Blog
Loont Het De Moeite Om Je Eigen Cannabis Te Kweken?
3 min

Loont Het De Moeite Om Je Eigen Cannabis Te Kweken?

3 min

We vergelijken de kosten van het kopen van cannabis op straat met de kosten van het buitenkweken en proberen een beoordeling te maken van de gemiddelde voordelen die je kan verwachten.

Het kweken van je eigen cannabis is nog nooit zo populair geweest. Het lijkt erop dat er in elke stad growshops verschijnen en het is geen verrassing dat de prijzen van straatwiet veel hoger zijn dan ooit. Een andere factor is de slechtere kwaliteit die je krijgt als je op de zwarte markt koopt. Laten we dus eens de prijzen van de cannabis op straat vergelijken met de initiële kosten van buitenkweken, bij een gemiddeld consumptieniveau. Binnenkweken is een heel ander onderwerp (maar nog steeds de moeite waard) en dit hebben we daarom niet meegenomen in dit artikel. Houd er rekening mee dat de prijzen voor cannabis bij een dealer veel verschillen in verschillende landen in Europa en er zijn geen onderzoeken gedaan naar de verschillende prijzen en de gemiddelde consumptieniveaus, vanwege de illegaliteit van cannabis. Om deze reden moeten we in dit artikel vertrouwen op de ervaringen en omstandigheden van de auteur, woonachtig in Duitsland.

STRAATPRIJZEN EN GEMIDDELDE CONSUMPTIE

Hoewel de kosten van een gram op straat enorm verschillen, zelfs in Duitsland (wat vermoedelijk ook voor andere landen geldt), kan wel worden gesteld dat een gram cannabis van standaard kwaliteit hier rond de 10 Euro kost. Als je het goedkoper kan krijgen, is de kwaliteit meestal beroerd en voor een fatsoenlijke kwaliteit ben je ongeveer 12 tot 15 Euro per gram kwijt. Vroeger kostte goede cannabis ongeveer 5-7,5 Euro, om maar even aan te geven hoe de prijzen geëxplodeerd zijn. Voor dit artikel gaan we even uit van 10 Euro als standaard straatprijs.

Het gemiddelde consumptieniveau is iets lastiger in te schatten. Er zijn rokers die minder dan een gram per week gebruiken, maar er zijn er veel die gerust meer dan een gram per dag doen. Gezien het gebrek aan onderzoek naar dit onderwerp, laten we een realistische, gulden middenweg bepalen en aannemen dat een gemiddelde cannabis roker ongeveer 5 gram per week gebruikt. Dit komt neer op 50 Euro die de gemiddelde gebruiker wekelijks uitgeeft aan cannabis. In een hele maand is dat 200 Euro, wat een behoorlijke smak geld is. En dat is slechts voor een gemiddelde gebruiker. Als je meerdere grammen per dag nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld een medische aandoening behandelt, kunnen de kosten vrij snel uit de hand lopen.

KOSTEN VOOR HET BUITENKWEKEN

Zoals je hebt kunnen lezen, is het dus echt duur om je cannabis op straat te kopen. Een kostenbesparend alternatief is zelf je cannabis te kweken. In dit artikel gebruiken we buitenmethode, wat de goedkoopste manier is om te kweken. In een ideale omgeving zal de natuur je voorzien van bijna alles wat je nodig hebt: Zon, lucht en aarde. Om te beginnen, heb je slechts wat zaden nodig. Laten we aannemen dat je een gemiddeld pakje zaden koopt, met daarin 3 zaden die geschikt zijn voor buiten. Dan moet je rekenen op ongeveer 30 Euro. Als je in een regio woont waar je prima buiten kan kweken, zijn die 30 Euro de enige investering die je hoeft te doen. Er zijn er maar weinig die natuurlijk genieten van ideaal weer, maar zelfs als je ergens woont met een wat kouder klimaat, is het nog steeds mogelijk buiten te kweken, al zijn de initiële kosten wel iets hoger. Gezien de kans op slechte aarde, heb je wat extra meststoffen nodig voor de vegetatieve groeifase en de bloeiperiode. Beiden kosten rond de 30 Euro, dus we komen uit op een totale investering van 90 Euro. Misschien ken je wel een kweker die wat zaadjes voor je heeft, zodat je het geld voor de zaden uitspaart. Maar haal alsjeblieft geen zaden van de zwarte markt, want je weet niet of je zaden krijgt van goede kwaliteit. Je zou zelfs mannelijke planten kunnen krijgen!

Als alles goed gaat met je buitenproject, kan je een opbrengst verwachten van ongeveer 700g/plant. Met drie planten oogst je dus een ongelooflijke 2100g per plant! Onze gemiddelde gebruiker doet ongeveer 420 weken (toevallig!) met deze hoeveelheid en zou daarvoor op de zwarte markt ongeveer 21000 Euro voor hebben betaald. Voor een investering van 90 Euro, zou hij bij een dealer slechts 9 gram hebben gehad. Met een keer kweken, heeft hij een jaarvoorraad cannabis.

CONCLUSIE

Zelfs al doe je het rekenwerk met iets andere cijfers, of pakt de oogst van je planten minder goed uit dan verwacht, moet nu toch wel duidelijk zijn dat zelf kweken altijd de goedkopere manier is. Er is geen enkel scenario mogelijk waar de straatdealer je betere cannabis geeft voor minder geld. En de kwaliteit van zelfgekweekte cannabis zal ook altijd beter zijn. Natuurlijk is zowel het kweken als het kopen op straat beiden illegaal in de meeste delen van de wereld en we moedigen niet aan dat je dit doet, maar als je hoogwaardige cannabis wil waarmee je geen gat slaat in je bankrekening, kan je er niet omheen en zal je wat zaadjes in de grond moeten stoppen. Maar onthoud wel dat je specifieke klimaatomstandigheden nodig hebt om buiten fatsoenlijke cannabis te kweken.

Wat zijn jouw ervaringen met straatprijzen en hoeveel rook jij per week? Met deze informatie in handen, overweeg jij nu ook om buiten te gaan kweken? Laat het ons weten in de reacties!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken