Bolivian torch behoort tot een uitgebreide familie van mescaline-rijke cactussen. Deze planten gebruikt men al duizenden jaren voor spirituele doeleinden, ook tegenwoordig nog. De reis naar verlichting gaat echter door wat bijzondere plaatsen. Hiermee bedoelen we natuurlijk dat je belandt in de prachtige, hooggelegen Boliviaanse woestijnen, waar je deze cactus aantreft. Mensen kweken de cactus ook op andere plaatsen, maar buiten de oorspronkelijke plaats kom je de plant zelden in het wild tegen.
Als een gevolg hiervan hebben niet veel mensen de effecten ervaren. Inmiddels kun je de zaden online bestellen. Je hoeft er niet langer uitsluitend over te lezen, maar kunt de cactus zelf proberen! Dit betekent niet dat je er blind in moet duiken. Voordat je zelfs maar nadenkt over het proberen van Bolivian torch, is het verstandig dit artikel te lezen voor meer informatie. Onderzoek is essentieel voordat je de stof probeert, wat trouwens voor alle psychedelica geldt.
Bolivian torch is bekend onder de wetenschappelijke naam Echinopsis lageniformis. Het is een snelgroeiende, zuilvormige cactus. In vergelijking met andere cactussen, groeit deze soort inderdaad snel. Maar zelfs 5 jaar oude exemplaren zien er sneu uit vergeleken met soorten die ongehinderd buiten groeien. De maximale hoogte bedraagt ergens tussen de 2-5 meter! Naast dit indrukwekkende formaat, zijn ze verder niet opvallend. Ze zien er simpeler en meer bescheiden uit dan ze in werkelijkheid zijn. Bepaalde volwassen exemplaren ontwikkelen echter een grote bloem boven op de plant.
"Het gaat niet om het uiterlijk, maar om het innerlijk, toch?" Absoluut! Toch waarderen sommige mensen bepaalde plantensoorten meer vanwege het uiterlijk dan hun psychoactieve eigenschappen. Ze kiezen dan liever gekuifde of monstrose varianten van Bolivian torch om hun tuinen te verfraaien. De nadruk ligt dan op de opvallende verschijning.
Normaal gesproken, verwachten we dat fans van psychedelische cactussen hier een mening over hebben. Maar de meesten weten niet eens dat Bolivian torch bestaat! Van alle cactussen is deze mescaline-cactus het minst gebruikt, tenzij je in Bolivia bent en dan met name in La Paz. Zelfs verzamelaars van siercactussen hebben de Bolivian torch nauwelijks op hun radar, laat staan in de tuin.
Hoe komt dat? Waarom is deze cactus, die net zo krachtig en prachtig is als de anderen, minder populair? Wij denken dat dit komt, omdat de cactus zo onbekend is. Zodra de bekendheid toeneemt, is er reden genoeg om te genieten van mescaline-trips met deze cactus.
Zoals voor alles geldt wat met psychedelica te maken heeft, is er behoorlijk wat onzekerheid over de naamgeving. Sommigen noemen Bolivian torch de "Cactus of the Four Winds". Deze term beschrijft eigenlijk een aparte variant van de Bolivian torch cactus!
Mocht je een cactus tegenkomen met 4 ribben, dan heb je veel geluk. Volgens een lokale legende is deze ontdekking een teken dat je een geweldig sjamaan bent of hard op weg er een te worden. Dat exemplaar met 4 ribben is, je raadt het al, de Cactus of the Four Winds.
De daadwerkelijke psychedelische effecten komen overeen met die van de standaard Bolivian toch. Toch is deze cactus erg speciaal vanwege de heilige aard van het cijfer 4 in de lokale regio. Dat gezegd hebbende, vind je deze cactussen ook in hooggelegen regio's van Bolivia. Gezien hun oorspronkelijke gebied en het feit dat ze allebei mescaline bevatten, snap je waarschijnlijk waarom sommigen aannemen dat ze identiek zijn.
Wilde varianten van deze cactus vind je in Bolivia, rond La Paz, Cochabamba, Chuquisaca, Santa Cruz en Tarija. Deze snelgroeiende, zuilvormige cactussen bereiken daarbij een ongelooflijke hoogte van wel 2-5m. De diameter bedraagt ongeveer 15-20cm. De steel is allereerst dof en grijsgroen (zeegroen) van kleur, maar krijgt door veroudering een donkergroene tint.
Deze cactussen vormen minimaal vier en maximaal acht ribben. De meeste hebben echter vijf tot zeven. Elke rib is voorzien van honing- tot bruinkleurige stekels die in clusters van maximaal vier verschijnen. De noden liggen daarbij op ongeveer 3cm afstand van elkaar. De scherpe stekels worden zo'n 6-10cm lang.
In de zomer krijgt de Bolivian torch lange witte bloemen. Deze geurige bloemen bloeien in de nacht en met hun diameter van 20cm zijn ze heel indrukwekkend.
Bolivian torch kun je vrij makkelijk thuis kweken. Dit doe je met zaadjes of een stek.
Als je zaden wilt opkweken, ontkiem je de gewenste hoeveelheid in potgrond voor cactussen. Dit is vaak een combinatie van zand, aarde en veenmos. Houd er rekening mee dat cactussen geen gewone planten zijn. Ze zijn in de woestijn geëvolueerd en houden van een luchtig medium met weinig voedingsstoffen. Zo kweek je Bolivian torch op vanaf zaad:
Ga op zoek naar kleine, ondiepe potten en maak deze grondig schoon.
Vul elke pot met vochtige potgrond voor cactussen.
Zaai enkele zaadjes in elke pot om de kiemkracht te maximaliseren. Leg de zaden op de aarde, ongeveer 3cm van elkaar en duw ze voorzichtig in de aardemix.
Bedek de aarde met een dunne laag perliet en sproei er wat water op. Breng over elke pot een laagje plastic aan, zodat het vocht wordt vastgehouden.
Probeer een temperatuur aan te houden van 23°C en zorg dat je potten dagelijks 6-8 uur zon krijgen.
Geef je cactussen uitsluitend water als de aarde is uitgedroogd. Wanneer ze water nodig hebben, vul je een ondiep bord met wat water en zet je de potten erin. Bewater ze zo gedurende twintig minuten. Zet de potten hierna weer terug op hun plek.
Je zaden ontkiemen vaak binnen een maand. Dun de zaailingen uit, tot één per pot en neem een week de tijd om langzaam het plastic te verwijderen. Hiermee voorkom je stress bij je cactussen.
Verpot je cactussen naar grotere potten en zet ze in de tuin. Zet ze in de zomer in de schaduw en in de zon als de herfst aanbreekt.
Als je met een stek begint, sla je de ontkiemingsfase over. Zo ga je te werk met een stekje van Bolivian torch:
De basis/wond van de stek moet volledig droog zijn. Is dat niet het geval? Leg het stekje dan horizontaal op een droge plek, totdat het vocht is verdampt.
Zet je stek verticaal in een droog bakje. Laat het stekje nu nog eens twee weken uitdrogen bij een temperatuur van 20–25°C.
Na twee weken, zet je je stek verticaal in een droog wortelmedium, zoals perliet. Laat je stekje 4-6 weken staan in deze droge mix. Geef je stek geen water!
Na ongeveer vier weken, verwijder je de stek om te zien of er wortels zijn ontstaan. Zie je geen tekenen van leven? Zet het stekje dan weer terug in het medium. Als je wel wortels ziet, is het tijd om je stek te verpotten.
Zet je stek in een schone pot gevuld met potgrond voor cactussen. Geef je stekje water en zet de pot in je tuin of op een goed verlichte vensterbank.
Bolivian torch is op diverse manieren te consumeren. Zo kun je het rauw eten, in capsules verwerken of er thee van zetten.
Bolivian torch is niet ideaal voor kieskeurige eters. Het is namelijk extreem bitter en niet lekker. Als je toch van plan bent de cactus te eten, moet je de schil en stekels verwijderen. Je eet uitsluitend het vruchtvlees dat rijk is aan mescaline.
Als je de cactus tot poeder verwerkt, is het mogelijk de vieze smaak te omzeilen. Het droge poeder is vervolgens toe te voegen aan bijvoorbeeld een lekkere smoothie. Ook is het mogelijk er capsules mee te vullen.
Het maken van een cactusbrouwsel is ook een prettige manier om Bolivian torch te gebruiken. Je moet het wel een tijdje koken, filteren en honing toevoegen om de bittere smaak te bestrijden.
Het doseren van Bolivian torch en mescaline cactussen in het algemeen is altijd wat onnauwkeurig. Exacte doseringen zijn door wetenschappers nog niet vastgesteld. Daarnaast bevatten de cactussen variërende hoeveelheden mescaline. Dit hangt af van bepaalde factoren, zoals de leeftijd van de plant. Voor nu moeten liefhebbers van mescaline het doen met ervaringen van anderen, grove schattingen en persoonlijke experimenten.
Mescaline is een krachtige psychedelische stof waarvan je het effect niet moet onderschatten. Lees hier meer over de set en setting en hoe je je voorbereidt op de ervaring.
Na gebruik voel je het effect opkomen. De alkaloïden die verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak van Bolivian torch, veroorzaken hierbij vaak lichamelijk ongemak. Dit gevoel verdwijnt echter meestal binnen 1-2 uur.
Uiteindelijk bemerk je een intenser effect. De trip bereikt meestal na 2-4 uur zijn piek en duurt gemiddeld 8-12 uur. In deze periode ervaar je waarschijnlijk een sterk contrast tussen prettige en minder prettige sensaties. Denk aan:
San Pedro, peyote en Peruvian torch vormen de drie-eenheid van de beroemde mescaline-rijke cactussen. Bolivian torch en Peruvian torch delen opvallende overeenkomsten, maar zijn ook heel verschillend, met unieke eigenschappen.
Profiel Bolivian Torch | Profiel Peruvian Torch | |
Botanische naam | Echinopsis lageniformis | Echinopsis peruviana |
Hoogte | 2–5m | 3–6m |
Diameter | 15–20cm | 8–18cm |
Kleur | Doffe, grijsgroene steel | Blauwgroene steel |
Ribben | 4-8 | 4–8 |
Stekels | Honingbruin, 6-10cm lang | Honingbruin, 1-4cm |
Bloemen | Groot, wit, geurig, nachtbloeiend | Groot, wit |
Gemiddeld mescaline-gehalte | 0,56% droog gewicht | 0.24% droog gewicht |
Oorsprong | Hooggelegen woestijnen van Bolivia | Westelijke helling van de Andes, Peru |
Bolivian torch verdient een plekje in de collectie van elke liefhebber van mescaline. Dit zeldzame, ongrijpbare fenomeen verrijkt echt je genetische archief. Het is bovendien een geweldig gespreksonderwerp als je vrienden langskomen om je botanische verzameling te bewonderen.
Voor alle psychonauten geldt: als je fan bent van mescaline, moet je Bolivian torch echt eens proberen. Mis deze zeldzame ervaring niet.
Zaden van Bolivian torch en Bolivian torch "Monstrose"-stekjes zijn te verkrijgen in de Zamnesia webshop. We verzenden alle producten in een discrete verpakking.
Gerelateerde producten
wellicht ook interessant