Blog
De kunst van Helder Dromen
4 min

De kunst van Helder Dromen

4 min
Products Smartshop

Technologie verschuift de grenzen van helder dromen: Met elektrische stimulatie is het makkelijker dan ooit om bewust dromen mogelijk te maken.

Helder dromen is een zeer gewilde gemoedstoestand, die vaak samen gaat met een geweldig gevoel van verrijking en kracht. Door de menselijke geschiedenis is gebleken dat het bereiken van deze opzettelijke krachtsinspanning over dromen een uitdaging is. Het is echter nooit gemakkelijker geweest dan nu. Nieuwe technologische vooruitgang brengt fundamentele veranderingen aan in het spel. Voorheen vereiste het beïnvloeden van dromen enorme focus, zelfbeheersing en meditatieve wijsheid. Nu kan het zomaar zijn dat elektrische stimulatie al die moeite vervangt.

Wat is helder dromen?

Er is geen enkele theorie die alle aspecten van helder dromen omvat, maar beoefenaars zijn het er over het algemeen over eens dat een beperkt aantal vereisten bereikt moet worden, voordat een droom deze toestand bereikt. Er zijn drie basis symptomen die moeten worden vervuld.

Het eerste teken van helderheid tijdens de slaap kan worden opgemerkt als simpel zelfbewustzijn. Dit kan opduiken als basis introspectie of inzicht. Secondaire signalen van helder dromen bevatten een niveau van dissociatie, die een perspectief in de derde persoon bevat. Dit manifesteert zichzelf in out-of-body ervaringen en visioenen waarin je jezelf bekijkt. De derde en laatste indicator is controle. Allereerst zal deze kracht opduiken in het opmerken van subtiele veranderingen, die plaatsvinden op basis van gedachten, maar het transformeert al snel naar een universele dominantie over gebeurtenissen in dromen. In dit stadium kunnen dromers elk aspect van de omgeving, deelnemers en acties van hun visioen aanpassen.

Dit genereert een aantal voordelen die variëren van oppervlakkig tot revolutionair. Heldere dromers kunnen hun wildste fantasieën met gemak vervullen, of ze kunnen leren om hun menselijke bestaan te overtreffen door te mediteren, of opnieuw te dromen in de droom. De mogelijkheden zijn eindeloos wanneer het gaat om het opereren in een gebied waar de beperkingen van tijd en natuurkunde niet gelden.

Hoe elektrische stimulatie werkt

Een recent klinisch onderzoek werd uitgevoerd door de J.W. Goethe Universiteit in Frankfurt, Duitsland en het liet serieuze effectiviteit zien in het opwekken van heldere dromen door het toedienen van kleine elektrische schokken. In totaal werden 27 gezonde mannen en vrouwen onder stroom gezet met variërende hoeveelheden elektriciteit, binnen een paar minuten na het betreden van de REM-slaap. Vereist werd dat zij hun dromen direct beschreven, nadat zij wakker werden. De specifieke dosering statische elektriciteit werd niet aan de proefpersonen vermeld, maar onderzoekers verzamelden enorm veel data via beelden van hersenscans en interviews.

Personen die een schok kregen met een bepaalde hoeveelheid, gaven unaniem hogere niveaus van bewustzijn aan terwijl ze droomden. De toegediende niveaus van elektriciteit varieerden tussen 0Hz en 100Hz en elke dromer werd zorgvuldig gevolgd. Uiteindelijk piekte de effectiviteit rond 40Hz en helder dromen ontwikkelde zich gemiddeld rond 25Hz. Bewustzijn was de meest voorkomende gebeurtenis en controle de meest ongrijpbare. Dit signaleert dat verdere complicaties betrokken zijn bij het bereiken van onbeperkte heerschappij over het droomlandschap. Het in combinatie gebruiken van kruiden zou de menselijke fysiologie misschien net dat extra duwtje kunnen geven.

Al bij al, wekt golflengte stroom omdat alle activiteit in de geest al elektrisch is en neuronen continu vonken heen en weer schieten. De door mensen gemaakte stroom imiteert simpelweg de signalen die al bestaan in de hersenen. Deze gamma band oscillaties zijn waargenomen bij personen die heldere dromen bereikten door middel van het innemen van kruiden, dus bij het kunstmatig opwekken van de velden werden dezelfde uitkomsten verwacht.

Gelukkig was de veronderstelling van de wetenschappers correct. Binnenkort zal het publiek toegang hebben tot deze geestverruimende behandelingen. Medisch onderzoekers geloven nu dat heldere dromen wellicht de sleutel bezitten tot het beëindigen van de nachtmerries, waar patiënten met posttraumatische stress- en angsstoornissen onder lijden.

