Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Sea of Green (SOG)

Sea of Green

Sea of Green (SOG) is een kweekmethode waarin een groot aantal zeer kleine planten worden geoogst, die vroeg tot volwassenheid gebracht zijn om een zo snel mogelijke productie van bloemen te bereiken. In plaats dat enkele planten een lange tijd krijgen om te groeien, wordt dezelfde hoeveelheid aan ruimte gebruikt om een grote lading veel kleinere planten sneller te laten rijpen. Dit heeft belangrijke voordelen, vooral als we kijken naar de maandelijkse elektriciteitsrekening.

Het verschil tussen ScrOG en SOG

Een kleine groep planten kan worden gekweekt worden terwijl een andere groep staat te rijpen, waardoor je het het hele jaar door kunt oogsten. Vier planten per 30 cm2 is een goede start voor de zaailingen. Een enkele plant per 30 cm2 geeft elke plant voldoende ruimte om een lange, dikke top te vormen, maar niet om onderste takken te ontwikkelen. Maar dat is prima, want in de binnenteelt worden deze takken toch altijd slecht verlicht en, tenzij ze extra verlichting krijgen, ontwikkelen ze toch nooit erg goed.

Binnentelers beseffen al snel dat planten die te lang zijn hun toppen niet voldoende ontwikkelen, waardoor de extra groeitijd niet de moeite waard is. De uitzondering hierop zijn planten die worden gekweekt om in een later stadium in hun groeicyclus naar buiten te worden verplaatst en het is onwaarschijnlijk dat de kwestie van licht en schaduw in dit geval een grote rol speelt. Wanneer deze planten tegelijkertijd worden ingezaaid, hebben ze geen andere keus dan een luifel te vormen die ervoor zorgt dat de meeste van het licht bovenop de plant valt. Aangezien de planten zo dicht op elkaar elkaar staan, zal er niet veel licht de weg vinden naar de onderste takken.

SOG cannabis

De kweker probeert zicht te concentreren op de bovenste delen van de plant en in zo weinig tijd mogelijk het meeste te bereiken met de beschikbare ruimte en licht. Het spannen van een nylon kippengaas of een ander gaas boven het bladerdak geeft steun aan de planten (als ze eenmaal door de mazen zijn gegroeid) zodra ze beginnen te buigen onder het gewicht van hun toppen. Staken kunnen hiervoor ook worden gebruikt, maar deze zijn niet zo gemakkelijk te positioneren om de planten in het midden of aan de achterkant van de kweekruimte.

Het spreekt voor zich dat je grote planten wilt, gezien het feit dat je oogst per plant ook groter is. Maar voor kleinere ruimtes is het meestal beter om kleinere planten te kweken die sneller rijpen en dichter bij elkaar kunnen worden geplaatst.

De Sea of Green methode werd ontwikkeld in Nederland. In plaats van het kweken van vier grote planten, plaatsten kwekers 12 kleinere planten op een plank boven 12 andere planten. De tijdsduur tussen de ontkieming en de oogst is 3 tot 4 maanden en het oogsten kan elke 45 tot 60 dagen worden gedaan, omdat de kweker verschillende ruimtes heeft gereserveerd voor groeien en bloeien. De afmetingen van de plant zijn niet van belang, maar de kwaliteit en het gewicht van de toppen. Twee keer zoveel planten die maar half zo groot zijn, vullen de kweekruimte twee keer zo snel, waardoor de oogst twee keer vaker kan plaatsvinden. Probeer vroegbloeiende planten te pakken te krijgen en kweek uitsluitend planten van goede kwaliteit.

Training cannabisHet is beter twee tot vier keer zo veel planten te kweken, omdat ze dezelfde hoeveelheid ruimte innemen en leveren in en kortere tijd. Ook is het "opbinden" van planten met een touwtje een goede manier om ze wat meer volumineus te maken. Om dit te doen, neem je een plastic koord en bind dit aan de top van de plant. Trek hieraan zodat de top gebogen is in een boog van 90 tot 180 graden, vervolgens bind je het koord aan de steel onderaan de plant. Laat de plant zo een week lang staan en maak het koord dan weer los. Op deze manier wordt de plant aangemoedigd wat minder verticale ruimte in te nemen en een rondere vorm te ontwikkelen, zodat de kweekruimte mooi wordt opgevuld en de onderste takken worden gedwongen naar boven te groeien en zich toe te voegen aan het bladerdak.

Deze techniek is gebaseerd op het feit dat, wanneer de bovenste top gebogen is, een hormonale reactie de plant stimuleert om nog meer te vertakken. De Sea of Green methode is vooral gericht op het verzamelen van de bovenste toppen van de plant. De onderste takken worden gesnoeid voor een betere luchtstroom onder het "tapijt" van de groeiende toppen. Je kunt deze getrimde takken gebruiken om klonen te maken, omdat ze over het algemeen relatief eenvoudig wortelen.

Terug naar Cannabis Kweekgids

Terug naar Technieken voor Gevorderden

Ga naar ScrOG

 Producten