Wat zijn landsoorten en hun heirloom cannabissoorten?

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogCannabisCannabis Kweken
Laatst bewerkt :

Wat zijn landsoorten en hun heirloom cannabissoorten?


Doordat er ieder jaar honderden nieuwe cannabissoorten de kop opsteken, hebben veel mensen nog nooit gehoord van de origines van de wiet die vandaag de dag zo gekoesterd worden.

We hebben het over landsoorten – de voorouders van alle hybridesoorten die vandaag verkocht worden.

Een landsoort kan gedefinieerd worden als een in het wild groeiende cannabisvariëteit die zich in de geïsoleerdheid van een specifieke geografische regio heeft geëvolueerd. Door de jaren heen hebben deze geïsoleerde soorten hun eigen karakteristieke kenmerken ontwikkeld, die het meest geschikt zijn voor het overleven in de specifieke omgeving waar ze geëvolueerd zijn. Die soorten worden vaak vernoemd naar de regio waar ze vandaan komen, en vleugjes van deze variëteiten worden vaak aangetroffen in de namen van hun kruisgekweekte nageslacht.

De Strain Hunters

Tijdens de jaren 70 en 80 reisden cannabisliefhebbers de wereld rond en begonnen ze landsoorten te verzamelen om die in hun eigen tuinen te kweken. Deze soorten worden ‘heirlooms’ genoemd en ze werden vervolgens gekweekt in andere omgevingen, zoals Californië en Europa.

Arjan Roskam, oprichter van Greenhouse Seeds in Amsterdam, heeft onlangs de aandacht weten te trekken van dit Strain Hunters project en de documentaires waar hun reizen van vergezeld gingen. De Strainhunters reizen de wereld rond en verzamelen grotendeels onbekende landsoorten om origineel genetisch materiaal te verkrijgen, dat gebruikt kan worden om nieuwe soorten mee te ontwikkelen. Landsoorten zijn erg belangrijk om mee te kweken, want het zijn de winnaars van de ‘survival of the fittest’.

Verschillende klimaten hebben soorten gevormd met een verschillend uiterlijk en cannabinoïdesamenstelling – hoewel ze allemaal lid zijn van dezelfde familie en er weinig onderscheid is vanuit botanisch oogpunt.

De origines van cannabis sativa

De wieg van cannabis sativa landsoorten is Azië, Anatolië en Noord-Afrika. Deze landsoorten hebben de neiging om veel langer te zijn (tot wel 3-4 meter) en slanker dan hun Indica tegenhanger, met een grotere internodale afstand, en lange, vaak droge bloemclusters en een significante uitrekking tijdens hun zeer lange bloeiperiode. De bladeren zijn slank en hebben lange bladtanden. De geur van Sativabloemen wordt vaak omschreven als fruitig en bloemig. Cannabis sativa landsoorten hebben zich aangepast aan een leven rondom de evenaar, met lange zomers en intenser daglicht, en kunnen niet behoorlijk volwassen worden op milde noordelijke of zuidelijke hoogte. Sommige bekende sativasoorten zijn Thai, Acapulco Gold, Durban Poison en Panama Rood.

De origines van cannabis sativa

Cannabis indica landsoorten ontwikkelden zich van nature in de berggebieden van Afghanistan, Pakistan en India. Indica landsoorten zijn veel korter (slechts 2 meter) en hebben een compactere structuur en zijn harsiger dan hun Sativa neven. Indica’s voltooien hun bloeiperiode eerder en vertonen tijdens de bloeiperiode slechts een kleine uitrekking. De bladeren van een Indica zijn breed en hebben minder grote bladtanden. De bloemclusters van een Indicaplant zijn dicht opeengepakt en zeer compact. De geur van Indicatoppen wordt vaak omschreven als muskusachtig en aards. De planten hebben zich goed aangepast aan milde noordelijke sferen. Twee van de bekendste pure Indicasoorten zin Hindu Kush en pure Afghani.

Cannabis ruderalis

Oost-Europa, de Himalaya en Siberië zijn de roots van cannabis ruderalis, de cannabis zonderling. Cannabis ruderalis is niet alleen maar het kleinste lid van de cannabis familie met haar hoogte van slechts 1 meter, maar ook de minst krachtige als het op cannabinoïden aankomt. Haar meest exceptionele eigenschap is haar vermogen om te beginnen met bloeien zonder een verandering in de hoeveelheid licht, wat een aanpassing is aan de ruigere klimaten in extreme noordelijke en zuidelijke sferen. In deze gebieden kunnen de zomerdagen wel 20 uren duren, maar het seizoen duurt heel kort. Kwekers hebben heel handig gebruik gemaakt van deze genetische eigenschap om de automatisch bloeiende soorten van vandaag te kweken. Met automatisch bloeiende planten is het mogelijk om in slechts 60 dagen een plant te kweken, en dit maakt in gematigde klimaten meerdere oogsten per seizoen mogelijk.