Verschillende opvattingen en kruiden

Verslagen van helder dromen dateren al van voor elektrische schokgolven. Hier zijn de meeste belangrijke grondleggers van de concepten, samen met hun bondgenoten op het gebied van kruiden.

Aleister Crowley

Het hele vakgebied is krediet verschuldigd aan de documentatie van deze man over astrale projectie en de bijbehorende metafysische verschijnselen. Zijn hele geloofssysteem richt zich op het voeden van de wil en dit direct uit te breiden tot de creatie van een continu bewuste aanwezigheid in dromen. Zijn innerlijke doel was om consistent te arriveren op een plek die voelde als buiten het fysieke lichaam, voornamelijk zijn eigen. Hij gebruikte gretig opium om interactieve hallucinaties te creëren, maar zijn ware passie was Alpine Kurkuma, gecombineerd met Alpine Galanga. Dit wordt beschouwd als een eersteklas brouwsels voor dromers en dit wordt ook nu nog steeds geconsumeerd. Zijn occulte erfenis leeft nog steeds voort in zijn overvloedig gepubliceerde memoires en gidsen. Zijn bekendheid piekte tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw.

Carlos Castaneda

Deze antropoloog werd onverwacht wereldberoemd tijdens de piek van het hippie tijdperk. Zijn onderzoek naar psychoactieve planten zorgde ervoor dat hij werd ondergedompeld in een levenslang onderricht met een Yaqui Indiase spiritualist. Tijdens de periode die hij met zijn leraar besteedde in de Sonora Woestijn, consumeerde Castaneda diverse natuurlijke kruiden, die wild in de regio groeiden. Voor het dromen, raadde zijn leermeester met name Datura inoxia aan (waarschuwing: kan fataal zijn!) en psilocybine paddestoelen. Onder invloed van de paddestoelen, zocht hij naar voortekens door het ontleden van levende hagedissen in de woestijn, toen de droomtijd zich samenvoegde met de standaard realiteit. In de tussentijd werden paddestoelen gebruikt om tijdens de slaap gecontroleerde vluchten uit te voeren, die de student leerde hoe te bewegen door uitsluitend wilskracht te gebruiken. Zijn verslagen van metafysische dromen worden beschreven in zijn gedetailleerde gids, met de treffende titel "The Art of Dreaming."

Chontal Indianen

Deze inheemse stammen bezetten dezelfde Noord-Amerikaanse regio als waar Castaneda zijn werk verrichtte, maar bieden een rijkere geschiedenis van de beoefening. Deze inwoners van Oaxaca hebben al zo lang op kruiden vertrouwd om een heldere droomtoestand te bereiken als hun cultuur kan herinneren. Ze hebben een reputatie vergaard, vanwege hun zware gebruik van paddestoelen om hun heldere droomruimten te bereiken, maar ze zijn ook de originele bron voor Salvia divinorum. Deze legendarische waarzegger biedt de meest intense ingang naar een alternatieve toestand van waarneming ooit; in feite kan het ervoor zorgen dat heldere dromen starten tijdens een wakkere toestand. De stam is ook verantwoordelijk voor het voorzien van de wereld met Calea zacatechichi, een kruid met maar een doel: De plant zorgt direct voor dromen bij iedereen die het juist consumeert. De religieuze leer van deze groepen verklaart hun gezamenlijke intentie om ontmoetingsplaatsen te zoeken op fysieke locaties, die fungeren als een portaal naar de onbekende metafysische wereld. De kruiden vergroten simpelweg de mogelijkheid om zo een krachtige locatie te vinden.

Afrikaanse oorsprong

Zoals bijna alle menselijke geschiedenis, kan ook helder dromen worden herleid naar Afrika. Zolang de mensheid op aarde rondloopt, hebben Afrikaanse culturen ceremonies uitgevoerd om de levenden met de doden te verbinden. Bij veel van deze religieuze omstandigheden is het drinken van sjamanistische tincturen betrokken. Tot op heden zijn de gemengde kruiden nog steeds een geheim. Maar ze hebben toch een merkbare kracht die de cerebrale controle van dromen opent en een grote profetische wijsheid prijsgeeft.

Laatste overpeinzing

Elektrische stimulatie transformeert mogelijk een een oude beoefening in een moderne en beheersbare methode. Totdat deze apparaten echter beschikbaar komen voor het publiek en ervaringen kunnen worden verzameld, blijft het moeilijk ze te vergelijken tot de gevestigde methoden van getraind bewustzijn en kruiden. Er is geen reden waarom de eerder genoemde technieken niet kunnen worden samengevoegd tot een ruimere benadering. Het combineren van meditatie, kruiden en elektrische stimulatie lijkt de ultieme manier te kunnen worden. We kijken er naar uit om ervaringen te horen!


Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken