Blog
Hoe Bereid Je Je Voor Op Een Veilige Psychedelische Trip?
9 min

Hoe Bereid Je Je Voor Op Een Veilige Psychedelische Trip?

9 min

Hier bij Zamnesia willen we er zeker van zijn dat je een goede trip ervaart bij je eerste sprong in het diepe. Volg deze richtlijnen, of je nu alleen een tijdje ongecontroleerd wilt giechelen of je ziel vleugels wilt geven.

Je eerste mushroom of truffel trip zou je een ‘wow-factor’ moeten geven. Het zou een levensveranderende, spiritueel verrijkend en groot avontuur van zelfexploratie moeten zijn. Goed beginnen, verzekert je van een verhelderende, euforische en geweldige ervaring.

Een paddotrip kan een fantastische ervaring zijn, een goede trip. Maar hij kan ook kwaadaardig zijn, de controle over je wereld en je zintuigen overnemen en je in een angstaanjagende en vreselijke magic mushroom wereld meesleuren, een bad trip.

"Set and setting”, zoals dr. Timothy Leary graag zei, hebben een grote invloed op het uiteindelijke verloop van de trip. Maar er zijn genoeg andere factoren die de paddotrip beïnvloeden, zoals dosering, de soort paddenstoel en gewoon de neigingen van je onderbewuste brein. Iedereen die voor het eerst in aanraking komt met magic mushrooms, zou voor het trippen wat informatie moeten inwinnen (als jij een van die personen bent, goed zo; je bent dit immers aan het lezen!), maar naarmate je meer ervaren wordt, leer je hoe je psilocybine paddenstoelen op de juiste manier kunt innemen, en dan zul je een goed, zo niet verbijsterende paddotrip beleven.

Chemische structuur van paddo's

Welnu, misschien heb je wel eens iets gehoord over de effecten van acid of LSD (of heb je het zelf wel eens genomen). Een psilocybine paddotrip is ongeveer hetzelfde, maar dan met een ander ‘randje’. Wat bekend is, is dat zowel psilocybine en psilocine, twee psychedelische bestanddelen in paddo’s evenals acid bewezen gedeeltelijke of volle agonisten zijn voor verschillende serotoninereceptoren (een agonist is een chemische stof die een receptor in het lichaam activeert; een antagonist is een stof die het effect omkeert) in het lichaam en het brein.

Psilocybine Vs. Psilocine: De Verschillen

Psilocybine en psilocine hebben tevens chemische structuren die lijken op een chemische serotonine, ook bekend als 5-HT, hoewel de driedimensionale structuur van LSD er toch iets anders uitziet. 

Maar hoe ziet zo’n paddotrip er nou echt uit?

Maar hoe ziet zo’n paddotrip er nou echt uit?

Er gaat een mythe in het rond die zegt dat magic mushrooms net als LSD geen hallucinaties veroorzaken, maar gewoon vervormen wat je zintuigen waarnemen. Dit is precies van paddo’s en acid bij lage doseringen doen. Maar bij veel hogere doseringen, oftewel spirituele doseringen, zullen zowel bij magic mushrooms als bij acid hallucinaties optreden die de wereld rondom de tripper opslokken, waarna de tripper zichzelf verliest in de wereld van psychedelica.

Bij lagere doseringen lijkt een paddotrip op een zeer heftige Sativa high. Eerst worden de kleuren van alle dingen levendig en vol en verkrijgen ze een soort ‘helderheid’. De euforie slaat dan in en al snel zul je letterlijk om niets beginnen te giechelen en te lachen.

Geluiden blijven maar echo’s produceren en dan weet je ineens niet meer zeker of het geluid er überhaupt wel was. Als het je lukt om te eten, zul je merken dat smaken fleurig en exotisch zijn en tijdens het kauwen zelfs veranderen. Maar dat is nog maar de eerste hap. Als je je ogen sluit, zie je intense geometrische patronen, in de volle drie dimensies, die glijden, ronddraaien en verschillende complexe vormen aannemen. Open je ogen en je zult op de muren, de vloeren en de plafonds, op stenen en het meubilair patronen zien, in het volle licht, die maar doorgaan met op complexe wijze van gedaante te veranderen.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn Visuals Bij Het Gebruik Van Psychedelica?

Dan komen de gedachten. Velen omschrijven het als een gevoel van ‘vrijheid’, alsof de filter die je bewuste van je onderbewuste scheidt plotseling is weggevallen. Gedachtestromen kunnen zich vrij en soepel, zonder enige moeite, voortbewegen en hun eigen weg gaan, en zich soms zelfs opsplitsen in twee compleet onafhankelijke gedachtestromen die tegelijkertijd optreden, totdat ze later weer samenkomen. Sluit dan je ogen weer en als de dosis goed is, zullen volle, levensechte dromen je geestesoog beheersen, je zintuigen overspoelen en verhalen voor je afspelen die je onderbewuste op dat moment aandraagt.

Zelfs in deze fase, die bereikt kan worden door iemand zonder tolerantie voor magic mushrooms door slechts een kleine tot gemiddelde dosis te nemen, bereiken sommige paddotrippers al “een beter perspectief op hun rol in het leven” evenals, in sommige gevallen, gesprekken met goddelijke wezens of intelligente wezens uit andere dimensies of andere werelden.

Hoe zorg ik voor een goede trip?

Hoe Zorg Ik Voor Een Goede Trip?

Ten eerste is het zo dat iedereen anders op drugs reageert, dat geld ook voor magic mushrooms. Daarom moet je met een kleine dosis beginnen en zelf bepalen hoeveel je de volgende keer gebruikt.

Met dat in gedachten besluit je hoe intens je eerste paar trips zouden moeten zijn. Wil je uiteindelijk in je onderbewuste brein onderduiken en in verschillende landschappen rondzwemmen terwijl je kennis maakt met verschillende zingevingen van het leven; of wil je gewoon een leuke, aangename magic mushroom high met wat kleurrijke visuele en interessante vormen? Zorg dat je de juiste hoeveelheid paddo’s bij de hand hebt; die hoeveelheid hangt dus af van het aantal trips dat je wilt beleven en de hoeveelheid die je wilt innemen. Maar we zullen het zo direct over de dosering van psilocybine paddenstoelen hebben.

Set en setting

Voordat je zelfs maar begint na te denken over de intensiteit van de trip, de dosering en dat soort dingen, moet je eerst zorgen voor een veilige, kalme tripomgeving, Timothy Lears ‘set and setting’. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze niet op straat moeten zijn of in het bos of in/op het water, maar in een huis waar je de trip kunt ontdekken en buiten kunt rondlopen als je van de schoonheid van de natuur wilt genieten.

‘Set and setting’ behelst ook je geestesgesteldheid. Neem geen magic mushrooms op de dag voordat je een examen of een sollicitatiegesprek hebt. Kies geen ‘veilige plek’ uit waar iemand is of kan komen opdagen van wie je niet wilt dat hij of zij van jouw paddogebruik afweet. Angst en irritatie voorafgaand aan een trip kunnen naderhand snel omslaan in een vreselijke, chaotische bad trip. Blijf rustig, geniet van de paddo-ervaring met een open geest, en wat er ook op je af komt, het zal goed komen. Echt waar.

Gerelateerd artikel

Set En Setting: Twee Essentiële Factoren Bij Een Psychedelische Trip

Fix een tripsitter

Een tripsitter is trouwens een goede manier om ervoor te zorgen dat er in de realiteit niks met je gebeurt. Vind een tripsitter of een nuchter iemand die de tijd heeft en ervaring heeft om voor je te zorgen en je kan helpen om door de magic mushroom ervaring heen te komen. Het gebeurt vaker wel dan niet dat trippers die psilocybine paddenstoelen innemen erachter komen dat een tripsitter best behulpzaam kan zijn, simpelweg doordat hij een dekentje kwam brengen wanneer ze er een nodig hadden of doordat hij de tripper behoedde voor een onaangename ontmoeting met de politie, of erger nog, voor lichamelijk letsel.

WAT ALS JE TRIP NIET GOED GAAT?

Misschien is het de eerste keer dat je op een psychedelische tour gaat, of misschien vind je het effect van je shrooms een beetje te sterk. Geen zorgen!

De Trip Stopper 3000 helpt je de effecten van een slechte trip te verminderen zodat langzaam tot rust komt. Als je de Trip Stopper 3000 bij de hand hebt, voel je je relaxter, zodat je ook meer kunt genieten van je paddotrip!

  1. Neem 2 witte capsules in (maltodextrine) om de effecten van je trip te verminderen.
  2. Neem 2 donkere capsules in (valeriaan) om te relaxen.
  3. Eet iets hartigs.
  4. Blijf rustig, adem langzaam in en uit, en weet dat het vervelende gevoel snel zal verdwijnen.

Hoeveel paddenstoelen zou ik moeten innemen?

Hoeveel paddenstoelen zou ik moeten innemen?

Als je jouw set en setting hebt uitgevogeld, een goede buffer hebt speciaal voor de paddotrip en een goede tripsitter erbij hebt, is het tijd om over de dosis na te denken.

De volgende doseringen zijn goede richtlijnen, volgens Erowid, voor mensen die voor het eerst of voor de derde of vierde keer paddo’s eten. Meer ervaren paddogebruikers zullen al een goede tolerantie hebben opgebouwd en zullen waarschijnlijk hun dosis in overeenstemming daarmee willen aanpassen; maar als ervaren paddotripper weet je hopelijk inmiddels wel hoe je jouw eigen lichaam moet inschatten. Deze doseringen zijn overigens bestemd voor Psilocybe cubensis.

Paddo DoseringscalculatorBereken

Lichte dosis paddo's

The Erowid Psilocybin Mushroom Vault zegt dat een kwart gram gedroogde paddenstoelen de drempeldosis is. Een drempeldosis is een dosis die nauwelijks effecten teweeg brengt. Een drempeldosis psilocybine paddenstoelen veroorzaakt soms een licht gevoel van kou samen met een matige levendigheid van kleuren en licht, maar dat is dan ook alles.

De pagina over dosering gaat vervolgens verder met te zeggen dat een ‘lichte’ dosis psylocybine paddenstoelen ongeveer een kwart gram, de drempeldosis, tot een gram gedroogde paddo’s is.

Bij sommige mensen verwijden de pupillen zich. Gevoelige trippers voelen misschien iets van de klassieke paddenstoelenmisselijkheid in deze fase. Licht visuele hallucinaties, hoewel het meer een soort vluchtige storingen zijn, kunnen aan de rand van je blikveld zichtbaar worden en felle kleuren en intense lichten kunnen er volgens deze pagina als een sterrenhemel uitzien. Het onderscheidende ‘paddenstoelenaura’ wordt zichtbaar.

Gerelateerd artikel

De Vijf Niveaus Van Een Trip Volgens Timothy Leary

Gemiddelde dosis paddo's

En gemiddelde dosis bedraagt volgens Erowid ongeveer één tot twee en een halve gram. Maar onthoud wel dat bij iedereen de paddo-ervaring anders zal zijn. Sommige mensen voelen nauwelijks meer effecten dan bij een lichte dosering en kauwen de eerste keer rustig twee en een halve gram weg, terwijl andere mensen met dezelfde hoeveelheid keihard gaan trippen en een volledige psilocybine-ervaring meemaken, compleet met intense visuele effecten en kronkelende gedachten. Het beste om te doen als je niet zeker bent van de dosering, is te beginnen met anderhalve gram, of zelfs een lichte dosis als je in het verleden wel eens gevoelig bleek te zijn voor psychedelica.

Bij een gemiddelde dosis zullen de fysieke effecten vol aan de dag treden, inclusief de paddomisselijkheid voor gevoelige trippers en beginners. Je pupillen zijn nu duidelijk verwijd en je bloeddruk en hartslag kunnen verhogen, zonder overigens een onveilig niveau te bereiken. Sommige gebruikers ervaren de ‘afkoelende’ sensatie die je bij de drempeldosering voelt en die sterker wordt naarmate de trip vordert.

Ongeremde, visuele effecten met geopende ogen doen zich tijdens deze fase voor en de droomachtige beelden van paddotrips beginnen vorm te krijgen. De meeste mensen zeggen dat met een gemiddelde dosis hun gedachtenpatronen anders waren; de kans is groot dat ‘verlichtende’ gedachten en een helder besef over de wereld zich zullen manifesteren. Tegelijkertijd zullen gevoelens dynamisch en overdreven worden, en intense stemmingswisselingen die zich tussen euforie en dysforie bewegen en die lijken op de stemmingswisselingen bij LSD, kunnen tevens voorkomen.

Sterkte dosis paddo's

De pagina over dosering definieert ten slotte een ‘sterke dosis’ tussen twee en een half tot vijf gram gedroogde paddenstoelen, waarbij vijf gram een ‘zware dosis’ wordt genoemd. Mensen die voor het eerst magic mushrooms nemen en een echte, volle paddotrip willen ervaren, nemen vaak ongeveer drie en een halve gram in bij hun eerste dosis, en de trip kan dan een euforische, verhelderende ervaring zijn.

Maar bij dergelijke tripintensiteiten kan een bad trip, tsja, echt ‘bad’ worden, en beginners die niet weten hoe ze met een bad trip om moeten gaan, kunnen in zwaar weer terechtkomen. Als een beginner dit niveau van intensiteit bereikt, heeft hij waarschijnlijk teveel genomen en zal het verdere verloop van de trip snel, gemeen en zeer waarschijnlijk niet aangenaam zijn. Je pupillen zijn rond en groot en de misselijkheid kan toeslaan in je maag; zelfs ervaren magic mushroom gebruikers kunnen het moeilijk krijgen als ze niet zijn voorbereid op dergelijke, ernstige effecten.

Gerelateerd artikel

Wat Je Moet Doen Als Je Een Bad Trip Meemaakt

Als een beginner dit niveau van intensiteit bereikt, heeft hij waarschijnlijk een overdosis genomen ( ‘overdosis’ betekent letterlijk ‘meer dan nodig is’; een overdosis suggereert niet meteen overlijden of blijvend lichamelijk letsel) en zal het verdere verloop van de trip snel, gemeen en zeer waarschijnlijk niet aangenaam zijn. Je pupillen zijn rond en groot en de misselijkheid kan toeslaan in je maag; zelfs ervaren magic mushroom gebruikers kunnen het moeilijk krijgen als ze niet zijn voorbereid op dergelijke, ernstige effecten.

Aan de andere kant, als een psychonaut de bedoeling heeft om een bepaald niveau te bereiken en klaar is voor wat er op hem afkomt, kan een hoge dosering op grondige wijze juist extreem euforisch en levensveranderend zijn. Als je psilocybine in een geconcentreerde hoeveelheid inneemt of in krachtige magic mushrooms, kun je zelfs een ‘egoverlies’ ervaren, dat is in feite het verlies van het gevoel een ‘zelf’ te hebben. Het gevoel van egoverlies wordt omschreven als een letterlijk opgaan in je omgeving, verloren raken in de stroom van de trip en geen echte verlangens, conflicten of controle meer ervaren. Soms wordt dit ‘één zijn met het universum’ genoemd.

Kun je je paddo's bijpakken?

Kun je je paddo's bijpakken?

Met een simpele online zoekopdracht vind je veel online forumdiscussies met tegenstrijdige berichten over het bijpakken van paddo's. Daarbij moet opgemerkt worden dat je bij het gebruik van paddo's vrij snel een tolerantie opbouwt. Het innemen van extra shrooms heeft daarom mogelijk weinig tot geen effect bovenop wat je al genomen hebt. Ook hangt dit samen met wanneer de paddo's worden ingenomen.

Volgens veel mensen kan het herdoseren binnen de eerste paar uur na je aanvankelijke dosering en voor de piek van de trip de effecten versterken. Dit wordt echter betwist, aangezien je hier maar een kort tijdsbestek voor hebt, omdat je snel een tolerantie opbouwt. Een probleem waar je ook tegenaan kunt lopen, is dat je mogelijk gaat overcompenseren en teveel gaat gebruiken. Dit kan resulteren in een trip die veel intenser is en langer duurt dan je had verwacht.

Hoe vaak kun je trippen?

Hoe vaak kun je trippen?

Zoals besproken, heeft je opgebouwde tolerantie veel invloed op hoe sterk de trip is. Hoe vaak je tript, speelt in dat opzicht ook een rol. Veel mensen kiezen ervoor om eens in de zoveel maanden te trippen, gewoon omdat ze dat niet vaker willen. De potentieel opbeurende en euforische aard van een paddotrip kan daarbij langdurende stemmingsverbetering opleveren. Verschillende onderzoeken wijzen hier ook op. Misschien is dat tevens de reden dat veel mensen geen behoefte voelen om paddo's te gebruiken tot dit gevoel weer is uitgewerkt.

Als je vaker paddo's wilt gebruiken, kan dat echter ook. Maar het is zeker de moeite waard om tussen trips minstens 1-2 weken te wachten. Dat is namelijk genoeg tijd om je tolerantie naar het basisniveau terug te brengen: die schiet al na één trip weer omhoog. Maar uiteindelijk hangt het allemaal af van je wensen en wat je uit het paddogebruik wilt halen. Zo kiezen sommigen bijvoorbeeld ook wel voor microdosing om hun basistolerantie op een verhoogd niveau te houden.

Dus hoeveel magic mushrooms moet ik kopen?

Dus Hoeveel Magic Mushrooms Moet Ik Kopen?

Dat is een goede vraag. Het antwoord is: nul. Je zou magic mushrooms niet per aantal moeten kopen, tenzij je een paddenstoelenkweker bent die zaadjes koopt (en als je dat bent, waarom lees je dit dan?). Je zou ze per gram moeten kopen. En als je echt niet opgelicht wilt worden, koop je ze bij iemand die ze voor je ogen afweegt of je zorgt ervoor dat je ze zelf kunt wegen. Je zou eigenlijk hoe dan ook een weegschaal moeten hebben om je dosering af te wegen, maar een heleboel mensen bepalen gewoon met het blote oog hoeveel ze kunnen innemen als ze weten hoeveel ze gekocht hebben.

Als je gewoon van plan om een paar keer te trippen, heb je niet meer nodig dan drie en een halve gram gedroogde paddenstoelen, en je zou het zelfs met minder kunnen doen (zoals altijd hangt dit af van de kracht van de magic mushrooms van jouw leverancier). Als het je eerste trip is, ken je waarschijnlijk nog geen mensen die grote hoeveelheden magic mushrooms kopen en zullen je connecties beperkt zijn.

Wees tevreden als je drie en een halve gram krijgt voor €15 tot €20 als je voor het eerst paddo’s koopt. Houd rekening met €7 tot €12 voor een gram. Mensen die vaak trippen, kopen hun paddo’s vaak per 10, 15 of 20 gram en betalen dan vaak €75 tot €150. En het is niet ongebruikelijke dat paddofanaten met goede connecties soms wel eens om een gratis dosis vragen of die zelfs vanzelf krijgen aangeboden.

Als je echt ter plekke de hoeveelheid paddo’s moet beoordelen alleen door ernaar te kijken, kun je er rekening mee houden dat tien tot vijftien paddenstoelen ongeveer drie en een halve gram wegen. Je kunt van tevoren ook op Google zoeken naar ‘drie en een halve gram paddo’s’ of zoiets om een idee te krijgen van hoe dat eruit zou moeten zien. Het blijft over het algemeen het beste om je dosis af te wegen, en als je een weegschaal erbij hebt, doe dat dan ook.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken