Blog
In rook opgegaan: De energiekosten van cannabis in de binnenteelt
3 min

In rook opgegaan: De energiekosten van cannabis in de binnenteelt

3 min
Growing Seedshop

Het kweken van cannabis kost veel energie. Het is niet alleen de maandelijkse rekening van de kweker, maar alles tezamen gebruikt de kweek tot 1% van de totale Amerikaanse elektriciteit; dit staat gelijk aan de uitstoot van 3 miljoen auto's.

Ons geliefde groene plantje is dus eigenlijk toch niet zo groen. Tenminste, wanneer je kijkt naar de milieu-impact van de binnenkweek. Als je de energie input, die het kost om een plantje gelukkig te houden, berekent, moet het niet als een verrassing komen dat een kilo wiet 3 ton CO2 produceert. Dat is behoorlijk, zeker als je het bijbehorende financiële plaatje calculeert. Berekend is dat de productie en distributie van al deze wiet ongeveer 5 biljoen dollar per jaar kost. En dan hebben we het alleen over de US.

Energie besparing en cannabis kweek

Het binnen kweken van cannabis doen we niet al lang. In feite is het een recente ontwikkeling, grotendeels aangedreven door het verbod. Simpelweg omdat het te moeilijk is om grotere hoeveelheden planten te verstoppen op een veld of in een bos, is de productie naar binnen verplaatst, waar het veel makkelijker te verbergen is. Juist vanwege deze geheimhouding en illegale status, is het enorm moeilijk geweest de impact van deze kweek te bepalen. Nu pas worden de cijfertjes bekend.

Nu cannabis hervormingen zich een weg over de aarde banen, wordt het kweken van cannabis een nog grotere industrie dan tijdens de illegale dagen. Meer en meer toegestane en legale grote kweken duiken de kop op, waarbij steeds meer energie nodig is. Daarnaast stelt de legalisatie en decriminalisering medicinale patiënten in staat om hun eigen kweekruimtes te draaien voor persoonlijk gebruik in diverse landen en staten.

De effecten kunnen gemakkelijk worden gezien in geografische gebieden waarvan we weten dat op grote schaal cannabis wordt gekweekt. Een voorbeeld vinden we in Humboldt County, Californië. Sinds in 1996 de kweek van cannabis werd gelegaliseerd, zag Humboldt County een toename in huishoudelijke energiegebruik per hoofd van 50%, vergeleken met andere gebieden.

Alleen in Californië, is het meer dan 400.000 personen toegestaan cannabis te kweken en dit aantal neemt langzaam maar zeker toe. Gebaseerd op het groeiend aantal gebruikers, werd geschat dat in 2011 17.000 ton cannabis werd geproduceerd in Californië; een derde hiervan werd binnen gekweekt. Dit aantal zal alleen maar zijn toegenomen met de huidige verspreiding van cannabis tolerantie, decriminalisering en legalisatie. Het maakt cannabis, uitgedrukt in waarde, het grootste gewas van de VS.

De voetafdruk van de kweekruimte

Kweken in de binnenteelt, zeker de professionele, vereist veel stroomvretende apparatuur om oogsten te vergroten en de zaken soepel te laten verlopen. Er is verlichting nodig met hoge intensiteit, bevochtigers en ontvochtigers, geavanceerde ventilatie, verwarming en temperatuur controle, koolstoffilters, irrigatiesystemen, geurcontrole, airconditioning om afval warmte te verwijderen en aanvullende stroomgeneratoren om de elektriciteitsrekening er normaal uit te laten zien (in het geval van een illegale setup). Natuurlijk hebben niet alle kweekruimtes deze apparatuur, maar het is geen ongewoon gezicht voor geavanceerde laboratoria en professionele kwekers.

Gebaseerd op al deze factoren, zal een kleine kweekruimte, van 1,2 x 1,2 x 2,4m, al snel 13.000 Kwh per jaar gebruiken. Als je overweegt dat vele professionele kweekruimtes met gemak tien keer zoveel ruimte hebben, lopen de kosten snel op, zowel financieel als ecologisch. Geschat wordt dat de hoeveelheid energie, die in de VS wordt gebruikt om cannabis binnen te kweken (inclusief de elektriciteit die wordt gesloten) gelijk staat aan 20 terawatt per jaar, ongeveer 1 procent van het elektriciteitsverbruik in het land en genoeg om 20 miljoen woonhuizen van stroom te voorzien. Dit produceert, alleen in de VS, 17 miljoen ton koolmonoxide per jaar, wat weer gelijk staat aan het een jaar lang laten rijden van 3 miljoen gemiddelde Amerikaanse auto's.

De energie in een joint

Deze nummers omrekenen naar een enkele joint is nogal een openbaring. Een joint, gemaakt van binnen gekweekte cannabis in de US, heeft 1 kilo kooldioxide uitstoot veroorzaakt. Dit staat gelijk aan het 17 uur lang aan laten van een 100 Watt lamp. Het produceren van 1 kilo binnen gekweekte cannabis creëert 3.000 kilo kooldioxide uitstoot, het equivalent van 5 keer door Amerika rijden met een auto die 1 op 6 rijdt. Een kweekruimte van 1,2 x 1,2 x 2,4 verdubbelt het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Amerikaans huis en verdriedubbelt het in Californië, wat overeenkomt met het gebruik van 30 koelkasten.

Ook moet opgemerkt worden dat de energiekosten en kooldioxide uitstoot, die nodig zijn om meststoffen, water, apparatuur en bouwmaterialen te maken die gebruikt worden in een cannabis kweekruimte, niet zijn meegerekend in bovenstaande berekeningen.

Groen doen

De meerderheid van deze kosten en uitstoot kan tot 75 procent worden verminderd. Er wordt weinig rekening gehouden met de kosten van het draaien van een kweekruimte bij de opzet en meer nadruk wordt gelegd op beveiliging en privacy, wat ten koste gaat van efficiënt omgaan met energie. Als wat we zien in commerciële kassen wordt toegepast in cannabis kweekruimtes, kan het energieverbruik enorm worden verminderd. In grotere kweekruimtes, kan een serieus energieplan resulteren in besparingen van wel 25.000 dolar per jaar en een drastische afname in de uitstoot van koolstof.

De beste en meest elegante oplossing is tegelijkertijd de gemakkelijkste: kweek gewoon op een veld. De verschuiving van cannabis kweek van binnen naar buiten kan zowat alle kosten uitschakelen (buiten de transportkosten). En omdat cannabis CO2 bindt, kan het proces geheel CO2 neutraal worden. Natuurlijk zijn er goede argumenten voor de binnenteelt, zoals klimaatcontrole en oogstfrequentie. Maar aan de andere kant kan er, met een beetje plannen, een gigantische oogst worden binnen gehaald tegen lage financiële en ecologische kosten.

Het is het overwegen waard, zeker als je woont in een klimaat die goed geschikt is voor de natuurlijke kweek van cannabis. Legale operaties kunnen een grote besparing zien, terwijl ook de impact op het milieu drastisch wordt verlaagd door buiten kweken. Dit kan de fundering leggen voor een veel bredere en ecologische kweek. Met het tempo waarin de cannabis industrie groeit, is het in ieders belang om de verborgen kosten van de binnenteelt te overwegen. Actie ondernemen om energieverlies te minimaliseren kan zeker bijdragen om de kweek van cannabis meer duurzaam te maken.

Het volledige rapport


Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken