,6 miljoen op. In februari 2012 tekende hij een contract met Legacy Recordings, waarin de release van nieuw materiaal en door Willie geselecteerde outtakes werden opgenomen. Het eerste album onder dit contract was Heroes en dit album behaalde de 4e plaats op de Billboard's Top Country Albums lijst. Er stonden ook diverse gastoptredens op, van onder andere zijn zoons Lukas en Micah, Sheryl Crow, Ray Price, Snoop Dogg, Merle Haggard, Jamey Johnson, Kris Kristofferson en Billy Joe Shaver. Zijn nieuwe biografie werd datzelfde jaar aangekondigd en verscheen op 13 november, 2012.

In 2013 verklaarde hij: "We zullen terugkijken en zeggen dat het gestoord was dat we hier ooit over getwist hebben". Het was een verklaring met betrekking tot de Defense of Marriage Act en het homohuwelijk in de Verenigde Staten. Ook presenteerde hij twee logo's die beiden direct viral gingen op sociale netwerksites zoals Facebook en Twitter. In hetzelfde jaar ontving hij een eredoctoraat van het Berkley College of Music.

Tegenwoordig is Willie co-voorzitter van de National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML) adviesraad en woont in Maui, Hawaii, in een grotendeels zelfvoorzienende gemeenschap waar alle huizen uitsluitend zonne-energie gebruiken. Zijn buren zijn onder andere Kris Kristofferson, Woody Harrelson, and Owen Wilson.

 


Zamnesia


Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.