Kalium En Cannabisplanten

Kalium En Cannabis Kweken

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Kalium behoort tot een van de drie essentiële elementen die wietplanten voor een gezonde groei nodig hebben. Kom hier meer te weten over de functies ervan en hoe je een kaliumtekort en -vergiftiging herkent, behandelt en voorkomt.

Veel voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je wietplanten. In dit artikel gaan we kijken naar de functies van kalium. Lees verder om erachter te komen welke rol deze stof speelt bij de groei van planten en hoe je tekorten en giftige hoeveelheden van deze essentiële voedingsstof herkent, behandelt en voorkomt.

Wat is kalium?

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal element dat van nature in de grond voorkomt. Kleigronden zijn bijzonder rijk aan dit mineraal en kunnen tot 3% ervan bevatten. Toch komt het ook in kleinere hoeveelheden in andere grondsoorten voor. Samen met stikstof (N) en fosfor (P) is kalium (K) een van de drie primaire elementen die je wietplanten in alle groeistadia nodig hebben voor ondersteuning van vitale biologische processen. Tijdens de bloei hebben cannabisplanten extra veel behoefte aan kalium voor de ontwikkeling van de toppen.

De kaliumcyclus

De kaliumcyclus

In de natuur genereert kalium zichzelf door middel van de zogenaamde kaliumcyclus. Planten nemen kalium op via hun wortels. Wat er uiteindelijk in de grond achterblijft, wordt door regen weggespoeld en vindt uiteindelijk zijn weg naar de oceaan. Daar verandert het in waterdamp. Deze damp condenseert vervolgens, waarbij regen ontstaat, waarmee het kaliumgehalte in de grond weer aangevuld wordt. Een andere manier waarop het mineraal in de aarde terugkeert, is middels dierlijke uitwerpselen. Vervolgens begint de cyclus weer opnieuw.

In gebieden waar het veel regent, kan de grond niet altijd voldoende van dit mineraal vasthouden. Er moet dan kalium in de vorm van sulfaten of kaliumchloride worden toegevoegd, zodat planten het kunnen opnemen.

Waarom hebben wietplanten kalium nodig?

Waarom hebben wietplanten kalium nodig?

Kalium duidt men aan met de “K” in NPK en de term is afkomstig uit het Latijn. Als een van de drie primaire macronutriënten speelt het een rol bij veel belangrijke functies die het welzijn van je wietplanten ondersteunen:

 • Versterkt het plantenweefsel en zorgt voor stevigheid.

 • Verhoogt de weerstand van de plant tegen ziekten en infecties.

 • Speelt een rol bij de fotosynthese, waar het de synthese van koolhydraten ondersteunt.

 • Stimuleert vroege groei.

 • Verbetert de vorstbestendigheid. Kalium gebruikt men ook wel om bepaalde planten "winterhard" te maken.

 • Verbetert de efficiëntie van het watergebruik.

 • Verhoogt de grootte en dichtheid van de toppen.

Gerelateerd artikel

6 Tips Voor Dichtere Cannabistoppen

Als er niet voldoende kalium beschikbaar is (tekort) of als er een teveel van is (vergiftiging), worden planten ziek. Uiteindelijk heeft de opbrengst hieronder te lijden. Kalium is net als stikstof en fosfor een mobiele voedingsstof. Dit betekent dat de plant het kan onttrekken aan oude groei en het naar nieuwere aanwas kan verplaatsen wanneer het mineraal schaars is. Dat is de reden waarom tekenen van een kaliumtekort vaak eerst zichtbaar zijn op oudere bladeren aan de onderkant.

Kaliumbehoefte in de vroegste fase

Je kunt het beste geen extra voeding geven aan zaailingen en stekken. Dit bevordert de eerste 2-3 weken van de groei de ontwikkeling van gezonde wortels. Wacht totdat je planten een hoogte van 15cm hebben bereikt voordat je ze voeding geeft. Je kunt dan beginnen met het geven van 25-50% van de aanbevolen hoeveelheid. Verhoog dit geleidelijk tot een volledige dosis naarmate je planten richting de vegetatieve fase gaan.

Kaliumbehoefte in de vegetatieve fase

Rond week 4 hebben je wietplanten de zaailingfase verlaten en zitten ze officieel in het vegetatieve groeistadium. Vanaf dit moment hebben je planten veel stikstof en andere essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden nodig. Houd je aan de aanbevolen dosering als je je wietplanten met commerciële voeding voedt.

Kaliumbehoefte tijdens de voorbloei

Vlak voordat je wietplanten in de bloeifase komen, doorlopen ze de voorbloei, wat 1-2 weken duurt. Dit stadium kenmerkt zich door sterke groei. Sommige wietplanten worden hierbij soms wel twee of drie keer zo groot. Als je je planten in deze periode wilt ondersteunen, dan moet je ze extra stikstof, kalium en calcium geven.

Gerelateerd artikel

NPK: Wat Is De Beste Verhouding Voor Cannabiskweek?

