Wat Is Een Vaporisator?

Gepubliceerd op:
Categorieën : Blog
Laatst bewerkt :

Wat Is Een Vaporisator?


Een vaporisator is een apparaat dat gebruikt kan worden om een verscheidenheid aan gedroogde kruiden, bijvoorbeeld cannabis of nicotinevrije tabak, te verhitten.

Een vaporisator is een apparaat dat gebruikt kan worden om een verscheidenheid aan gedroogde kruiden, bijvoorbeeld cannabis of nicotinevrije tabak, te verhitten tot op het punt waarop de essentie vrijkomt in de vorm van een dunne, geurige damp. Dit garandeert dat er geen rook uit de kruiden komt; de kruiden worden niet verbrand, verkoold of aangestoken. Hoewel de door de vaporisator geproduceerde damp heel erg op rook lijkt, bevat deze geen enkele van de schadelijke deeltjes die je meestal wel krijgt als je kruidenmengsels rookt.

Hoe vaporiseren van roken verschilt

Om te roken heb je ontbranding nodig om de ingrediënten in de kruiden vrij te laten komen. Een van de grote gevaren bij ontbranding is het vrijkomen van gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen, zoals as, benzeen, koolmonoxide, naftaleen en tolueen. Ongeveer een derde deel tot de helft van alle ingrediënten van een kruidensubstantie gaat teniet bij ontbranding; dat betekent dat roken niet alleen de gezondheid van de roker in gevaar brengt, maar ook dat de kruiden tijdens het proces het grootste deel van hun belangrijkste ingrediënten kwijtraken.

Als je vaporiseert, verwarm je de kruidenmaterialen daarentegen op een voorzichtige manier met behulp van een verwarmingselement. Dit betekent dat de kruidenessentie wordt vrijgegeven als een dunne, niet-caustische, voor 95% onverdunde damp bij een temperatuur van ongeveer 226 graden Celsius. Met een temperatuur tussen 150-180 graden verdamp je op halve kracht. De damp kan dan voorafgaand aan het inhaleren worden gefilterd of gekoeld middels verschillende methoden.

Vaporisators worden aangeboden in verschillende modellen, grootten en prijzen; ze gaan van grote apparaten voor in huis die aan het elektriciteitsnet moeten worden aangesloten tot aan discrete, draagbare versies. De meeste modellen voor thuis kunnen met verschillende extra’s worden uitgebreid, bijvoorbeeld slangen of ballonnen. Draagbare modellen maken gebruik van herlaadbare batterijen, samen met gasachtige substanties zoals butaan of lachgas.

De drie vaporisatordesigns

Glas: Glazen modellen zijn de goedkoopste manier om te vaporiseren, ze bieden je een eenvoudige manier om de gewenste temperatuur te bereiken, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van de temperatuur.

Elektrisch: Deze verwarmen met behulp van een element bovenop een glazen bol die met damp gevuld wordt, welke vervolgens middels een kleine slang geïnhaleerd wordt.

Digitaal: De laatste versies van de vaporisators hebben een chip die de temperatuur en de hoeveelheid plantaardige substantie in de damp regelen.

Inhaleringsmethoden

Stored Vapor: Deze specifieke methode slaat de damp op in een glazen bol of een ballonachtige zak. Omdat ballonnen groter kunnen worden, kunnen ze meer damp bevatten dan een statische glazen holte. Het enige nadeel van het opslaan van de damp in een zak is dat het langer duurt om het juiste extractiepunt voor de te vaporiseren kruiden te bereiken.

Direct Lung: Bij deze specifieke methode wordt de damp met hete lucht verwarmd of met koel water afgekoeld alvorens direct naar je longen te gaan. Hierdoor kun je een grotere hijs nemen, want er is geen reservoir, en de smaak is zuiverder. Sommige apparaten hebben zelfs een ventilator die de beluchting bevordert.

Er moet wel gezegd worden dat ondanks het sterk verminderde gevaar en risico om je ademhalingssysteem te irriteren, er bij vaporisators wel een kans blijft bestaan dat dit toch gebeurt. Als je een grote hoeveelheid ‘droge’ gevaporiseerde cannabis inneemt, iets wat beginners vaak doen, zul je vaak een intense hoestbui opwekken.

Vier redenen om te vaporiseren

Een veilig en schoon medium. In vergelijking met de rook en het residu van verbrande kruiden is het gehalte aan irriterende of gezondheidsbedreigende stoffen die geproduceerd worden bij het vaporiseren van plantmateriaal ofwel niet-bestaand, ofwel sterk verminderd, dat hangt af van het specifieke bestanddeel.

Minder brengt meer op. Terwijl je bij het roken van een kruid alle werkzame stoffen in één keer binnenkrijgt, kan een vaporisator de gebruiksduur van het kruid verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen, door namelijk de gebruiker de mogelijkheid te bieden om te doseren.

Smaak. Kruidendamp die gemaakt wordt zonder te verbranden is schoner, puurder en heeft een aangenamere smaak. Bovendien zijn veel van de schadelijke dampen en stoffen die door verbranding worden veroorzaakt niet aanwezig.

Efficiency. Behalve dat vaporisators een minder gevaarlijke methode zijn waarmee de gebruiker van zijn favoriete kruid kan genieten, kunnen kruidenoplossingen die ontwikkeld zijn met de vaporisator in gedachten in hogere concentraties en met een sterkere geur worden aangeboden dan de kruiden die voor verbranding bestemd zijn.

Daar komt nog bij dat, met betrekking tot alternatieve toepassingen van vaporisators, sommige professionele chefs vaporisators gebruikt hebben om de smaaktoepassing van bepaalde kruiden of specerijen te veranderen. Dit wordt over het algemeen gedaan door chefs die bepaalde stoffen willen gebruiken die oneetbaar kunnen worden door te veel hitte of door reguliere kookmethoden. Deze ‘culinaire vaporisatie’ wordt bijvoorbeeld toegepast wanneer kruidendamp in zakken wordt bewaard die vervolgens als placemat worden gebruikt. Als het bord met de maaltijd op de zak wordt geplaatst, barst de zak vanwege de druk en komt de aromatische lading vrij. Omdat geur zo’n belangrijk onderdeel is van smaak, bieden de gevaporiseerde kruiden de klant een extra smaakdimensie.