Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Cannabis Sativa & Indica – Wat is het verschil?

Cannabis Sativa en Cannabis Indica zijn de twee bekendste en meest gecultiveerde soorten van het geslacht Cannabis L. Wetenschappelijk gezien lijken ze erg op elkaar – ze delen dezelfde basisgenen en ze kunnen gemakkelijk met elkaar gekruist worden om nieuwe hybriden te kweken. Maar ze verschillen wel enigszins als het op groeikenmerken en psychoactieve effecten aankomt.

Zie hier de Top 5 sativa soorten en Top 5 indica soorten.

Geografische origine
Cannabis sativa groeit in het wild 30 graden noordelijk en 30 graden zuidelijk van de evenaar. Colombia, Mexico, Jamaica evenals Thailand en andere Zuid-Aziatische landen hebben krachtige en gewilde Sativasoorten voortgebracht.

Cannabis indica heeft wortels in de subtropische gebieden van de wereld. Zoals de naam al suggereert werd Indica voor het eerst beschreven aan de hand van planten die in India werden gevonden. Veel Kushsoorten komen uit het Hindu Kush berggebied. Indicaplanten komen uit het gebied van Afghanistan, Pakistan, Marokko en Libanon – allemaal landen die erom bekend staan gewilde cannabis te produceren, met name hasj.

Kenmerken van Sativa vs Indica
Cannabis SativaZowel Sativa- als Indicasoorten hebben unieke planteigenschappen geproduceerd, en dit hebben ze aan hun geografische omgeving te danken. Een van de meest opvallende eigenschappen van Cannabis sativa is dat ze net als een boom enorm groot wordt. Dit komt door de manier waarop ze zich heeft ontwikkeld. Doordat de meeste wilde soorten uit gebieden rond de evenaar komen, heeft Cannabis sativa geleerd om zo veel mogelijk te profiteren van de kortere, maar reguliere perioden van licht rond de evenaar. Dit resulteerde in een plant die iedere kans aangrijpt om te groeien en tot ver in de bloeifase doorgaat met zich uit te rekken richting de zon. Dit resulteerde in een torenachtige structuur met langgerekte, elegante en luchtige toppen die de takken uitrekken. Dat is ook de reden waarom ze karakteristieke lange en dunne ‘vingers’ hebben – om zo veel mogelijk licht op te vangen. Dankzij hun grote omvang zijn Sativasoorten geneigd om meer toppen en enorme opbrengsten te produceren dan Indica’s; maar het nadeel is wel dat ze hier vele tijd voor nodig hebben, en dit betekent dat Sativa’s ook meer tijd nodig hebben om te bloeien.

Cannabis IndicaIndicaplanten ontwikkelen zich daarentegen meer op een plompe en struikachtige manier. Dit komt doordat ze in haar natuurlijke habitat minder om het licht hoeft te vechten – het is er niet zo dichtbegroeid als in de equatoriale jungles, dus er is geen evolutionaire behoefte voor Indicasoorten om zich richting de zon uit te rekken. Dit resulteerde in cannabisplanten die klein zijn van postuur en een kertsboomachtige vorm krijgen. Hun toppen zijn ook veel compacter dan hun Sativategenhanger, en de bloeitijd van een Indica duurt over het algemeen ook veel korter. Dit in combinatie met een compacte groei zorgt ervoor dat ze zo populair zijn onder kwekers die graag een marktgewas verbouwen – je kunt meer planten kweken op een klein oppervlak en ze produceren hun bloemen veel sneller.

High vs stoned
Zowel Sativa- als Indicasoorten leveren een krachtig medicijn. Maar hun highs zijn erg verschillend en bezetten beide een aparte plek in de voorraad van de kenner. De Sativahigh wordt vaak beschreven als een sterke, cerebrale en energieke roes. Het is een verheffende sociale high, die tot creatieve ideeën en lachsalvo’s aanzet. Ideaal om overdag te gebruiken, veel recreatieve gebruikers kiezen voor de Sativahigh –dat is een van de redenen waarom kwekers zich jaren lang gericht hebben op het verhogen van het THC-gehalte.

De Indicahigh is enigszins tegengesteld aan de Sativahigh, van Indica’s word je stoned. Het effect is een fysieke, op het lichaam gerichte verdoving, versus de Sativaroes in je hoofd. Een sterkere dosis zal je aan de bank vastnagelen en je zo verdoven dat je in een diepgaande ontspanning terechtkomt. Ze is perfect voor als je ’s avonds wilt ontspannen, Indica brengt je tot rust, doet stress verdwijnen en verlicht je stemming. Medicinale gebruikers zijn met name geïnteresseerd in Indicasoorten, vanwege hun ontspannende kwaliteiten. Als je cannabis gebruikt om je gezondheid te verbeteren, is rust een belangrijk onderdeel van het proces, en Indica’s zijn de soort die je naar bed sturen.

Als het op cannabinoïden aankomt hebben Sativasoorten doorgaans hogere THC- dan CBD-gehalten. Indicasoorten hebben juist een hoger CBD-gehalte, maar een lager niveau THC dan een Sativa.

Tegenwoordig zul je merken dat de meeste soorten op de markt hybriden zijn, een mix van zowel Sativa als Indica, hoewel vaak de een over de andere domineert.

 


Beste Sativa en Indica strains