LED Kweeklampen, de toekomst van het binnen kweken van cannabis

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogCannabis KwekenTech

LED Kweeklampen, de toekomst van het binnen kweken van cannabis


Wanneer we het hebben over licht in de kweekruimte, zijn hoogwaardige HID lampen altijd de eerste keus geweest. Maar samen met de vooruitgang in technologie hebben we de opkomst gezien van een nieuwe innovatie: LED.

Wanneer we het hebben over licht in de kweekruimte, zijn hoogwaardige HID lampen altijd de eerste keus geweest. Maar samen met de vooruitgang in technologie hebben we de opkomst gezien van een nieuwe innovatie: LED. (lees ook: LED vs HPS)

Slechts een paar jaar geleden, werd LED nog weggelachen als rendabele oplossing voor kweekruimtes, maar de gemaakte sprongen in technologie beginnen wat aandacht te trekken. LED kweeklampen van zeer hoge kwaliteit zijn nu verkrijgbaar en hun populariteit begint toe te nemen, nu steeds meer binnenkwekers hun verbazingwekkende resultaten laten zien. Maar het begrip van rendabele LED kweeklampen bestaat pas kort en er zijn nog vele open vragen.

Wat zijn LEDs?

LEDs produceren licht door stroom door een halfgeleider te laten passeren, in tegenstelling tot het branden van een gloeidraad. Hierdoor bewegen elektronen, waardoor licht wordt geproduceerd, maar zonder het verlies van energie in de vorm van warmte, zoals bij conventionele gloeilampen.

Een korte geschiedenis over LED

LEDsDe eerste LED verlichting werd in 1927 ontdekt door de Rus Oldeg Vladimirovich, maar er werd geen praktisch nut voor gevonden. Pas in 1955 bleek dat bepaalde semi-conductor legeringen infrarood uitstoot hadden. In 1961, patenteerde Texas Instruments het idee voor LEDs als een lichtbron. Om te beginnen, werden LEDs alleen maar in het rood gemaakt; deze werden gebruikt in TV's om de dieptepunten in de hoeken te produceren. Vandaag de dag heeft LED technologie een enorme vooruitgang geboekt en dit gaat maar door. LEDs kunnen nu lichten produceren die het hele ultraviolette spectrum omvatten, van helemaal zichtbaar tot infrarood.

Waarom gaat de acceptatie van LEDs zo langzaam?

Op papier lijken de huidige LED-lampen op bijna elk gebied superieur aan HPS lampen te zijn, maar dat was niet altijd het geval. Tot voor kort, konden LED lampen niet dezelfde licht-intensiteit of -kwaliteit uitstralen als een gelijkwaardig HPS-systeem. De eerste LEDs die op de markt verschenen, waren 1 Watt of minder. Hierdoor kregen ze al snel de reputatie niet efficiënt te zijn. Hoewel LED technologie drastisch verbeterd is, wordt het nog steeds sceptisch bekeken. Deze slechte reputatie is echter langzaam aan het verdwijnen, nu meer kwekers realiseren wat de mogelijkheden zijn.

LED vs HID in cannabis kweek

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van LED-lampen vergeleken met hun oudere HID tegenhanger, waarmee we kunnen vaststellen of ze de investering waard zijn.

Energieverbruik

LEDs staan bekend als "licht efficiënt" en dit betekent dat zij heel efficiënt elektriciteit gebruiken om licht te produceren. In een lab-omgeving is aangetoond dat LED een rendement heeft van 150+ lumen per watt; de kwalitatieve CREE lampen verkrijgen wel 254 lumen per watt. Een standaard HPS lamp heeft een efficiëntie van 100 lumen per watt. Dit betekent dat een kweker met een hoogstaand LED systeem tot wel 50% kan besparen op de energierekening, vergeleken met een HPS systeem en dit is zowel goed voor de portemonnee als voor de planeet.

Levensduur

LED lampen gebruiken geen gloeidraden. Dit levert een langere levensduur op, gemiddeld tussen de 50.000 - 60.000 uur. De meeste HID lampen gaan slechts 2.000 - 3.000 uur mee.

Warmte

Cannabis LEDsLED systemen produceren zeer weinig hitte, tot het punt waar je de meeste gewoon kunt aanraken. Dit heeft ook te maken met het ontbreken van een gloeidraad. Bijna 95% van de energie, die HID lampen gebruiken, wordt verspild aan hitte en straling. Omdat LEDs niets verbranden, hebben ze dit probleem niet. Om deze reden kunnen LED lampen 30-45cm boven de cannabisplanten worden gehangen en dit helpt uitrekken voorkomen. HID lampen moeten verhoudingsgewijs 60-90cm boven de planten hangen om hitte-stress te voorkomen. Nog een voordeel: Omdat LED's zeer weinig hitte produceren, is er logischerwijs geen noodzaak om in een uitgebreid koelsysteem te investeren. Met name in grote kweekruimtes, waar vaak tienduizenden watts het gebouw verwarmen, zal het verschil in de energierekening een overtuigend argument zijn.

Aan de andere kunt vertrouwen veel cannabis kwekers, zeker in de koudere regionen van de wereld, op hun de hitte die HID lampen produceren, waardoor de kweekruimte een optimale temperatuur behoudt. Het aantrekken van een andere hittebron om het hitteverlies door het gebruik van LED te compenseren, kan de energiebesparing, die je hoopte te bereiken, ontkrachten. Mogelijk zal een combinatie van LED en HID in deze situatie het beste uit twee werelden verenigen.

Licht intensiteit

Een groot probleem met LED lampen in het verleden was dat ze niet in staat waren genoeg lichtintensiteit te produceren om ze rendabel te maken voor kwekers. Traditioneel was alleen een HID lamp interessant. Sommige kwekers hebben echter ontdekt dat LED lampen met de nieuwe 5 watt diodes genoeg intensiteit kunnen produceren om gelijkwaardig te zijn aan een HID lamp en dit zelfs te overtreffen. Sommige LED systemen hebben nu 10 watt diodes, een macht om rekening mee te houden.

Kleurenspectrums

Een hoogwaardig LED systeem kan nu alle lichtspectrums bevatten die nodig zijn om gezonde cannabisplanten te kweken. De voornaamste spectrums die nodig zijn tijdens de levenscyclus van een cannabisplant zijn blauw en rood. De meeste hoogwaardige systemen hebben een mix van blauwe en rode diodes om hieraan te voldoen en bij sommigen is het mogelijk om ze aan te passen, gebaseerd op de groeistadia. Recentelijk zijn er echter spannende ontwikkelingen in de LED technologie gaande, waar RGB LEDs vooraan staan. Dit zijn in feite witte LEDs die een perfecte balans van rode, blauwe en gele spectrums hebben, die overeenkomen met zonlicht. Dit houdt in dat een systeem die ook RGB LEDs kan opnemen, samen met de normale blauwe en rode diodes, veel betere resultaten kan opleveren.

Wat dit boven de HID lampen plaatst is het feit dat deze LEDs het maximale spectrale vermogen van een bepaalde kleur kunnen produceren, iets wat HID lampen niet kunnen. Dit betekent dat hoogwaardige LEDs een veel betere kwaliteit licht afgeven dan een gelijkwaardige HID, waardoor cannabis planten onder een LED lamp, onder het juiste spectrum, onder meer ideale omstandigheden fotosynthese kunnen uitvoeren dan onder een HID lamp.

Aanvankelijke kosten

Aan goede, hoogwaardige LED systemen hangt een heftig prijskaartje. Zoals met alle LED producten, zal de prijs mettertijd dalen. Elk jaar dalen de prijzen, omdat we nog steeds aan het begin van de lichtrevolutie staan van LED. Grotere productie aantallen en vervanging van conventionele lampen zal de prijs doen afnemen.
Vanwege de energiebesparing en de levensduur van de lampen, kunnen ze echter besparingen op de lange termijn opleveren voor kwekers die lange tijd willen produceren en het geld hebben voor de investering. De besparingen op de elektriciteitsrekeningen en de lampen zullen tenslotte snel oplopen.

Hasj toppen en LEDs

Als je nog steeds niet bent overtuigd over de efficiëntie van LEDs, verdiep je dan in "Hasj toppen". Dat is een prachtig voorbeeld van hoe LED de kweker voordeel biedt door nieuwe technologie. Het vermogen van LED om maximale kleurenspectrums uit te stralen leidt tot de formatie van hasj toppen. Hasj toppen zijn trichomen formaties op de top van bloeiende toppen, die zo dicht bepakt zijn en bedekt met zoveel kristallen dat je geen begroeiing meer ziet. Hasj toppen zijn het resultaat van maximale hars productie, het hoogtepunt van genetische expressie. We wachten ongeduldig tot ze in de coffeeshops arriveren.

