Blog
Hoe Bespaar Je Op Energiekosten Bij Het Kweken Van Wiet?
7 min

Hoe Bespaar Je Op Energiekosten Bij Het Kweken Van Wiet?

7 min

Verlichting, ventilatie, luchtfiltering, verwarming en koeling: Het kweken van wiet binnen vergt veel energie. Het gaat hierbij niet alleen om het financiële plaatje, maar ook om de impact ervan op het milieu. Zo verbruikt wietkweek ongeveer 1% van de totale energie in Amerika. Hier lees je hoe je je kweek groener kunt maken en geld kunt besparen.

Ons geliefde groene kruid is lang niet zo groen als je misschien zou denken. Tenminste, als je kijkt naar de impact op het milieu wanneer je je planten binnen kweekt. Als we kijken naar de energie die nodig is om wietplanten gelukkig te maken, komt het erop neer dat één kilo toppen drie ton CO₂ produceert. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Volgens schattingen kost de productie en distributie van wiet ongeveer 5 miljard dollar per jaar. En dat is alleen nog maar in Amerika.

Het belang van energie besparen bij het kweken van wiet

Het belang van energie besparen bij het kweken van wiet

Het kweken van wiet binnenshuis doen we nog niet zo heel erg lang. Het is zelfs een vrij recente ontwikkeling die grotendeels is aangedreven door het verbod op wietkweek. Omdat je een grote plantage niet gemakkelijk in een veld kunt verstoppen, hebben veel kwekers hun wietproductie naar binnen verplaatst. Op deze wijze is het veel eenvoudiger om een kweek verborgen te houden.

Wiet-hervormingen gaan inmiddels de hele wereld over, waarbij de wietkweek zich tot een grote industrie ontwikkelt. Zelfs groter dan in tijden van illegaliteit. Legale grootschalige plantages schieten overal als paddenstoelen uit de grond en verbruiken ontzettend veel energie. Ook thuiskweek is in tal van regio's inmiddels legaal of gedecriminaliseerd. Hierdoor is het aantal plantages nog groter geworden.

Gerelateerd artikel

Elektriciteit En Wiet Kweken

Het verminderen van het energieverbruik zal zonder twijfel een positieve invloed hebben op wietteelt als geheel. “Groen” kweken komt niet alleen het milieu ten goede, maar ook de portemonnee van de kweker.

De ecologische voetafdruk van een kweekruimteDe ecologische voetafdruk van een kweekruimte

Bij binnenkweek gebruiken kwekers veel energieverslindende apparatuur om de opbrengst te verhogen en de zaken soepel te laten verlopen. Een volwaardige binnenkweekopstelling in een kleine kweekruimte van 1,2 x 1,2 x 2,4m verbruikt ongeveer 13.000 kWh elektriciteit per jaar. Ga dan maar eens na wat de financiële en ecologische gevolgen zijn van een professionele kweek, waarbij de ruimte met gemak tien keer zo groot is.

Hoeveel energie zit er in een joint?Hoeveel energie zit er in een joint?

Het is veelzeggend om deze getallen om te rekenen naar het energieverbruik van een joint. Een joint met binnenshuis gekweekte wiet uit Amerika komt overeen met de uitstoot van 1kg kooldioxide. Deze uitstoot staat gelijk aan het zeventien uur laten branden van een lamp van 100 watt.

Het is noemenswaardig om te vermelden dat onder deze energiekosten en -uitstoot geen variabelen vallen als de productie van meststoffen, water, apparatuur en andere materialen die kwekers nodig hebben.

Hoe kun je besparen op de energiekosten als je wiet binnen kweekt?

Het kweken van wiet brengt dus hoge kosten en een aanzienlijke belasting op het milieu met zich mee. Maar dit betekent niet dat je als kweker hier niets aan kunt doen. Er zijn verschillende manieren waarop je het energieverbruik van je kweek kunt minimaliseren.

Pas de grootte van je kweek aan je behoeften aan

Pas de grootte van je kweek aan je behoeften aan

Dit heeft de grootste impact op je energiekosten en houdt in dat je niet meer kweekt dan je nodig hebt.

