Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Ceremoniële Peyote Muziek

Peyote drummerMuziek is een centrale activiteit in peyote ceremonies en bestaat uit zingen en drummen. Opgemerkt moet worden dat peyotisme ontwikkeld is tot een intertribale activiteit, de ceremonies en muziek tussen de tradities komen enorm overeen. Zoals Willard Rhodes al opmerkte, worden de liederen van de ene stam op de andere doorgegeven. Vier liederen met name, de "Opening Song", de "Night Water Song", de "Morning Sunrise Song" en de "Closing Song", zijn te horen bij verschillende stammen en de Kiowa is daar een van. Bruno Nettl schreef in het boek "Muziek in Primitieve Culturen": "De liederen uit de peyote cultuur zijn in muzikale stijl gerelateerd aan die van de Navajo en de Apache. Dit kan zijn vanwege de mogelijkheid dat de stijl zich zou kunnen hebben verspreid via de Lipan Apache."

In Kiowa ceremonies zijn de gebruikte instrumenten een water trommel en een kalebas rammelaar, in aanvulling op de zangstem. De water trommel is in staat een organisch geluid te produceren met een variabele toonhoogte, vanwege de beweging van het water in de trommel. De water trommel wordt, voor elke ceremonie, gevuld met water en opnieuw vastgebonden.

De oude en nieuwe stijl

Er is een wezenlijk verschil tussen "oude stijl" en "nieuwe stijl" peyote liederen. De oude stijl liederen zijn traditionele peyote liederen zoals ze al tientalen jaren zijn uitgevoerd en doorgegeven van de ene generatie op de andere.

Nieuwe stijl liederen zijn composities die in de laatste jaren zijn geschreven. Ze zijn vaak elektronisch verbeterd, met name met galmende, geharmoniseerde en elektronische instrumenten. De Native American Church legt de nadruk op het maken van nieuwe liederen, zodat iedereen wordt aangemoedigd nieuwe liederen te schrijven. Als een gevolg hiervan, zijn er nu honderden nieuwe peyote liedjes beschikbaar.

 

 Four Peyote Songs Led by Kevin Yazzie - Four Straight Songs - Cheevers Toppah, Kevin Yazzie

 

Algemene kenmerken van peyote muziek

In het boek "Peyote Muziek" noemt David McAllester zeven algemene kenmerken van peyote muziek waarmee het zich onderscheidt van andere inheemse muziek:

1) De liederen worden gezongen met een relatief "milde" zangtechniek;
2) ze zijn snel;
3) de begeleiding in achtste noot eenheden loopt gelijk met de stem en voegt toe aan de indruk van snelheid;
4) Ze zijn uniek consequent in het gebruik van slechts achtste en kwart-noten in de vocale melodie;
5) ze hebben de gebruikelijke vlakke zinspatronen maar tonen daarnaast een aanzienlijke frequentie in gepaarde patronen, beperkte omvang en een ongewoon en vlak slot;
6) de finale toont een toenemend gebruik van de grondtoon voor zinseinden;
7) aan het eind van een typisch peyote lied, net zo kenmerkend als het Christelijke 'amen', volgt de zin "he ne neyo wa".

Ook worden volgens de traditie "peyote liederen altijd door een individu gezongen, nooit in een koor."

 

Peyote Songs Led By Louie Gonnie (Epicenter)

Bronnen

- Omer C. Stewart, "Peyote religion" (Norman: University of Oklahoma Press, 1987)

- "The tracks of the little deer", laatst aangepast in 1992, www.peyote.org

- Willard Rhodes, "Music of the American Indians" (Washington: The Library of Congress, 1982), 15.

- Nettl Bruno, "Muziek in Primitieve Culturen", (Cambridge: Harvard University Press, 1956)

- McAllester David P, "Peyote Music". (New York: Viking Fund Publications in Anthropology, 1949)

 

Zamnesia

Peyote Cactus