Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Gaasvlieg en cannabis

Gaasvlieg

Het lichaam van de gaasvlieg is dun en langgerekt, en hij is groen tot geelgroen van kleur. Gaasvliegen lijken een beetje op muggen, maar hun vleugels zijn veel groter en ronder en hebben duidelijk zichtbaardere aderen. In rust hebben ze hun vleugels als een soort overkapping op hun rug gevouwen. Als ze vliegen, vertonen hun vleugels een glimmende, parelachtige glans. Het is zeker geen snelle of behendige vlieger en hij kan makkelijk uit de lucht worden gegrepen. Alle vier zijn vleugels hebben dezelfde vorm en kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Gaasvliegen zijn kwetsbaar; hun vleugels zijn snel beschadigd en is dat eenmaal gebeurd, dan kunnen ze niet meer naar de planten vliegen om zich te voeden.

Preventie en voeding

Bruine gaasvliegGaasvliegen zijn er in vele soorten en grootten. De andere bekende gaasvlieg is de bruine gaasvlieg (micromus variegatus). Deze komt minder voor. De groene gaasvlieg komt over de Lieveheersbeestje vs gaasvlieghele wereld voor, met uitzondering van Australië en Antarctica.

Het is handig dat deze gaasvlieg enorme hoeveelheden bladluizen eet, vooral wanneer het nog larven zijn. De imago (volwassene) voedt zich voornamelijk met de afscheidingen van bladluizen (honingdauw) en stuifmeel. Vrouwtje eten ook bladluizen, vooral wanneer deze eitjes in zich dragen. De larven, die zich enkel met bladluizen voeden, zijn ware eetmachines en lijken een beetje op de larven van lieveheersbeestjes.

De bladluizen worden niet daadwerkelijk opgegeten, maar veeleer leeggezogen, net als de spint en de motluis, twee andere plantenplagen. Vooral in de glastuinbouw worden gaasvliegen en masse gebruikt om bladluizenplagen te bestrijden. Eén enkele larve kan per dag wel 50 bladluizen verslinden.

Ontwikkeling

Gaasvlieg larve eet bladluis

De eitjes worden op lange stelen middenin bladluiskoloniën gelegd. Deze stelen zijn ervoor om mieren uit de buurt van de eitjes te houden. Omdat mieren zich voeden met honingdauw beschermen zij bladluizen. De larve is breed en lijkt op een rups en heeft een bruine, onregelmatige kleur, drie paar kleine pootjes en lange pincetachtige kaken.

De larven van sommige soorten gaasvliegen camoufleren zich met stukjes plant of dode bladluizen om zich zo voor de mieren te verstoppen. Wanneer de larven zich na enige tijd verpoppen, spinnen ze een web tussen de vegetatie. Er zijn twee generaties per jaar, en in de winter houdt de imago zijn winterslaap, meestal in huizen. Tijdens deze rustperiode wordt de gaasvlieg bruin, maar in de lente wordt hij weer groen.

Terug naar Cannabis Kweekgids

Terug naar Oplossen van Problemen

Terug naar InsectenplagenTop strains voor buiten