Het Belang Van Kalium Voor Wietplanten
Wil je meer leren over het belang van kalium voor wietplanten? In dit artikel onderzoeken we de functie van het element in planten. Je leert ook hoe je verzekert dat je wietplanten voldoende kalium ontvangen om gezond te groeien.
Kalium is een onmisbare voedingsstof voor wietplanten. Ontdek hieronder meer over de functie ervan, zoals welke rol het speelt bij de fotosynthese, bij de formatie van plantenweefsel en bescherming tegen ziektes.
Wat is kalium?
Kalium is een mineraal element dat van nature in de grond voorkomt. Kleigronden zijn bijzonder rijk aan dit mineraal en kunnen tot 3% ervan bevatten. Toch komt het ook in kleinere hoeveelheden in andere grondsoorten voor. Samen met stikstof (N) en fosfor (P) is kalium (K) een van de drie primaire elementen die je wietplanten in alle groeistadia nodig hebben voor ondersteuning van vitale biologische processen. Tijdens de bloei hebben cannabisplanten extra veel behoefte aan kalium voor de ontwikkeling van de toppen.
De kaliumcyclus
In de natuur genereert kalium zichzelf door middel van de zogenaamde kaliumcyclus. Planten nemen kalium op via hun wortels. Wat er uiteindelijk in de grond achterblijft, wordt door regen weggespoeld en vindt uiteindelijk zijn weg naar de oceaan. Daar verandert het in waterdamp. Deze damp condenseert vervolgens, waarbij regen ontstaat, waarmee het kaliumgehalte in de grond weer aangevuld wordt. Een andere manier waarop het mineraal in de aarde terugkeert, is middels dierlijke uitwerpselen. Vervolgens begint de cyclus weer opnieuw.
In gebieden waar het veel regent, kan de grond niet altijd voldoende van dit mineraal vasthouden. Er moet dan kalium in de vorm van sulfaten of kaliumchloride worden toegevoegd, zodat planten het kunnen opnemen.
Waarom hebben wietplanten kalium nodig?
Kalium duidt men aan met de “K” in NPK en de term is afkomstig uit het Latijn. Als een van de drie primaire macronutriënten speelt het een rol bij veel belangrijke functies die het welzijn van je wietplanten ondersteunen:
-
Versterkt het plantenweefsel en zorgt voor stevigheid.
-
Verhoogt de weerstand van de plant tegen ziekten en infecties.
-
Speelt een rol bij de fotosynthese, waar het de synthese van koolhydraten ondersteunt.
-
Stimuleert vroege groei.
-
Verbetert de vorstbestendigheid. Kalium gebruikt men ook wel om bepaalde planten "winterhard" te maken.
-
Verbetert de efficiëntie van het watergebruik.
-
Verhoogt de grootte en dichtheid van de toppen.
Als er niet voldoende kalium beschikbaar is (tekort) of als er een teveel van is (vergiftiging), worden planten ziek. Uiteindelijk heeft de opbrengst hieronder te lijden. Kalium is net als stikstof en fosfor een mobiele voedingsstof. Dit betekent dat de plant het kan onttrekken aan oude groei en het naar nieuwere aanwas kan verplaatsen wanneer het mineraal schaars is. Dat is de reden waarom tekenen van een kaliumtekort vaak eerst zichtbaar zijn op oudere bladeren aan de onderkant.
Kaliumbehoefte in de vroegste fase
Je kunt het beste geen extra voeding geven aan zaailingen en stekken. Dit bevordert de eerste 2-3 weken van de groei de ontwikkeling van gezonde wortels. Wacht totdat je planten een hoogte van 15cm hebben bereikt voordat je ze voeding geeft. Je kunt dan beginnen met het geven van 25-50% van de aanbevolen hoeveelheid. Verhoog dit geleidelijk tot een volledige dosis naarmate je planten richting de vegetatieve fase gaan.
Kaliumbehoefte in de vegetatieve fase
Rond week 4 hebben je wietplanten de zaailingfase verlaten en zitten ze officieel in het vegetatieve groeistadium. Vanaf dit moment hebben je planten veel stikstof en andere essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden nodig. Houd je aan de aanbevolen dosering als je je wietplanten met commerciële voeding voedt.
Kaliumbehoefte tijdens de voorbloei
Vlak voordat je wietplanten in de bloeifase komen, doorlopen ze de voorbloei, wat 1-2 weken duurt. Dit stadium kenmerkt zich door sterke groei. Sommige wietplanten worden hierbij soms wel twee of drie keer zo groot. Als je je planten in deze periode wilt ondersteunen, dan moet je ze extra stikstof, kalium en calcium geven.
Kaliumbehoefte tijdens de bloeifase
Tijdens de bloei hebben je wietplanten extra kalium nodig. Normaal gesproken verhoog je het kaliumgehalte op hetzelfde moment als of direct na het verhogen van het fosforgehalte en het verlagen van het stikstofgehalte aan het einde van de voorbloei, wanneer je planten zijn gestopt met groeien. Vanaf dan richten ze zich volledig op het ontwikkelen van toppen. Extra fosfor en kalium zijn nu belangrijk, omdat deze mineralen een belangrijke rol spelen bij de grootte, smaak en algehele ontwikkeling van de wiettoppen.
Tip: Commerciële cannabisvoeding is vaak in twee varianten te verkrijgen: een fles voor de vegetatieve groei en een fles voor de bloeifase. Elke fles bevat meestal de juiste hoeveelheid voedingsstoffen voor de betreffende fase. Dit houdt in dat voeding voor de bloeifase minder stikstof (N) en meer fosfor (P) en kalium (K) bevat. De standaard NPK-verhouding is volgens de cannabisindustrie voor de vegetatieve fase 3-1-2 en voor de bloeifase 1-4-5.
Kalium in chemische versus biologische meststoffen
Dierlijke mest en plantenresten, zoals hooi en stro, zijn goede meststoffen die kalium bevatten. Maar er zijn ook andere natuurlijke bronnen van dit mineraal. Als je gebruikmaakt van deze natuurlijke materialen, is het gebruik van anorganische kaliummeststoffen zelfs overbodig. Om een kaliumvergiftiging te voorkomen, moet je wel voorzichtig zijn met het toevoegen van kaliumbronnen aan de aarde.
Goede bronnen van kalium zijn onder andere:
-
Compost: Compost is een uitstekende bron van kalium en andere voedingsstoffen. Dit is met name het geval als er bananenschillen en ander fruit- en groenteafval in zit. Het kalium is hierbij oplosbaar in water en direct beschikbaar.
-
Kelp-meel: Kelp en zeewier zijn rijk aan kalium die direct beschikbaar is. Beide zijn zowel in vloeibare als droge vorm te verkrijgen.
-
Houtas: Houtas, of potas, is een klassieke kaliummeststof. Je kunt dit direct aan de aarde toevoegen of aan een composthoop om het kaliumgehalte ervan te verhogen.
-
Cacaodoppen: Cacaodoppen zijn van nature rijk aan kalium en kun je gebruiken als mulch.
-
Muriaat van potas (kaliumchloride): Dit is op grote schaal verkrijgbaar en een goede natuurlijke bron van kalium. Het chloor dat erin zit, is echter schadelijk voor micro-organismen in de aarde. Daarom is het minder geschikt voor het biologisch kweken van cannabis.
-
Sulfaat van potas (kaliumsulfaat): Geschikter voor biologische teelt dan kaliumchloride. Het bevat namelijk geen chloor.
-
Granietstof: Minder geschikt als snelle oplossing, omdat het kalium langzaam afgeeft. Maar het is een goede en goedkope bodemverbeteraar die ook andere mineralen bevat.
-
Groenzand: Dit haalt men uit oude zeebodems. Het bevat kalium en andere mineralen. Je kunt groenzand op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je het mengen met compost, maar ook direct aan de aarde toevoegen.
Kaliumtekort en toxiciteit
Kalium is een mobiele voedingsstof. Dit betekent dat wietplanten het zelf kunnen vervoeren naar plaatsen waar ze dit het meest nodig hebben. Wanneer planten onvoldoende kalium ontvangen, kunnen tekenen van een tekort ontstaan. Deze symptomen verschijnen over het algemeen eerst bij de oudere bladeren. Let op het volgende:
- Vergelende bladeren, beginnend bij de punten en eindigend in het midden
- Bruine, afbrokkelende bladranden
- Zwakke stelen die gemakkelijk buigen
Hoewel kalium voor wietplanten ongelooflijk belangrijk is, kan een teveel giftig zijn. Helaas lijken de tekenen van een teveel aan kalium sterk op die van verbranding van voedingsstoffen (ook wel 'nutrient burn'), wat door overbemesting wordt veroorzaakt. Symptomen zijn onder meer:
- • Gevlekte en gekrulde onderste bladeren
- • Verbrande bladranden
- • Nieuwe bladeren met ongewoon dunne bladvingers
Het valt niet mee om een tekort of overschot aan kalium te herkennen en behandelen. Lees daarom ons artikel over voedingstekorten/-toxiciteit, zodat je weet waar je op moet letten en wat je vervolgens moet doen.
Kalium is belangrijk voor veel aspecten van de plantengezondheid. Denk aan de fotosynthese, de ontwikkeling van sterke bladeren en weerstand tegen ziektes. Houd dit artikel bij de hand, zodat je kunt verzekeren dat je planten altijd voldoende kalium ontvangen. Zo stimuleer je hun groei, wat uiteindelijk weer in een grotere oogst resulteert.