Cannabis microdoseren: Verborgen potentieel?

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogCannabisWetenschap

Cannabis microdoseren: Verborgen potentieel?


De microdosering van bepaalde stoffen heeft, volgens anekdotische verslagen, allerlei interessante en nuttige mogelijkheden. We ontdekken of cannabis een van deze stoffen kan zijn.

In recente artikelen hebben we de opkomende trend van psychedelica in microdosering besproken en de mogelijke voordelen, en er zijn er veel, die het te bieden heeft. Dus we vragen ons af of het microdoseren van cannabis ook enig effecten heeft en zo ja, welke dan? Zijn er voordelen te behalen? Nou, uit de eerste bevindingen lijkt het erop dat dit het geval is.

WAT ZIJN MICRODOSERINGEN?

Het komt erop neer dat een microdosering draait om het innemen van een sub-perceptuele dosis van een drug. Dit houdt in dat de hoeveelheid klein genoeg is om geen merkbare high of bijwerking op te wekken, maar groot genoeg om toch nuttige veranderingen in het lichaam te veroorzaken.

Als het gaat om psychoactieve stoffen, is het meestal LSD en psilocybine die het meest worden gebruikt in microdoses. Als het gaat om de microdosering van cannabis, is de groep gebruikers niet groot en informatie is niet overal verkrijgbaar. Hiermee wordt echter niet beweerd dat een microdosis cannabis geen effect heeft; het concept wordt langzaamaan steeds populairder.

DE MOGELIJKE VOORDELEN VAN CANNABIS IN MICRODOSERING

Cannabis in microdoses leveren een geweldige manier om te balanceren over een langere periode. Door dagelijks een of twee trekjes te nemen, kan cannabis bijdragen aan het verbeteren van het basisniveau van je stemming, waarbij positiviteit wordt versterkt. Je kan er ook veel meer open van worden en meer relaxt, waarbij stress wordt bestreden. Het gebruiken van een microdosis cannabis kan zelfs de motivatie verbeteren, waardoor je de dag beter doorstaat. Dit allemaal, zonder daadwerkelijk high te worden. Het is een veel subtieler effect en de resten vergroten de homeostatische effecten van cannabinoïden op het lichaam. Natuurlijk is dit helemaal anekdotisch en gebaseerd op persoonlijke ervaring. Er is niet veel onderzoek gedaan naar de microdosering van cannabis.

En dan nog wat: Het microdoseren van cannabis kan een geweldige manier zijn om de effecten van cannabis tolerantie te verminderen, terwijl je nog steeds wat van de pleziertjes van gebruik ervaart.

WAAROM?

Wat zou deze subtiele verbeteringen kunnen verklaren? Nou, dit heeft grotendeels te maken met het endocannabinoïdensysteem, het systeem in ons lichaam dat samenwerkt met de bestanddelen in cannabis. De belangrijkste functie van het endocannabinoïdensysteem in het lichaam is het onderhouden van homeostase, het onderhouden van een gezonde en stabiele omgeving, ondanks variërende, externe invloeden. Hieronder vallen diverse factoren, zoals temperatuur en ziekte, maar bijvoorbeeld ook stress. Dit is waarom cannabis zulke verreikende effecten heeft in het hele lichaam. Als je high wordt van cannabis, zal je dit systeem overladen en drastische effecten veroorzaken, maar in een microdosering zal je het subtiel stimuleren en niet echt voorbij de normale parameters duwen, maar je systeem wordt wel verbeterd. Het resultaat is een algemene verbetering van het gehele functioneren, waaronder de stemming, energie, motivatie en een algemeen gevoel van welzijn.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat dit puur speculatie is, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en anekdotisch bewijs inzake microdosering en wat er in onderzoek is ontdekt over de rol van het endocannabinoïdensysteem. We hebben de twee bij elkaar opgeteld, zonder enige wetenschappelijke ondersteuning. Het is echter zeker onderzoek waard. De artsen, die hun mening hebben gegeven, hebben aangegeven mettertijd een geleidelijke verbetering in gezondheid te zien bij patiënten die cannabis in een microdosering gebruiken, maar wederom is dit geen getoetst bewijs.

HOE MICRODOSEER JE CANNABIS

In tegenstelling tot stoffen als LSD, kan het microdoseren van cannabis behoorlijk lastig zijn. Met LSD is er een belangrijke stof die werkt op het lichaam, maar met cannabis spelen meerdere cannabinoïden allemaal een belangrijke rol in de vormgeving van de effecten op lichaam en geest. Om het allemaal nog wat lastiger te maken, kunnen verschillende cannabis soorten verschillende verhoudingen cannabinoïden bezitten, waar wederom variatie in kan zitten, vanwege de gebruikte kweekmethode. En dan is er nog een persoonlijke tolerantie voor cannabinoïden, waar rekening mee gehouden moet worden. Daarom moet de microdosering per individueel geval worden beoordeeld.

Over het algemeen zullen 1-2 trekjes van een hoogwaardige soort, om de dag mee te beginnen, de klus klaren, gevolgd door 1-2 trekjes in de avond. De belangrijkste factor is klein beginnen en experimenteren met de leveringsmethode om uit te vinden welke bij je past. Je zal misschien ontdekken dat een druppel van een tinctuur beter bij je past dan roken, of misschien is een vaporizer wel ideaal, of misschien werken de aanhoudende effecten van cannabis edibles wel beter voor jou op de lange termijn.

Ook is het de moeite van het vermelden waard dat je misschien wel een kleine buzz voelt als je je juiste niveau probeert te ontdekken, maar dat is prima. Het opwekken van een lichte en mellow high heeft ook zo zijn voordelen en veel mensen geven hier de voorkeur aan in plaats van een volledige ervaring. Je krijgt mogelijk het beste van beiden, waarbij je geniet van een gematigde opwekking en buzz, terwijl je nog steeds helder kan functioneren. Het draait om wat voor jou werkt; het doel van dit artikel is te benadrukken dat cannabis niet altijd hoeft te draaien om high worden. Je kan er op verschillende manieren van genieten en het biedt unieke en variërende voordelen. Experimenteer er dus lekker op los!

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers