Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Wat zijn energizers?

Energizers, of stimulantia, zijn psychoactieve drugs, die een tijdelijke verbetering in de cognitieve en/of lichamelijke functies opwekken. Algemene gevoelens zijn bijvoorbeeld alertheid, extra energie en je meer wakker voelen. Om deze reden worden ze vaak als "uppers" omschreven.

De meerderheid stimulerende stoffen werken door de interactie met het centrale en perifere zenuwstelsel, waarbij elke stof een ander effect heeft. Sommige stimulerende stoffen werken ook euforiserend. Er zijn veel legale en vrij verkrijgbare stimulerende stoffen verkrijgbaar; nicotine en cafeïne zijn hier bekende voorbeelden van.

TobaccoNicotine

Dankzij de tabaksindustrie en de vroegere trendy betekenis van roken, is nicotine een van de meest gebruikte stimulerende middelen ter wereld. Het heeft weinig medicinale waarde, maar een groot deel van de wereld is er zowel lichamelijk als mentaal afhankelijk van, vanwege de ontspannende en stimulerende werking. Nicotine werkt door het vrijlaten van neurotransmitters en hormonen, die op hun beurt de concentratie en de alertheid verbeteren.

 

CaffeineCafeïne

Cafeïne is met afstand het meest gebruikte stimulerende middel ter wereld. Het is de dagelijkse brandstof die bedrijven draaiende houdt en personen wakker overdag. Cafeïne vinden we het meest terug in koffie, maar ook in energiedrankjes, cafeïne pillen en vele andere producten. Het komt van nature voor in een aantal planten, vooral in thee, Guarana en Yerba Mate. Cafeïne wekt een meer energiek gevoel en alertheid op. Vanwege de ongekende populariteit, wordt er constant onderzoek gedaan naar de effecten van cafeïne; waarbij veel verschillende en tegenstrijdige positieve en negatieve effecten van lange termijn gebruik zijn gevonden.

 

 

CocaineCocaïne

Cocaïne is een illegale drug die recreatief wordt gebruikt, vaak als party drug, vanwege de stimulerende en euforische effecten. Het wordt gemaakt van de bladeren van de cocaplant. In het Victoriaanse tijdperk werd het vaak gebruikt als medicijn, samen met andere narcotica, zoals opium.
Cocaïne is een zeer verslavende drug, die ongelooflijk snel wordt opgenomen, ongeacht hoe het gebruikt wordt. Cocaïne heeft extreem stimulerende effecten, zoals een energiek gevoel, alertheid, vertrouwen en euforie.

 

AmphetamineAmfetaminen

Amfetaminen zijn een groep stimulerende, psychoactieve drugs die meestal aangeduid worden als uppers. Voorbeelden zijn: Speed, MDMA, adderal, ritalin en meth. Ze stimuleren het centrale zenuwstelsel, waardoor euforische gevoelens en meer energie worden opgewekt. Elk middel heeft een iets ander effect en sommigen hebben meer serieuze gevolgen dan anderen. Meth bijvoorbeeld, een van de meest gebruikte amfetaminen in de VS, is zeer verslavend en kan hersenbeschadiging veroorzaken, terwijl van MDMA wordt gedacht dat het een aanzienlijke therapeutische waarde heeft, waarbij gevoelens van euforie, vriendelijkheid en liefde worden opgewekt. De meeste amfetaminen zijn illegaal, maar sommigen zijn gebruikt als recept-geneesmiddelen om obesitas en aandachtstekort stoornissen te behandelen. Vanwege de verslavende eigenschappen worden ze nu niet meer gebruikt.

 

Zamnesia

Energizers