Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Splitsen

Als de vrouwelijke bloemknoppen eenmaal goed ontwikkeld zijn, kunnen we een trucje toepassen om de planten aan te moedigen meer THC te produceren. Dit wordt splitsen genoemd. Het kan ook worden toegepast op planten die uit zaadjes gegroeid zijn. Het juiste moment is wanneer de eerste zaadjes volledig rijp zijn. De splitsmethode komt uit Zuidoost-Azië en werkt als volgt.

Splitsen cannabisBind op een hoogte van 20-25 cm boven de grond een stuk snoer stevig om de stam onder de laagste takken. Druk dan een scherp mes in de richting van de vezels door de stam heen, precies onder het snoer. Snij met het mes naar beneden tot 5 cm boven de grond. Trek het mes er nog niet helemaal uit. De stam is nu over een lengte van 15-20 cm door het midden gesplitst.

Druk vervolgens een stokje zo dik als een potlood door de spleet. Dit kun je het best doen door het mes omhoog te bewegen tot iets boven de helft en vervolgens het mes te kantelen. Beide helften worden uit elkaar gedrukt zodat je vrij eenvoudig het stokje erdoor kunt steken. Kantel het lemmet weer naar de verticale positie en trek het mes eruit. Het stokje zorgt ervoor dat de twee helften niet weer dichtgroeien. Het snoer zorgt ervoor dat de stam niet verder uitscheurt.

Deze procedure heeft tot effect dat de opwaartse stroom van sappen wordt ontregeld. De plant gaat er niet dood van, maar het betekent wel dat er minder voedingsstoffen en water naar de toppen worden vervoerd. Als gevolg hiervan komt de vegetatieve groei tot stilstand en in plaats daarvan gaan de klieren nu extra THC produceren om sterkere dehydratie te voorkomen.

Ik heb op foto's gezien dat de toppen voller en harder worden dan bij planten die niet gesplit zijn. Maar dit betrof planten die uit zaadjes voortkwamen, dus voor geno- en fenotypen hoeft dit niet op te gaan. Een goede manier om dit te testen is klonen te gebruiken en ze ter vergelijking zo identiek mogelijk aan elkaar te houden om.

Eerder noemde ik het gebruik van een potlood, maar als de stam niet breed genoeg is, kun je ook satéprikkers gebruiken. Het gaat erom dat de stam niet kapot gaat, maar bij dikkere (outdoor) planten/stammen kun je ook iets dikkers gebruiken.

Terug naar Cannabis Kweekgids

Terug naar Technieken voor Gevorderden

 Beste zaden