Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Moederplanten

Gefeminiseerde cannabis plant

Een moederplant is de plant die gebruikt wordt om te klonen.

TL-verlichting

TL-verlichting

Hoe snel je moederplanten groeien, hangt af van het soort licht dat je gebruikt en dat is weer afhankelijk van het bedrag dat je eraan wilt besteden. TL-lampen zijn de goedkoopste vorm van verlichting. Je kunt zelfs tweedehands armatuur gebruiken. Hoe langer de buis, hoe hoger de efficiëntie. Koop altijd nieuwe buizen; een buis van een jaar oud geeft slechts de helft van de normale hoeveelheid licht. Koop geen dure Grow Lux buizen, maar gebruik de goedkope, witte standaardbuizen (oude kleurcode 33, nieuwe kleurcode 640). De TL-lamp mag niet verder dan 25 cm van de plant verwijderd zijn, anders zal de groeiende plant niet van het licht profiteren.

Een blik op de beste groeilampen voor cannabis

Je kunt de armaturen het best bevestigen aan een van balken gemaakt open frame. Door gebruik te maken van zo’n open frame zal het nooit te heet worden onder de lampen en kan de lucht goed circuleren. Om de lampen zo dicht mogelijk bij de planten te hangen, kun je het frame aan katrollen bevestigen. Naarmate de planten groter worden, kun je de lampen hoger hangen. Gebruik 6 tot 10 lampen met een lengte van 120 cm en zorg dat ze in de breedte 1 meter van elkaar verwijderd zijn.

Meer over de optimale afstand tussen lampen en planten

Energiebesparende lampenEnergiebesparende lampen zijn duurder, maar veel efficiënter qua energiegebruik en ook veel eenvoudiger te installeren. Eenvoudige bekabeling met een paar fittingen is voldoende. Ze geven meer licht, produceren minder hitte en gaan veel langer mee. Maar houd er wel rekening mee dat ze het zeer giftige kwik bevatten, wat gevaarlijk kan zijn wanneer de lamp gebroken is. Als een lamp in je kweekruimte breekt, bel je dan de gemeentelijke opruimingsdienst om de hele ruimte schoon te maken?

Hogedruknatriumlamp

De hogedruknatriumlamp (HPS) is verreweg de meest gebruikte lamp voor het binnenshuis kweken van wiet. Philips heeft de volgende lampen beschikbaar:

HogedruknatriumlampMASTER SON-T PIA Agro (de extra straling in het blauwe spectrum zorgt ervoor dat de plant compacter groeit, vooral bij een lagere lichtintensiteit)

Naar mijn mening is één 400 W lamp per vierkante meter precies goed. Natuurlijk is niet iedere plant hetzelfde en zijn ook de omstandigheden niet altijd gelijk. Als je meer CO2 in je kweekruimte hebt, kun je meer licht gebruiken. Ook wanneer de luchtvochtigheid hoger is, is het niet erg om meer licht te gebruiken. Bedenk wel dat meer licht ook meer hitte inhoudt en dat meer hitte zelf ook tot grote problemen kan leiden. Je zult dus altijd op je hoede moeten zijn.

De ideale manier om moederplanten te kweken

KweekruimteVoor alle wietplanten onder een kunstmatig licht geldt als vuistregel dat ze het best gedijen bij een temperatuur van 20-22 ºC en een luchtvochtigheid van 70-80%. Verder moet je zorgen voor voldoende frisse lucht en natuurlijk vers water. Je kunt de lampen 18 tot 20 uur per dag laten branden. Als je gebruik kunt maken van een nachttarief voor elektriciteit, maak daar dan gebruik van, want je zult er veel mee kunnen besparen. Plaats reflecterende wanden, zodat er zo min mogelijk licht verloren gaat. Witgeverfde oppervlakken bieden een optimale reflectie, beter dan aluminiumfolie. Witgeverfd hardboard is goedkoop en eenvoudig in gebruik.

Laat de moederplanten groeien in potten met een diameter van 10-20 cm. Als je al eens iets gelezen hebt over het groeien van wiet in potten, weet je dus al hoe je dit moet doen en zul je waarschijnlijk nog wat meststoffen over hebben van je buitenkweek. Knip de eerste stekjes van je moederplant 10-15 cm onder de top. Daar waar je geknipt hebt, zullen twee nieuwe loten groeien. De lagere loten zullen zich hierdoor veel twee nieuwe lotenbeter kunnen ontwikkelen. Na een aantal maanden groeien en stekjes knippen, zul je een moederplant hebben waar je niet één, maar wel liefst 4 tot 8 stekjes van kunt knippen! Als je niet doorgaat met stekjes knippen, krijg je lange en dunne planten. Hoe vaak je kunt knippen hangt af van hoe snel de plant zich herstelt en dat hangt weer af van de hoeveelheid licht.

Doe regelmatig wat vis emulsie bij de wortels van de plant en besproei ze eenmaal per week met een plantensproeier met daarin een oplossing van één theelepel vis emulsie per 1 liter water. Besproei de planten na een half uur nog eens, maar dan met schoon water. Bladvoeding is gemakkelijk en werkt snel, maar zorg er wel voor dat de bladvoeding zich niet ophoopt op de bladeren.Producten