Blog
Hoe lichaamseigen opiaten stress verminderen
2 min

Hoe lichaamseigen opiaten stress verminderen

2 min
Facts Nieuws
Als het gaat om verbroken relaties, komen deze het hardste aan bij personen die aan depressie lijden en dit kan komen door een gebrek aan natuurlijke opiaten in de hersenen.

Over een verbroken relatie heenkomen, is moeilijk. Iemand verliezen die belangrijk was in je leven, kan een leeg gevoel achterlaten, alsof er iets uit je lijf is gerukt. De stress van een breuk komt bij sommigen harder aan dan bij anderen, waardoor het lastiger is eroverheen te komen. Het is niet verrassend dat mensen met depressies het hardst getroffen worden, maar nu heeft onderzoek interessante informatie ontdekt waarin wordt uitgelegd waarom. Het heeft alles te maken met het niveau natuurlijke opiaten.

HET ONDERZOEK

Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van PET hersenscans om het niveau natuurlijke opiaten in het lichamen de gaten te houden. Tijdens de scan werd een groep deelnemers met een depressie en een groep deelnemers zonder depressie gevraagd om door de profielen en foto's te snuffelen van honderden mogelijke relatiekandidaten. Elke deelnemer selecteerde de personen waar hij of zij het meest geïnteresseerd in was. De wetenschappers vertelden de deelnemers botweg dat de uitgekozen personen niet in hen waren geïnteresseerd en dit ook nooit zullen worden. De reacties die dit veroorzaakte in de hersenen werden opgenomen.

De resultaten lieten zien dat personen met een depressie minder activiteit toonden in het niveau natuurlijke opiaten in de hersenen, vergeleken met de 'normale' groep en dat het nieuws ook harder aankwam. Opgemerkt moet worden dat elke deelnemer voor het experiment te horen kreeg dat de sociale profielen nep waren. Dit voorkwam nog steeds de sociale reactie niet.

Een kleine, positieve noot, voor diegenen die aan een depressie lijden, is dat de wetenschappers ook ontdekten dat het opgewekte gevoel van "leuk gevonden worden" meer intens werd ervaren door depressieve mensen dan door "gewone" personen. Dit is op zichzelf al een verrassende ontdekking, omdat voorheen werd gedacht dat een depressief brein mogelijke gevoelens van geluk dempt.

DE GEVOLGEN

De gevolgen van deze bevindingen kunnen behoorlijk aanzienlijk zijn en leggen wellicht uit waarom mensen met een depressie zo moeilijk met afwijzing om kunnen gaan! De meeste behandelingen voor depressies lijken de nadruk te leggen op serotonine, maar dit nieuwe onderzoek wekt ook de indruk dat het niveau natuurlijke opiaten belangrijk is in het verminderen van stress en negatieve gevoelens. Hiermee wordt de fundering en het theoretische kader gelegd voor nieuw onderzoek naar het onderwerp en het helpt de wetenschap nieuwe manieren bedenken voor behandelingen. Hiermee wordt niet beweerd dat opiaten het antwoord zijn, omdat op opiaten gebaseerde medicijnen zeer verslavend, gevaarlijk en destructief kunnen zijn, maar het opent wel nieuwe deuren.

"Onze bevindingen suggereren dat de bekwaamheid van een depressieve persoon om emoties te reguleren tijdens deze interacties in het gedrang komt, mogelijk vanwege een veranderd opiaten systeem. Dit kan een reden zijn dat depressies lang blijven aanhouden of terugkeren, zeker in een negatieve, sociale omgeving," zei Dr. David Hsu, hoofdauteur van het onderzoek.

Het toont maar weer eens aan dat we nog lang niet alles begrijpen over het functioneren van de hersenen!


Read more about
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken