Blog
Psychedelica en depressie
2 min

Nieuw Paddo Onderzoek: Psilocybine verlicht zware depressie

2 min
Research Shroomshop

Er is steeds meer bewijs dat suggereert dat psychedelische medicatie de sleutel kan zijn naar toekomstige psychische behandelingen. Paddestoelen inzetten bij depressie is het nieuwste!

Als de wetenschap ons iets heeft geleerd, is het dat depressie een gecompliceerde en lastig te behandelen aandoening is. De combinatie van een chemische onbalans, stress en omgevingsfactoren betekenen dat het niet draait om "even opvrolijken." Het is zo lastig om er medisch vat op te krijgen, dat veel farmaceutische organisaties hun handen ervan af trekken en niet langer zoeken naar betere behandelmethoden. Ze blijven liever de huidige antidepressiva leveren, die meestal niet goed genoeg werken. Niet iedereen heeft echter de hoop opgegeven, nu een groep wetenschappers in klinisch onderzoek heeft ontdekt dat magische paddestoelen enorm effectief zijn in het verlichten van de last van deze aandoening.

Het idee dat psilocybine, het actieve bestanddeel in paddo's, mogelijk kan helpen depressie te behandelen, is niet nieuw. Al het onderzoek tot nu toe was echter basaal en er werden maar weinig klinische proeven uitgevoerd. Dit maakt dit nieuwe onderzoek een belangrijke stap voor het veld, waardoor het ook waarschijnlijker wordt dat psilocybine als standaard medicijn kan worden voorgeschreven.

HET ONDERZOEK

Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, een tijdschrift gericht op psychiatrische onderzoeken, beschrijft hoe 12 mensen met ernstige depressie elk twee doses psilocybine ontvingen. Het was bekend dat elke deelnemer resistent was tegen tenminste twee vormen van farmaceutische antidepressiva. Ontdekt werd dat alle deelnemers gedurende drie weken compleet vrij waren van hun symptomen, terwijl vijf deelnemers zelfs 3 maanden klachtenvrij waren.

Opgemerkt moet worden dat een groepsgrootte van 12 niet echt representatief is en ze werden ook niet vergeleken met een controlegroep met een placebo. Het feit dat ze een slagingspercentage hadden van 100% in een klinische setting is reden genoeg voor grotere, meer uitgebreide onderzoeken. Naast het experimenteren met andere psychedelica, is er in onderzoek naar depressie al jaren niet zo'n goed resultaat behaald.

WAAROM WERKT HET?

De reden waarom magische paddestoelen mensen met depressie mogelijk kunnen helpen, heeft grotendeels te maken met de manier waarop het ons distantieert van ons "zelf". Het ego wordt meestal achtergelaten, wat een geheel nieuw perspectief biedt op onszelf en de wereld om ons heen. Voor iemand met een depressie kan dit helpen problemen uit te werken, in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Kirk Rutter, een van de deelnemers, raakte depressief na het overlijden van zijn moeder, wat hij niet goed kon verwerken. Hij was logischerwijs nerveus over de hele situatie, maar vond dat de therapeutische setting zijn angst verminderde.

"Beide keren ervoer ik een zogeheten "psychedelische turbulentie". Dit is de overgangsperiode naar de psychedelische toestand, waardoor ik me koud en angstig voelde," zei de 45 jaar oude man. "Dit verdween echter snel en ik had een overwegend prettige, en soms prachtige, ervaring."

"Er waren zeker uitdagende momenten tijdens de sessies, bijvoorbeeld toen ik beleefde dat ik met mijn zwaar zieke moeder in het ziekenhuis was. En tijdens de sessie met hoge dosering, visualiseerde ik mijn verdriet als een zweer die ik niet wilde laten genezen om maar verbonden te kunnen blijven met mijn moeder. Door echter in mijn herinneringen te duiken en de liefde te voelen van onze relatie, zag ik dat het loslaten van het verdriet niets te maken had met het loslaten van mijn herinneringen aan haar."

Hiermee wordt natuurlijk niet bedoeld dat magische paddestoelen een wondermiddel zijn. De werking bij depressie wordt nog steeds wetenschappelijk onderzocht en een gecontroleerde en therapeutische omgeving is essentieel.

Dit onderzoek toont echter aan dat psilocybine heuse toepassingen heeft als nuttig en standaard medicijn van de toekomst. Er is meer onderzoek nodig, maar voor nu ziet het er allemaal positief uit.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Research Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken