Bolivian Torch: Alles Wat Je Weten Moet

Bolivian Torch: Alles Wat Je Moet Weten

Bolivian torch is een zeldzame underdog in de wereld van de mescaline cactussen. De cactus is moeilijk te vinden in het wild, maar vindt haar oorsprong in de hooggelegen woestijnen van Bolivia. In deze handleiding duiken we in het verhaal van de "Cactus van de Vier Winden".

Bolivian torch behoort tot een uitgebreide familie van mescaline-rijke cactussen. Deze planten gebruikt men al duizenden jaren voor spirituele doeleinden, ook tegenwoordig nog. De cactus groeit in hooggelegen gebieden in bepaalde Zuid-Amerikaanse regio's. Maar zelfs daar is het lastig om Bolivian torch te vinden. Om deze reden hebben maar weinig mensen het effect ervan ervaren. Lees door en ontdek alles over deze enigmatische cactus.

Wat Is Bolivian Torch?

Wat Is Bolivian Torch? De Cactus Van De Vier Winden

Bolivian torch, bekend onder de Latijnse binominale naam Echinopsis lageniformis, groeit in de hooggelegen woestijnen van Bolivia. De inheemse culturen kennen de cactus ook wel als "wachuma" en "achuma", namen die ze ook aan andere cactussen met mescaline gaven, zoals de San Pedro.

De Bolivian torch wordt omschreven als een legendarische cactus met vier ribben, die naar verluidt ongelooflijke psychoactieve krachten bezit: "Cactus de los Cuatro Vientos". Dit vertaalt zich in "Cactus van de Vier Winden".

Cactussen met vier ribben stonden in hoog aanzien onder oude Zuid-Amerikaanse sjamanen. Het belang van de "vier winden" kwam ook tot uiting in bepaalde elementen van de cultuur van de Inca's. De Inca's veroverden een groot deel van het moderne West-Bolivia. De naam van hun rijk, Tawantinsuyu, vertaalt zich in "de vier regio's".

Dankzij talloze moderne antropologen, etnobotanisten en historici zijn er diverse samenvattingen verschenen over de lange geschiedenis van deze legende. De Italiaanse historicus Mario Polia meldt bijvoorbeeld: "De zogenaamde San Pedro of Four Winds is zeldzaam in de natuur en staat symbool voor keuze. Men gelooft dat de vinder een geweldige sjamaan is of voorbestemd is er eentje te worden."

Wade Davis, antropoloog en etnobotanist, wijst ook op de legendarische status van de cactus. Hij vertrok naar Zuid-Amerika in een poging zelf de Bolivian torch te vinden. Davis: "Mogelijk lag hier de sleutel tot begrip... de bron van de religieuze impuls die de bergen 4000 jaar eerder overspoelde. De Cactus van de Vier Winden, een plant zo krachtig dat deze het bewustzijn kan vernietigen, lichaam in geest kan veranderen en de hemel kan openbreken."

Bolivian Torch Herkennen

Bolivian Torch Herkennen

Wilde varianten van deze cactus vind je in Bolivia, rond La Paz, Cochabamba, Chuquisaca, Santa Cruz en Tarija. Deze snelgroeiende, zuilvormige cactussen bereiken daarbij een ongelooflijke hoogte van wel 2-5m. De diameter bedraagt ongeveer 15-20cm. De steel is allereerst dof en grijsgroen (zeegroen) van kleur, maar krijgt door veroudering een donkergroene tint.

Deze cactussen vormen minimaal vier en maximaal acht ribben. De meeste hebben echter vijf tot zeven. Elke rib is voorzien van honing- tot bruinkleurige stekels die in clusters van maximaal vier verschijnen. De noden liggen daarbij op ongeveer 3cm afstand van elkaar. De scherpe stekels worden zo'n 6-10cm lang.

In de zomer krijgt de Bolivian torch lange witte bloemen. Deze geurige bloemen bloeien in de nacht en met hun diameter van 20cm zijn ze heel indrukwekkend.

Hoe Kweek Je Bolivian Torch?

Bolivian torch kun je vrij makkelijk thuis kweken. Dit doe je met zaadjes of een stek.

Opkweken Vanaf Zaad

Opkweken Vanaf Zaad

Als je zaden wilt opkweken, ontkiem je de gewenste hoeveelheid in potgrond voor cactussen. Dit is vaak een combinatie van zand, aarde en veenmos. Houd er rekening mee dat cactussen geen gewone planten zijn. Ze zijn in de woestijn geëvolueerd en houden van een luchtig medium met weinig voedingsstoffen. Zo kweek je Bolivian torch op vanaf zaad:

 1. Ga op zoek naar kleine, ondiepe potten en maak deze grondig schoon.

 2. Vul elke pot met vochtige potgrond voor cactussen.

 3. Zaai enkele zaadjes in elke pot om de kiemkracht te maximaliseren. Leg de zaden op de aarde, ongeveer 3cm van elkaar en duw ze voorzichtig in de aardemix.

 4. Bedek de aarde met een dunne laag perliet en sproei er wat water op. Breng over elke pot een laagje plastic aan, zodat het vocht wordt vastgehouden.

 5. Probeer een temperatuur aan te houden van 23°C en zorg dat je potten dagelijks 6-8 uur zon krijgen.

 6. Geef je cactussen uitsluitend water als de aarde is uitgedroogd. Wanneer ze water nodig hebben, vul je een ondiep bord met wat water en zet je de potten erin. Bewater ze zo gedurende twintig minuten. Zet de potten hierna weer terug op hun plek.

 7. Je zaden ontkiemen vaak binnen een maand. Dun de zaailingen uit, tot één per pot en neem een week de tijd om langzaam het plastic te verwijderen. Hiermee voorkom je stress bij je cactussen.

 8. Verpot je cactussen naar grotere potten en zet ze in de tuin. Zet ze in de zomer in de schaduw en in de zon als de herfst aanbreekt.

Beginnen Met Een Stekje

Beginnen Met Een Stekje

Als je met een stek begint, sla je de ontkiemingsfase over. Zo ga je te werk met een stekje van Bolivian torch:

 1. De basis/wond van de stek moet volledig droog zijn. Is dat niet het geval? Leg het stekje dan horizontaal op een droge plek, totdat het vocht is verdampt.

 2. Zet je stek verticaal in een droog bakje. Laat het stekje nu nog eens twee weken uitdrogen bij een temperatuur van 20–25°C.

 3. Na twee weken, zet je je stek verticaal in een droog wortelmedium, zoals perliet. Laat je stekje 4-6 weken staan in deze droge mix. Geef je stek geen water!

 4. Na ongeveer vier weken, verwijder je de stek om te zien of er wortels zijn ontstaan. Zie je geen tekenen van leven? Zet het stekje dan weer terug in het medium. Als je wel wortels ziet, is het tijd om je stek te verpotten.

 5. Zet je stek in een schone pot gevuld met potgrond voor cactussen. Geef je stekje water en zet de pot in je tuin of op een goed verlichte vensterbank.

Hoe Bereid Je Bolivian Torch?

Hoe Bereid Je Bolivian Torch?

Bolivian torch is op diverse manieren te consumeren. Zo kun je het rauw eten, in capsules verwerken of er thee van zetten.

Bolivian torch is niet ideaal voor kieskeurige eters. Het is namelijk extreem bitter en niet lekker. Als je toch van plan bent de cactus te eten, moet je de schil en stekels verwijderen. Je eet uitsluitend het vruchtvlees dat rijk is aan mescaline.

Als je de cactus tot poeder verwerkt, is het mogelijk de vieze smaak te omzeilen. Het droge poeder is vervolgens toe te voegen aan bijvoorbeeld een lekkere smoothie. Ook is het mogelijk er capsules mee te vullen.

Het maken van een cactusbrouwsel is ook een prettige manier om Bolivian torch te gebruiken. Je moet het wel een tijdje koken, filteren en honing toevoegen om de bittere smaak te bestrijden.

Gerelateerd verhaal

Top 5 Mescaline Cactussen

Hoeveel Bolivian Torch Heb Je Nodig Voor Een Trip?

Het doseren van Bolivian torch en mescaline cactussen in het algemeen is altijd wat onnauwkeurig. Exacte doseringen zijn door wetenschappers nog niet vastgesteld. Daarnaast bevatten de cactussen variërende hoeveelheden mescaline. Dit hangt af van bepaalde factoren, zoals de leeftijd van de plant. Voor nu moeten liefhebbers van mescaline het doen met ervaringen van anderen, grove schattingen en persoonlijke experimenten.

Wat Is Het Effect Van Bolivian Torch?

Wat Is Het Effect Van Bolivian Torch?

Mescaline is een krachtige psychedelische stof waarvan je het effect niet moet onderschatten. Lees hier meer over de set en setting en hoe je je voorbereidt op de ervaring.

Na gebruik voel je het effect opkomen. De alkaloïden die verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak van Bolivian torch, veroorzaken hierbij vaak lichamelijk ongemak. Dit gevoel verdwijnt echter meestal binnen 1-2 uur.

Uiteindelijk bemerk je een intenser effect. De trip bereikt meestal na 2-4 uur zijn piek en duurt gemiddeld 8-12 uur. In deze periode ervaar je waarschijnlijk een sterk contrast tussen prettige en minder prettige sensaties. Denk aan:

 • Visuele hallucinaties
 • Gevoelens van verbinding met jezelf, anderen en het universum
 • Verhoogde gevoelens van openheid en empathie
 • Synesthesie of vermenging van de zintuigen; mogelijk hoor je kleuren en proef je smaken
 • Ego-dood
 • Mogelijk een "bad trip"

Gerelateerd verhaal

Wat Je Moet Doen Als Je Een Bad Trip Meemaakt

Bolivian Torch Versus Peruvian Torch

Bolivian Torch Versus Peruvian Torch

San Pedro, peyote en Peruvian torch vormen de drie-eenheid van de beroemde mescaline-rijke cactussen. Bolivian torch en Peruvian torch delen opvallende overeenkomsten, maar zijn ook heel verschillend, met unieke eigenschappen.

Profiel Bolivian Torch Profiel Peruvian Torch
Botanische naam Echinopsis lageniformis Echinopsis peruviana
Hoogte 2–5m 3–6m
Diameter 15–20cm 8–18cm
Kleur Doffe, grijsgroene steel Blauwgroene steel
Ribben 4-8 4–8
Stekels Honingbruin, 6-10cm lang Honingbruin, 1-4cm
Bloemen Groot, wit, geurig, nachtbloeiend Groot, wit
Gemiddeld mescaline-gehalte 0,56% droog gewicht 0.24% droog gewicht
Oorsprong Hooggelegen woestijnen van Bolivia Westelijke helling van de Andes, Peru

Hoe Bestel Je Bolivian Torch (Echinopsis Lageniformis)?

Hoe Bestel Je Bolivian Torch (Echinopsis Lageniformis)?

Bolivian torch verdient een plekje in de collectie van elke liefhebber van mescaline. Dit zeldzame, ongrijpbare fenomeen verrijkt echt je genetische archief. Het is bovendien een geweldig gespreksonderwerp als je vrienden langskomen om je botanische verzameling te bewonderen.

Voor alle psychonauten geldt: als je fan bent van mescaline, moet je Bolivian torch echt eens proberen. Mis deze zeldzame ervaring niet.

Zaden van Bolivian torch en Bolivian torch "Monstrose"-stekjes zijn te verkrijgen in de Zamnesia webshop. We verzenden alle producten in een discrete verpakking.