Als je van wiet houdt, heb je normaal gesproken wel een idee van de hoeveelheid toppen die je gebruikt. Stel, je consumeert ongeveer 30 gram per maand. Een autoflower kan deze hoeveelheid met gemak produceren tijdens haar typische levenscyclus van ongeveer acht weken. Als je dus vier autoflowers kweekt, heb je genoeg voor vier maanden.

Je hebt geen grote ruimte nodig als je maar vier kleine autoflowers kweekt. Bovendien kun je ze twee maanden laten groeien, waarna je ze oogst en vervolgens twee maanden een pauze neemt. Zo heb je twee maanden waarin je geen energie verbruikt voor het kweken!

Er zijn daarnaast nog meer manieren waarmee je je kweekruimte energiezuiniger kunt maken. Als je bijvoorbeeld autoflowers kweekt met een lichtschema van 18-24 uur, kun je in plaats daarvan ook overschakelen op fotoperiodieke planten. Deze hebben slechts twaalf uur licht nodig tijdens de bloei.

Gerelateerd artikel

Top 7 Licht Factoren Voor Wietteelt

Verbeter de isolatie

Verbeter de isolatie

Je verspilt veel energie als je kweekruimte, kas of tent niet goed geïsoleerd is. Dit geldt met name als je een kachel of airconditioning gebruikt om de temperatuur te reguleren. Om energie te besparen, kun je Styrofoam gebruiken om deuren en ramen te isoleren. Bovendien kun je ook alle leidingen in je ruimte isoleren. Dit kan helpen om onnodig verbruik van je airconditioning of kachel te verminderen.

Gebruik de efficiëntste verlichting

Gebruik de efficiëntste verlichting

Het juiste type kweeklamp kan in meerdere opzichten een groot verschil maken. Zo verbruikt een krachtige HPS-lamp meer elektriciteit dan een nieuwere LED-armatuur. Bovendien geeft HPS veel meer warmte af, waardoor de temperatuur in je kweekruimte stijgt. De belasting wordt nog erger als je extra gaat koelen om de warmte te compenseren.

Overweeg dus om over te stappen op LED-kweeklampen. LED-lampen zijn inmiddels sterk verbeterd en wat de lichtopbrengst betreft, kunnen ze met gemak concurreren met andere kweeklampen. Als bijkomend voordeel produceren ze aanzienlijk minder energie en warmte.

  • Bereken je lichtbehoefte

Als je je kweeklampen efficiënt wilt gebruiken, kun je het beste je lichtbehoefte berekenen. Het gaat er hierbij om dat je de lichtblootstelling maximaliseert en tegelijkertijd de hoeveelheid verspilling minimaliseert. Dit kun je doen op de manier zoals een professional dat doet:

Deskundige tuinders gebruiken waarden als fotosynthetische fotofluxdichtheid (PPFD) en Daily Light Integral (DLI) om hun lichtopstelling te optimaliseren. PPFD meet het aantal fotonen in het zichtbare lichtspectrum dat per seconde op de planten valt. DLI meet daarentegen de hoeveelheid licht die de wietplanten per dag krijgen.

Aan de hand van deze uitkomsten kun je zien of je planten meer licht ontvangen dan dat ze eigenlijk nodig hebben en kun je dit aanpassen. Zo kan een 18/6-vegetatieschema overdreven blijken te zijn, waardoor je kunt overschakelen op zestien uur licht.

Gerelateerd artikel

De Optimale Afstand Tussen Groeilampen En Wietplanten

Je hebt speciale apparatuur nodig om de PPFD te meten. Als je daar niet over beschikt, kijk dan hoe je de lichtintensiteit op andere manieren kunt verminderen. Wietplanten hebben alleen een hoge intensiteit nodig tijdens de bloei. Voor zaailingen en jonge planten is het daarom prima om CFL-kweeklampen te gebruiken. Deze verbruiken niet veel stroom. Moderne LED-kweeklampen worden ook vaak geleverd met een dimmer of een veg/bloeischakelaar om het licht aan te passen.

