Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Het ontkiemen van zaden

De drie manieren om cannabiszaden te ontkiemen

Er is een gebruikelijke misvatting dat donkere (en glanzende) zaden de beste garantie zijn voor zaden van goede kwaliteit. Dit is niet helemaal waar; lichtgekleurde zaden kunnen ook van goede kwaliteit zijn. Er zijn momenteel drie belangrijkste soorten zaden beschikbaar:

  1. Regular zaden kunnen mannelijke en vrouwelijke zaden bevatten
  2. Feminized zaden zijn 100% vrouwelijk, maar er is altijd een kleine kans dat er hermafrodieten tussen zitten
  3. Autoflowering zaden zijn 100% gefeminiseerd

Wietzaadjes ontkiemen

Reguliere zaden kunnen mannelijk of vrouwelijk zijn, maar mannelijke planten zijn een verspilling en kunnen je gewassen verpesten, tenzij je zelf zaden wilt produceren (dan is het raadzaam om 3-4 keer zoveel zaden te ontkiemen als je nodig denkt te hebben, dit om een buffer te creëren voor mislukkingen). Je zou moeten kunnen zien of een Regular zaadje mannelijk of vrouwelijk is; wij weten echter niet of dit waar is. Maar voor het ontkiemen maakt dit niets uit.

Kun je zeggen wat het geslacht van cannabiszaadjes is?

Met gefeminiseerde zaden zijn al je zaden vrouwelijk en hoef je je geen zorgen te maken of je mannelijke planten krijgt. Maar er bestaat een kleine kans dat het zo nu en dan wel gebeurt dat je een hermafrodiete plant (mannelijke en vrouwelijke eigenschappen in dezelfde plant) laat opgroeien. Met zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen bestaat het gevaar op zelfbestuiving. Slecht geproduceerde Feminized zaden hebben een grotere kans dan Regular zaden om een hermafrodiet voort te brengen.

Nu gaan we het hebben over het ontkiemen van zaden.

Drie manieren om zaden te ontkiemen

  1. Zaden direct in de grond
  2. Zaden in een vochtige prop watten/keukenpapier
  3. Zaden in een glas water

1. De ene soort zaden ontkiemt beter dan de andere soort. Het gebruik van speciale stekgrond is niet essentieel voor ontkieming. Ze kunnen rechtstreeks in gewone teelaarde worden gestopt. Deze zaden in grondmethode heeft overigens mijn voorkeur. De worteltjes zijn extreem kwetsbaar en kunnen gemakkelijk beschadigen wanneer je ze van de watten/het keukenpapier naar de aarde verplaatst. Als je de natuur observeert, zie je ook dat zaden onder de grond zitten, waar het warm en donker is (vandaar mijn voorkeur om ze niet aan licht bloot te stellen). Doe de zaadjes eenvoudigweg in stek- en zaaigrond (0,5 cm diep) en ga weer zorgvuldig te werk wanneer je ze met aarde bedekt. Na 3-7 dagen komen de eerste loten boven de grond uit. Denk er ook nu weer aan om de eerste paar dagen geen voedingsstoffen toe te voegen. Een wortelstimulator kan echter wel nuttig zijn. Als de planten eenmaal 5-10 cm hoog zijn, zul je duidelijk kunnen zien welke planten er het best en sterkst uitzien! Verplaats deze naar grotere potten of open grond en geef ze in het begin veel water (maar niet teveel). Na 2-3 weken kun je langzaam beginnen om ze te voeden; je kunt zien of ze het nodig hebben door naar de bladeren te kijken – de randen worden in dat geval een beetje geel. Het is niet raadzaam om de zaadjes voor het raam te laten staan aangezien de temperatuur rond de 20?C moet liggen. Bij een raam zal de grond deze temperatuur niet bereiken, dus natte watten/keukenpapier al helemaal niet. En de juiste temperatuur is essentieel voor het ontkiemen. Er zijn ook voorstanders van hogere temperaturen en het is inderdaad waar dat het ontkiemen dan iets sneller al gaan, maar het schijnt ook zo te zijn dat bij hogere temperaturen de kans groter is dat mannelijke planten zich zullen ontwikkelen.

Zaden direct in de grond

2. Ook hier druisen de meningen tegen elkaar in. De een zegt dat het in het licht moet gebeuren, de ander zegt dat het juist donker moet zijn. Wij zijn het met de tweede eens. De eenvoudigste manier is om twee stukjes watten of keukenpapier nat te maken en de zaadjes ertussen te leggen Zaden in watjes(controleer iedere dag de vochtigheid van de watten/het keukenpapier; niet te nat, maar zeker niet te droog). Als je na een paar dagen (2-3) worteltjes tevoorschijn ziet komen (het worteltje wijst naar beneden), stop je de zaden in de grond, zoals hierboven beschreven. Zorg dan dat ze vochtig en warm blijven en zorg voor 18 uur licht per dag. Vochtig betekent niet doordrenkt. Voeg geen extra voedingsstoffen toe in de eerste paar dagen, alleen kraanwater. Ook hier zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt de watten/het keukenpapier in een kleine pan leggen met een omgekeerde pan erbovenop (dit zeggen de voorstanders van de ‘donkere methode’ van ontkieming). Na 2-3 dagen zullen de zaadjes zich openen. Anderen nemen een pan en spannen er wat vershoudfolie overheen (met wat gaatjes erin geprikt voor de lucht). Sommige voorstanders van de ‘lichte methode’ hangen er zelfs een lamp boven.

Zaden in een vochtige prop watten/keukenpapier

3. Je kunt gewoon de zaden in een glas water doen en ieder dag het water verversen. Je hoeft verder nergens op te letten. Het is raadzaam om het water op een temperatuur van 20?C te houden. Na een paar dagen (3-5) zul je kleine, witte puntjes tevoorschijn zien komen als de zaden zich openen. Dit is het begin van de wortel en als deze eenmaal 2-3 mm lang is, kun je voorzichtig Zaden in een glas waterhet zaadje(s) uit het water halen en in stekgrond doen; dit is speciale grond voor stekjes en is verkrijgbaar bij grow shops. Het bevat extra sporenelementen en mineralen. Plant deze ontkiemde zaden voorzichtig in grond, elk zaadje in een aparte pot in een putje van ongeveer 0,5 cm diep, en bedek het dan met een beetje aarde. Het is belangrijk om er niet teveel water bij te gieten, het is zelfs verstandig om dit met een waterverstuiver te doen zodat je zorgvuldiger kunt doseren. Ook is het goed om extra verlichting aan te brengen, bijvoorbeeld door er een TL-lamp vlak boven te hangen.

Over de diepte lopen de meningen uiteen; sommige mensen zweren dat 0,5 cm voldoende is en andere hebben het over 2-3 cm. Ik houd het persoonlijk bij 0,5 cm, want hoe dieper het zaadje zit, hoe meer moeite het kost om boven de grond uit te komen. En als ze te lang onder de grond zitten, kunnen ze gaan rotten. Aan de andere kant, als ze niet diep genoeg zitten, zal de stengel niet stevig genoeg worden (hij heeft niet hard genoeg moeten werken) en bestaat er een kans dat de stengel slap zal zijn en zal breken (de bekende ‘skinny blades’, hoewel dit meestal wordt veroorzaakt door licht). Het komt er uiteindelijk op neer dat iedereen dat moet doen wat hem het verstandigst lijkt.

Een laatste opmerking over het ontkiemen in een glas water: het is echt mogelijk om op deze manier zaden te ontkiemen, ook al klinkt het onlogisch (er kan bijvoorbeeld niet genoeg zuurstof in het water zitten). Wij hebben het in het verleden met onze suffe kop op deze manier gedaan en de zaden zijn inderdaad ontkiemd (hoewel niet allemaal). En het kan niet eenvoudiger.

Zaden in een glas water

Ons advies in een notendop:

Plaats de zaden direct in de stekgrond en hang een lamp erboven. Als je natte watten/keukenpapier gebruikt, doe dat dan in het donker bij een temperatuur van 20-22?C (grond-water temperatuur) en ververs dagelijks het water. Geef de zaailingen in de eerste paar dagen nadat ze zijn uitgekomen alleen water zonder voedingsstoffen (niet teveel water). Een beetje wortelstimulator kan wel nuttig zijn. Als ze 10 cm hoog zijn, kun je ze verplaatsen naar grotere potten of ze in de grond stoppen (buiten, in April). Na 2-3 weken kun je langzaamaan beginnen om voedingsstoffen toe te voegen. Je kunt ook naar de bladeren kijken om te zien wanneer het tijd wordt voor voedingsstoffen, de randen zullen dan geel worden.

 

Terug naar Teelt- de Hoofdzaken

Terug naar Cannabis KweekgidsBeste cannabiszaden