Kaliumbehoefte tijdens de bloeifase

Tijdens de bloei hebben je wietplanten extra kalium nodig. Normaal gesproken verhoog je het kaliumgehalte op hetzelfde moment als of direct na het verhogen van het fosforgehalte en het verlagen van het stikstofgehalte aan het einde van de voorbloei, wanneer je planten zijn gestopt met groeien. Vanaf dan richten ze zich volledig op het ontwikkelen van toppen. Extra fosfor en kalium zijn nu belangrijk, omdat deze mineralen een belangrijke rol spelen bij de grootte, smaak en algehele ontwikkeling van de wiettoppen.

Tip: Commerciële cannabisvoeding is vaak in twee varianten te verkrijgen: een fles voor de vegetatieve groei en een fles voor de bloeifase. Elke fles bevat meestal de juiste hoeveelheid voedingsstoffen voor de betreffende fase. Dit houdt in dat voeding voor de bloeifase minder stikstof (N) en meer fosfor (P) en kalium (K) bevat. De standaard NPK-verhouding is volgens de cannabisindustrie voor de vegetatieve fase 3-1-2 en voor de bloeifase 1-4-5.

Kalium in chemische versus biologische meststoffen

Kalium in chemische versus biologische meststoffen

Dierlijke mest en plantenresten, zoals hooi en stro, zijn goede meststoffen die kalium bevatten. Maar er zijn ook andere natuurlijke bronnen van dit mineraal. Als je gebruikmaakt van deze natuurlijke materialen, is het gebruik van anorganische kaliummeststoffen zelfs overbodig. Om een kaliumvergiftiging te voorkomen, moet je wel voorzichtig zijn met het toevoegen van kaliumbronnen aan de aarde.

Gerelateerd artikel

Wat Is Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS) En Hoe Maak Je Het?

Goede bronnen van kalium zijn onder andere:

 • Compost: Compost is een uitstekende bron van kalium en andere voedingsstoffen. Dit is met name het geval als er bananenschillen en ander fruit- en groenteafval in zit. Het kalium is hierbij oplosbaar in water en direct beschikbaar.

 • Kelp-meel: Kelp en zeewier zijn rijk aan kalium die direct beschikbaar is. Beide zijn zowel in vloeibare als droge vorm te verkrijgen.

 • Houtas: Houtas, of potas, is een klassieke kaliummeststof. Je kunt dit direct aan de aarde toevoegen of aan een composthoop om het kaliumgehalte ervan te verhogen.

 • Cacaodoppen: Cacaodoppen zijn van nature rijk aan kalium en kun je gebruiken als mulch.

 • Muriaat van potas (kaliumchloride): Dit is op grote schaal verkrijgbaar en een goede natuurlijke bron van kalium. Het chloor dat erin zit, is echter schadelijk voor micro-organismen in de aarde. Daarom is het minder geschikt voor het biologisch kweken van cannabis.

 • Sulfaat van potas (kaliumsulfaat): Geschikter voor biologische teelt dan kaliumchloride. Het bevat namelijk geen chloor.

 • Granietstof: Minder geschikt als snelle oplossing, omdat het kalium langzaam afgeeft. Maar het is een goede en goedkope bodemverbeteraar die ook andere mineralen bevat.

 • Groenzand: Dit haalt men uit oude zeebodems. Het bevat kalium en andere mineralen. Je kunt groenzand op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je het mengen met compost, maar ook direct aan de aarde toevoegen.

Kaliumtekort

Kaliumtekort

Een kaliumtekort komt relatief vaak voor. Als het niet kan liggen aan een slechte bodemkwaliteit, bijvoorbeeld omdat je gebruikmaakt van speciale aarde voor het kweken van wiet, dan is het probleem vrijwel altijd voeding- of pH-gerelateerd.

Wat zijn de oorzaken van een kaliumtekort?

 • Onjuiste pH-waarde: De optimale pH van kalium ligt tussen de 6,1 en 7,1. Als de pH-waarde van de aarde of water/voedingsoplossing daarboven of daaronder ligt, is het element niet beschikbaar voor de plant.

 • Arme grond: Aarde die niet geschikt is voor wietplanten of van lage kwaliteit is, bevat waarschijnlijk niet genoeg kalium.

 • Te veel calcium: Te veel calcium kan kalium en magnesium verdringen.

 • Onvoldoende voedingsstoffen: Niet alle wietsoorten hebben dezelfde voedingsstofbehoefte. Een voedingsschema dat voor de ene soort

 • werkt, bevat mogelijk niet genoeg voedingsstoffen voor een andere strain.

 • Zout/mineraalophoping in potten: Na verloop van tijd hopen minerale zouten uit voeding zich op in kweekpotten. Hierdoor kan de pH-waarde bij de wortelzone dalen, waardoor er een blokkade van kalium kan ontstaan. Als hier sprake van is, moet je het medium doorspoelen om de pH te herstellen.

Gerelateerd artikel

Ontdek Hoe En Wanneer Je Wietplanten Moet Spoelen

Hoe herken je een kaliumtekort?

Hoe herken je een kaliumtekort?

Omdat kalium een mobiele voedingsstof is, zijn de symptomen van een tekort meestal eerst zichtbaar op oudere bladeren. Dit is echter niet altijd het geval. De symptomen zijn onder andere:

 • Bladeren worden geel, vanaf de uiteinden naar het midden.

 • Bladranden worden bruin en brokkelen af.

 • Oudere bladeren worden geel.

 • Planten ogen zwak en de stengels kun je gemakkelijk buigen.

 • Aanzienlijk lagere opbrengsten.

Tip: Een kaliumtekort kan lijken op andere problemen, zoals voedingsverbranding of lichtverbranding. De verkleurde uiteinden gaan bij een kaliumtekort echter verder dan bij voedingsverbranding. Bovendien is er sprake van vergeling tussen de bladranden. Lichtverbranding kun je uitsluiten door de bladeren die zich het dichtst bij de lampen bevinden te controleren.

Hoe behandel je een kaliumtekort?

Hoe behandel je een kaliumtekort?

Wat de reden voor het kaliumtekort ook is, als de diagnose eenmaal is gesteld, moet je aan de slag om het kaliumgehalte weer op peil te krijgen. Lees hieronder hoe je dat op basis van het substraat moet doen.

 • In aarde

  Als je minerale voedingsstoffen gebruikt, verhoog dan de EC-waarde bij een aantal voedingsbeurten. Voeg bij biologische kweek bodemverbeteraars toe om het kaliumgehalte te verhogen, bijvoorbeeld houtas, sulfaat of cacaodoppen. Zorg ervoor dat de pH van het water/de voedingsstoffen tussen de 6 en 7 ligt.

 • In een hydrocultuur/kokosvezel

  Verhoog het EC-niveau, maar wel geleidelijk. Het beste kun je de EC van de voeding om de zoveel dagen met 0,2 verhogen. Houd je planten goed in de gaten en stop met het verhogen van de EC-waarde als ze er weer gezond uitzien. Gebruik ook bloeivoeding, omdat deze een hoger kaliumgehalte bevat. Controleer tevens de pH-waarde. Voor hydrocultuur en andere kweekmethoden zonder aarde kun je het beste een pH van 5,8-6,2 aanhouden.

Kaliumvergiftiging

Kaliumvergiftiging

Bij een kaliumvergiftiging is er sprake van een overschot aan kalium. De kans hierop is groter dan op andere voedingsoverschotten. Oorzaken zijn onder andere te veel voeding, slechte grond of het gebruik van bodemverbeteraars met te veel kalium.

Hoe herken je een kaliumvergiftiging?

Het is niet altijd eenvoudig om een kaliumoverschot te herkennen, omdat het kan lijken op andere voedingsproblemen. Symptomen zijn onder andere:

 • Onderste bladeren krijgen vlekken en krullen om.

 • Bladpunten en randen ontwikkelen gele/bruine "brandplekken" en drogen uit.

 • De bovenste bladeren die de plant ontwikkelt, zijn dunner.

 • Kan lijken op andere tekorten, zoals een tekort aan calcium, magnesium, enz.

Hoe behandel je een kaliumvergiftiging?

De behandeling van een kaliumvergiftiging is grotendeels een kwestie van het herstellen van de pH-waarde en de voedingswaarden.

 • In aarde

  Spoel het medium met pH-gebalanceerd water. Geef je planten een week lang geen voeding. Zo kunnen ze het resterende kalium verbruiken.

 • In een hydrocultuur/kokosvezel

  Als je kweekt in een hydrocultuur, kun je het beste het systeem doorspoelen en de EC-waarde in de tank verlagen. Ververs ook het water dat hierin zit. Als je met kokosvezels kweekt, spoel dan het substraat door en verlaag het EC-niveau.

Hoe voorkom je problemen met kalium?

Hoe voorkom je problemen met kalium?

 • Gebruik goede aarde van een gerenommeerd merk. Deze soorten grond zijn namelijk getest op het mineraalgehalte.

 • Controleer de aarde regelmatig als je natuurlijke grond gebruikt en/of experimenteert met bodemverbeteraars. Als je hiertoe geen mogelijkheid hebt, let dan goed op tekenen van een tekort of vergiftiging.

 • Houd je aan de aanbevolen voedingsdoseringen en -schema's.

 • Weet wat de voedingsbehoefte is van de wietsoort die je kweekt. Sommige soorten hebben veel voedingsstoffen nodig, terwijl andere met minder toekunnen.

 • Als de problemen met kalium aanhouden, overweeg dan het gebruik van een hydrosysteem in plaats van aarde. Een kaliumtekort komt hierbij minder vaak voor, omdat de planten gemakkelijker beschikbare voedingsstoffen kunnen opnemen.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.