Optimaliseer je klimaatbeheersing

Optimaliseer je klimaatbeheersing

Verwarming, koelers, luchtontvochtigers en luchtbevochtigers hoeven niet constant op volle toeren te draaien. Ook hier is er veel ruimte voor het verminderen van je energieverbruik. Professionele kastelers gebruiken een waarde die men dampdrukdeficiet of VPD noemt. De VPD geeft het verschil aan tussen de hoeveelheid vocht in de lucht en hoeveel vocht die de lucht kan vasthouden als deze verzadigd is. Deze kennis kun je gebruiken om te zorgen voor een optimaal klimaat in je kweekruimte. Dit komt de gezondheid van je plant en je energieverbruik ten goede.

  • Gebruik een geïntegreerd klimaatbeheersingssysteem

Een geïntegreerd klimaatsysteem behelst veel meer dan alleen een verwarming of externe airconditioning in je kweekruimte. Dit systeem kan echt het hart van je kweekruimte zijn en alle andere apparatuur intelligent aansturen. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van een geïntegreerd klimaatsysteem om afzuigers tijdelijk uit te schakelen. Op deze wijze verspil je geen CO₂.

Maar eenvoudige dingen kunnen soms ook ontzettend effectief zijn om het klimaat in je kweekruimte te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een gewone staande ventilator. Ook kun je een raam en/of deur openen, zodat er een briesje naar binnen kan komen. Dit kan voldoende zijn om geen gebruik te hoeven maken van koelingsapparatuur.

Houd je energieverbruik in de gaten

Houd je energieverbruik in de gaten

Houd tactisch bij hoeveel energie je gebruikt voor je kweek. Maak plannen, controleer het verbruik, bekijk de resultaten en breng vervolgens adequate veranderingen aan.

  • Maak plannen

Stel vast hoeveel energie je van plan bent om te gebruiken. Het spreekt voor zich dat je daarbij op de hoogte bent van relevante factoren als de energiekosten per kWh en hoeveel energie je apparaten verbruiken. Als je deze gegevens niet op een rijtje hebt, is het veel moeilijker om energie te besparen.

Ga ook na wat je energieverbruik in de afgelopen maanden was. Maak vervolgens een plan en kijk hoe je dit kunt verbeteren. Zelfs kleine verbeteringen hebben op langere termijn effect.

  • Check je verbruik

Breng op basis van je kennis van het energieverbruik de nodige aanpassingen aan. Stap bijvoorbeeld over op energiezuinige kweeklampen (LEDs), verlaag het aantal lichturen, installeer Climate Control, enzovoort. Kijk naar alle factoren waar je invloed op hebt en verminder zo je energieverbruik.

  • Bekijk de resultaten

Betaal niet elke maand je energierekening zonder dat je weet waarvoor je betaalt en waarom. Als je eenmaal je doelen hebt bepaald, controleer dan of je ze hebt behaald als je de rekening ontvangt. Pas als je je energierekening doorneemt en begrijpt, weet je of je kostenbesparende tactieken ook echt werken.

  • Breng adequate veranderingen aan

Laat je energierekening nog niet veel verbetering zien? Zie het dan als een kans om nog meer aanpassingen aan te brengen. Er is wellicht nog ruimte om je energieverbruik aan te passen! Als je je op een gegeven moment verloren voelt en niet meer weet hoe je jezelf kunt verbeteren, overweeg dan het raadplegen van een expert.

Bespaar op water

Bespaar op water

Naast het verminderen van energie, kun je je ecologische voetafdruk en je uitgaven ook verminderen door water te besparen. Hier is een aantal manieren om dat te doen:

  • Geef alleen water als dat nodig is

Geef je planten geen water volgens een bepaald schema, maar alleen als ze het nodig hebben. Til je potten op om vast te stellen of je ze moet bewateren. Geef alleen water als ze merkbaar licht aanvoelen. Of nog beter, gebruik sensoren om deze klus voor je te klaren.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Water Hebben Cannabisplanten Nodig?

Het lijkt misschien niet zo'n groot probleem om je planten met de hand te bewateren. Toch behoort overbewatering tot de meestvoorkomende fouten die telers maken. Neem daarom een irrigatiesysteem in overweging, in plaats van je planten met de hand te bewateren. Als je het eenmaal hebt opgezet en ingesteld, kan zo’n systeem waterverspilling aanzienlijk verminderen. Bovendien kan het de gezondheid van je wietplanten ten goede komen.

  • Hergebruik water

"Drain-to-waste"-bewateren, zoals men gewoonlijk doet, is ontzettend verspillend. Bespaar water en voedingsstoffen door hydro te kweken. Hydroponische systemen maken gebruik van een tank die water en voedingsstoffen recirculeert. Dit levert aanzienlijke besparingen op. Het is ook veel milieuvriendelijker dan het verspillen van grote hoeveelheden voedingsstoffen en water.

  • Test je water

Als je weet welke pH-waarde en gehaltes mineralen (hoeveelheden ijzer, calcium, magnesium, enz.) je water heeft, kun je de voedingsstoffenniveaus nauwkeurig afstellen. Bovendien weet je zo of het water daadwerkelijk veilig is om te gebruiken of dat het eerst gefilterd moet worden of omgekeerde osmose moet ondergaan. Test je water niet één keer, maar doe dit regelmatig. Pas de pH-waarde en de voedingsstoffenniveaus vervolgens aan.

Pleeg regelmatig onderhoud

Pleeg regelmatig onderhoud

Een moderne kweekruimte heeft veel weg van een high-tech laboratorium. Zo moet je zorgen dat al je apparatuur op volle kracht werkt. De enige manier om dit te garanderen, is door regelmatig onderhoud te plegen. Vooral irrigatie- en hydrocultuursystemen moet je herhaaldelijk reinigen. Daarnaast moet je filters en kleppen regelmatig vervangen. Bovendien heeft je systeem af en toe een "spoeling" nodig als onderdeel van het reguliere onderhoud. Houd je kweekruimte ook zo schoon mogelijk. Dit verkleint de kans op storingen in de apparatuur.

Hoe kun je op de lange termijn op energiekosten besparen?

Hoe kun je op de lange termijn op energiekosten besparen?

Bovengenoemde tips zullen je enorm helpen om energiekosten te besparen. Maar misschien is dit op een gegeven moment voor jou nog steeds niet genoeg en wil je graag zo groen mogelijk kweken. Er zijn twee manieren om dat te doen.

De eerste optie om te vergroenen, is het installeren van zonnepanelen. Dit is een langetermijnoplossing om energiekosten te verlagen. Er zijn inderdaad initiële kosten, maar deze zul je snel compenseren met wat je in de loop van de tijd bespaart. Bovendien is het geweldig als je volledig zelfvoorzienend wiet kunt kweken!

Als dit te veel moeite kost of te duur is, dan is er een nog eenvoudigere manier met een kleine ecologische voetafdruk: buiten kweken.

Wiet buiten kweken als eenvoudige manier om geld te besparen

Wiet buiten kweken als eenvoudige manier om geld te besparen

Als deze optie haalbaar is, verplaats dan je binnenkweek naar buiten. Zo kun je kweken op de manier zoals de natuur het bedoeld heeft en zonder de kosten van een kweek binnen.

Hierbij kun je ook een kas inrichten. Dit vergt in het begin tevens een investering, maar het is zeker de moeite waard. Uiteindelijk kan een kas jou en je planten de voordelen bieden van zowel binnen- als buitenshuis kweken. Zo heb je meer controle over de omgeving, maar profiteer je ook van de zon. Je kunt hiermee wiet van topkwaliteit kweken en tegelijkertijd energie en geld besparen.

Bekijk tot slot onze lijst met de top 10 feminized wietsoorten voor buiten om er zeker van te zijn dat je buitenkweek een groot succes wordt.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken