De vegetatieve fase van wietplanten

In de vegetatieve fase van een wietplant vindt het grootste deel van groei omhoog en naar buiten plaats. Dit is belangrijk voor een overvloedige oogst. Het beheersen van deze fase zorgt voor een goede basis voor een gezonde en overvloedige bloei.

De vegetatieve fase is de periode waarin de wietplant van een kleine zaailing naar een grote, bossige plant gaat (tenzij je haar traint). Het grootste deel van de verticale en zijwaartse groei vindt dan plaats. Het is dus van cruciaal belang dat de plant deze fase op een gezonde manier doorloopt, zodat je later grote oogsten kunt behalen. Bovendien kunnen ziektes en plagen in deze fase veel gemakkelijker worden verholpen dan tijdens de bloei, dus het begrijpen van de ins en outs van de vegetatieve fase is van cruciaal belang.

Hieronder gaan we dieper in op deze belangrijke periode in het leven van de wietplant en helpen we je de vegetatieve fase te optimaliseren en superieure resultaten te behalen tijdens de oogst.

Wat is de vegetatieve fase?

De vegetatieve fase van een wietplant is een dynamische groeiperiode. Gedurende deze tijd concentreren planten zich op het opbouwen van sterke wortels, het ontwikkelen van weelderige, groene bladeren en een sterke steel. Deze fase is cruciaal voor het verzamelen van de energie die nodig is voor de bloei, en bepaalt uiteindelijk de omvang en opbrengst van je oogst. Tijdens deze periode heeft een wietplant een specifieke omgeving nodig om te kunnen gedijen en zich voor te bereiden op de overgang naar de bloei.

De duur van de vegetatieve fase kan sterk verschillen, van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de voorkeur van de kweker, de genen van de strain en de omgeving. Binnen kun je de vegetatieve fase verlengen door een lichtcyclus van 18 uur aan en 6 uur uit aan te houden. Dit bevordert voortdurende groei, mogelijk zelfs voor onbepaalde tijd. Buiten wordt de duur van de vegetatieve fase bepaald door de natuurlijke lichtcyclus, waarbij langere dagen in de zomer de vegetatieve groei bevorderen.

In de natuur vindt het vegetatieve stadium plaats tussen de lente en de late zomer, wanneer de dagen langer zijn dan de nachten, d.w.z. meer dan 12 uur daglicht per dag. In deze periode voeden planten zich met zonlicht en gebruiken dit om, soms heel snelle, groei te stimuleren. Ergens rond de late zomer/vroege herfst, wanneer de dagen korter worden en het kleurenspectrum meer rood bevat, zullen fotoperiode planten overgaan naar de bloei. Hierdoor stopt de bladgroei en in plaats daarvan gaan ze toppen of stuifmeelzakjes produceren, afhankelijk van het geslacht.

Geslachtsbepaling van wietplanten tijdens de vegetatieve fase

Kortom, je kunt het geslacht van een plant tijdens de vegetatieve fase niet bepalen, tenzij je toegang hebt tot een hightech laboratorium dat de genetische samenstelling van elke plant kan onderzoeken. Ervan uitgaande dat dit niet het geval is, zul je moeten wachten tot de bloei begint. Je hebt ruim genoeg tijd om de mannetjes weg te halen voordat ze stuifmeel vrijgeven, maar je moet je planten regelmatig controleren zodra ze beginnen te bloeien en de mannetjes zo snel mogelijk verwijderen om te voorkomen dat de vrouwtjes worden bestoven.

Voor meer gedetailleerde informatie, inclusief visuele hulpmiddelen, raadpleeg je onze handleiding over het geslacht bepalen van planten.

Gerelateerd artikel

Het Geslacht Van Cannabisplanten Identificeren

Beste omstandigheden voor de vegetatieve fase

Het creëren van de optimale omgeving voor de groei zal je wietplanten helpen hun volledige potentie in deze fase te bereiken. Uiteindelijk zal dit later tot betere resultaten leiden. Tijdens de vegetatieve fase dragen verschillende factoren bij aan een gezonde groei:

  • Temperatuur en luchtvochtigheid: streef naar een temperatuur tussen 22–28°C overdag en iets koeler 's nachts. De luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60% worden gehouden en indien nodig worden aangepast om optimale groei te bevorderen en schimmel of ongedierte te voorkomen.
  • Licht: planten in de vegetatieve fase hebben veel licht nodig om te kunnen gedijen. De standaardcyclus is 18 uur licht en 6 uur donker, maar er bestaan ook andere verhoudingen. Sommige mensen die autoflowers kweken, gebruiken een 20/4 cyclus, of laten zelfs de lichten altijd aan. Hoogwaardige leds of MH lampen (metaalhalogenide) worden aanbevolen vanwege hun volledige kleurenspectrum en effectiviteit, waarbij vooral leds steeds populairder worden.
  • Luchtcirculatie: goede ventilatie en luchtcirculatie voorkomt de opbouw van warmte en vocht, waardoor planten verse koolstofdioxide ontvangen voor fotosynthese. Als je je zorgen maakt over de buren of gewoon niet wilt dat je huis naar wiet ruikt, kun je ook een koolstoffilter in het ventilatiesysteem installeren om de geur op te vangen.

Vegetatieve fase: duur en lichtcyclus

Als je binnen kweekt kun je de duur van de vegetatieve fase aanpassen aan je behoeften. Buiten zijn je planten afhankelijk van de zon.

Vegetatieve fase binnen

Binnen kun je de duur van de vegetatieve fase bepalen door de lichtcyclus aan te passen. Als je planten meer dan 12 uur per dag verlicht houdt, blijven ze in deze fase voor onbepaalde tijd. Houd er echter rekening mee dat een donkere periode ook belangrijk is, vooral voor fotoperiode planten. Veel van hun processen kunnen alleen in het donker worden voltooid, dus geef ze deze tijd.

De vegetatieve periode duurt gewoonlijk tussen de 2 en 8 weken, afhankelijk van de gewenste omvang van je planten en de grootte van je kweekruimte. Een andere overweging is stress, of het nu gaat om training of schade. Als je planten stress geeft of beschadigt, moet je ze minimaal twee weken extra tijd in de vegetatieve fase geven, zodat ze kunnen genezen. Ze zullen namelijk niet goed herstellen zodra ze de bloei ingaan.

Vegetatieve fase buiten

De vegetatieve fase buiten wordt bepaald door de natuurlijke lichtcyclus, waarbij planten doorgaans in de lente en vroege zomer de vegetatieve fase ingaan, tenzij je ze om wat voor reden dan ook later laat kiemen (niet aanbevolen). Op de meeste plekken kan deze fase zich uitstrekken tot laat in de zomer, wanneer het afnemende aantal uren daglicht op natuurlijke wijze tot bloei leidt.

Je kunt niet veel doen om de groei buiten te verlengen of te beperken, tenzij je zwarte dozen gebruikt of je planten vroeg naar binnen verplaatst om de bloei kunstmatig op gang te brengen. Dit is voor de meeste kwekers echter niet wenselijk.

Als je de meest productieve planten wilt, kun je het beste je zaden zo vroeg mogelijk binnen laten kiemen, zodat ze het maximaal mogelijke aantal dagen in de zon krijgen. Je wilt ook niet te vroeg beginnen, omdat jonge zaailingen in koud lenteweer dood kunnen gaan. Probeer ze echter in april of uiterlijk begin mei buiten te hebben. Dit geeft ze minimaal een paar maanden de tijd om te groeien en zich voor te bereiden op de bloei.

Vegetatieve fase in een tuinkas

Kweken in een tuinkas kan je helpen de vegetatieve groei te optimaliseren en tegelijkertijd planten te beschermen tegen ongunstige weersomstandigheden. Tuinkassen bieden een combinatie van voordelen voor de binnen- en buitenkweek, waardoor je naast kunstmatige verlichting ook de kracht van de zon kunt benutten. Zo kun je de vegetatieve fase verlengen. Als alternatief kun je een lichtdicht zeil over de tuinkas leggen, zodat de bloei vroegtijdig op gang komt.

Gerelateerd artikel

Binnenteelt Vs. Buitenteelt: De Voor- En Nadelen

Water geven tijdens de vegetatieve fase

Water geven tijdens de vegetatieve fase is cruciaal voor de ontwikkeling van wortels en de algehele gezondheid van de plant. Probeer deze basistaken uit te voeren met dezelfde zorg en aandacht als bij meer complexe operaties. Bewateren is niet moeilijk en als je dit goed doet, bespaar je je een hoop gedoe en help je je planten aanzienlijk.

Te veel water geven komt vaker voor dan te weinig water geven en kan leiden tot wortelrot en problemen met de opname van voedingsstoffen. Door te weinig water kunnen planten stress krijgen en kan de groei belemmeren. Hier volgen enkele belangrijke overwegingen:

  • Waterkwaliteit: gebruik schoon, pH gebalanceerd water (pH 6,0–7,0) voor een optimale opname van voedingsstoffen.
  • Frequentie: geef de planten pas water als de bovenste paar centimeter aarde (ongeveer een knokkel) droog aanvoelt. Als het vochtig is, geef dan geen water; je planten hebben het nog niet nodig.
  • Observeren: kijk hoe je plant op het waterschema reageert en pas deze indien nodig aan, rekening houdend met factoren als luchtvochtigheid, temperatuur en plantgrootte.
  • Symptomen van problemen met water geven: de symptomen van te veel water en te weinig water lijken veel op elkaar, tenminste in het begin. Wees dus altijd voorzichtig voordat je nog meer water geeft. Planten herstellen zich veel makkelijker van te weinig water dan van te veel water, dus houd hier rekening mee.

Voeding tijdens de vegetatieve fase

De behoefte aan voedingsstoffen is hoog tijdens de vegetatieve fase, met de nadruk op stikstof voor bladgroei, samen met evenwichtige niveaus van fosfor en kalium. Tijdens de vegetatieve fase is de ideale verhouding tussen stikstof, kalium en fosfor (NPK) 3:1:1.

Er bestaat specifieke voeding voor deze fase, maar je kunt deze ook zelf maken. Als je deze verhouding goed hanteert, zal dit je plant enorm ten goede komen en de kans verkleinen dat je tegen problemen aanloopt, zoals overvoeding en nutrient lock out.

Naast het gebruik van de juiste verhouding voedingsstoffen, moet je er ook naar streven je planten net genoeg voeding te geven, en niet te veel. Net zoals mensen niet oneindig groter en gezonder worden als ze steeds meer blijven eten, geldt dat ook voor wietplanten. In tegenstelling tot mensen die gezonder zijn als ze iets te veel eten dan te weinig, kunnen planten beter een beetje ondervoed zijn. Wordt dus niet te enthousiast bij het voeden van je planten. Misschien wil je er het maximale uit halen, maar met emmers vol voeding bereik je dit niet.

Meestal krijg je de beste resultaten door organische meststoffen te gebruiken, die een scala aan voedingsstoffen bevatten (van macronutriënten tot micronutriënten die in sporenhoeveelheden nodig zijn). Deze breken langzaam in de bodem af, wat betekent dat ze meestal niet leiden tot voedingsgerelateerde problemen.

Gerelateerd artikel

Leer Hoe, Waarom En Wanneer Je Wiet Van Voedingsstoffen Moet Voorzien

Wiet trainen tijdens de vegetatieve fase

Als je je planten wilt trainen, of je ze nu klein wilt houden of de opbrengst wilt verbeteren (of beide), dan moet je dit doen in de vegetatieve fase. Het breken van takken en het snoeien van cola's in de bloei zal je plant ernstig beschadigen en je opbrengst niet verbeteren!

Omdat trainen bijna altijd stressvol is, moet je dit zo vroeg mogelijk doen. Zo hebben je planten voldoende tijd om te herstellen. Als je bijvoorbeeld een plant topt en deze tien dagen later laat bloeien, doe je daar niemand een plezier mee. Als je buiten kweekt, train dan ook in de lente, zodat de planten zich de hele zomer kunnen herstellen.

Veel voorkomende trainingsmethoden zijn onder meer:

  • Sea Of Green en Screen Of Green (SOG en ScrOG): bij de eerste methode worden veel kleine planten naast elkaar gekweekt en bij de tweede techniek worden takken door een gaas gehaald om een vlak en uniform bladerdak te creëren. Elke methode verhoogt de opbrengst per vierkante meter, niet noodzakelijkerwijs per plant.
  • Low stress training (LST): deze techniek omvat het buigen en vastbinden van takken om de vorm van de plant te controleren en de lagere takken aan licht bloot te stellen. De hoofdstengel wordt aan het begin van de vegetatieve fase vanaf de zijkant vastgezet en de verdere groei wordt op dezelfde manier gestimuleerd. Hierdoor ontstaat opnieuw een gelijkmatig bladerdak, en een evenredige verdeling van het licht over de toppen. Dit is geschikt voor beginnende kwekers en kan zelfs worden gebruikt bij autoflowers, die over het algemeen geen training nodig hebben omdat ze een korte, vooraf bepaalde vegetatieve fase hebben.
  • Topping en fimmen: bij deze technieken wordt de hoofdtop van de plant (gedeeltelijk of volledig) afgeknipt, zodat deze teruggroeit met twee of meer nieuwe toppen. Dit proces kun je vervolgens herhalen. Het zijn zogeheten high stress trainingstechnieken, en dat betekent dat je de plant genoeg tijd moet geven om te herstellen.

Snoeien

Overweeg ook om je plant te snoeien, vooral als deze een zeer bossige groei heeft. Snoei de onderste bladeren weg om de luchtcirculatie te verbeteren en de energie naar de toppen te leiden. De onderste bladeren krijgen sowieso heel weinig licht als de plant eenmaal groot is, en je zult zien dat ze tijdens de bloei zelfs op natuurlijke wijze afsterven.

De vegetatieve fase: geef je plant alles wat ze nodig heeft om te groeien

De vegetatieve fase van een wietplant is een spannende periode. Je ziet je planten in de hoogte en breedte groeien en zich daarmee voorbereiden op een overvloedige oogst. Tijdens deze fase kun je je planten manipuleren en trainen op manieren die tijdens de bloei niet geschikt zijn. Ze hebben dan nog de energie om te herstellen en houden zich nog niet bezig met de productie van toppen.

Om het meeste uit je planten te halen, moet je ze tijdens deze fase zo goed mogelijk behandelen. Dit legt de basis voor een enorme oogst van hoge kwaliteit!

Je bezoekt onze Nederlandse website.