Uitsluitend LEDs brengen hasj toppen voort, omdat slechts een bepaalde golflengte hun formatie opwekt. Dit zijn LED lampen met rode en blauwe diodes die tenminste 40% 660 nanometer rood produceren. Het is ook belangrijk dat de lampen geen 680 nanometer rood produceren, dit is waar de precisie LEDs doorschijnen. De minder precieze spectrum controle van een HPS lamp betekent dat het niet mogelijk is om 680nm rood te verwijderen, wat weer inhoudt dat veel cannabis kwekers nooit het genot van hasj toppen zullen ervaren.

Het natuurlijke mechanisme achter hasj toppen verloopt ongeveer zo: Planten voelen mogelijk gevaar van de aanwezigheid van 660nm rood licht, maar de afwezigheid van 680nm rood licht. Het dwingt de cannabis plant om een afweermechanisme te activeren, waarbij de plant extra hars produceert in een poging schadelijke straling te filteren.

Om optimale resultaten te behalen, moeten de LED lampen ongeveer 15 cm van de plant af worden geplaatst in de bloeiperiode. Dit zal niet veel gebiedsdekking geven, maar verzekert dat zoveel mogelijk licht door het bladerdak dringt en de intense hars productie wordt gestimuleerd, niet alleen op de hoofdtoppen, maar alle toppen die door het licht worden beschenen.

De beste LED modellen van 2013

Er zijn veel LED systemen op de markt en er komen nog steeds nieuwe bij. Hier volgt een selectie van lampen, waarvan kwekers goede resultaten hebben gemeld:

SolarStorm door California Lightwork Products:

SolarStormSolarStorm wordt door velen als een van de beste systemen verkrijgbaar beschouwd. De hoofdreden hiervoor is dat het een 5 watt chipset heeft, waardoor het mogelijkheden biedt voor ongelooflijke lichtintensiteit. Niet alleen dit, maar UVB verlichting is inbegrepen, die kan worden gebruikt om oogsten te stimuleren tijdens de bloeiperiode, net als aanpasbare lichtspectrums voor de vegetatieve en bloeifases van de kweek. Het is een hoogwaardig systeem die een reputatie heeft opgebouwd op kwaliteit. Het enige nadeel is de prijs; de grotere modellen kosten ongeveer $1.799 USD.


 

Diamond Series XML 10W CREE door Advanced LED Lights

Diamond Series XML 10WDit model biedt een mix van 3 watt blauwe en rode diodes en ook een aantal zeer krachtige witte 10 watt CREE verlichting; CREE is een leidend LED bedrijf die een reputatie geniet voor het produceren van een aantal van de meest intense LED-verlichting verkrijgbaar. Hoewel de gekleurde diodes geen 5 watt zijn, biedt het 10 watt witte licht een zeer intens en uitgebreid lichtspectrum die een oogst naar het limiet van hun vermogen krijgt. Ook moet opgemerkt worden dat een drie watt diode nog steeds zeer respectabel is en een geweldige lichtintensiteit kan opwekken. "Advanced LED Lights" verkoopt hun grootste model voor $997 USD, en dit is een aantrekkelijke prijs voor LED.


 

189X-PRO door LED Grow Lights

189X-PRODe 189X-PRO is al een paar jaar een serieuze speler op de markt. Het is een solide 3W systeem die volop wordt geprezen door degenen die het gebruiken. Op dit moment kost het $1.199 USD.

 

 

 


Magnum Plus2 door Magnum Plus

Magnum LEDDe Magnum Plus2 is ook een krachtig 3 watt LED systeem, die een goede reputatie aan het opbouwen is. Wat dit model eruit laat springen is het feit dat haar LED diodes CREE zijn, waardoor twijfels over de kwaliteit worden weggenomen. En hoewel de meeste concurrenten 3x3 licht netwerken verkopen, is de Magnum Plus2 4x4. Op dit moment kost het $1.099 USD.

Let wel, dit zijn geen officiële verklaringen of gedetailleerde beoordelingen, maar slechts vergelijkende voorbeelden van een aantal van de meest populaire LED oplossingen die het dit jaar goed hebben gedaan bij cannabis kwekers. Als je overweegt een LED systeem aan te schaffen, ontkom je niet aan het doen van onderzoek naar het systeem dat bij je behoeften past.

Conclusie: LEDs nemen het voortouw

De voordelen van LEDs over traditionele lichtsystemen zijn duidelijk. Alleen de prijs is nog een obstakel voor vele kwekers. LEDs zijn de toekomst voor het kweken van cannabis en het is slechts een kwestie van tijd voor de prijzen genoeg dalen om ze voor iedereen betaalbaar te maken.

 
 
 

Gerelateerde Producten